設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[討論] 入門CD Player 問題

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-8-1 22:54
因為我對座地喇叭有情意結,覺得座地喇叭的聲音較實較響,可能因為座地喇叭有中音單元,所以出黎的音較實 ...

Accuphase e280如果同7015比較,已有很大進步。當然,師兄打算換座地speaker,e480的驅動力肯定較好,除非是要用b&w 804或以上的speaker,否則e480應可長期使用

鉑金玩家

E480還有一個優點,即設有xlr pre-out+main in,日後要升級很有用。

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2022-8-2 09:27
Accuphase e280如果同7015比較,已有很大進步。當然,師兄打算換座地speaker,e480的驅動力肯定較好,除非是 ...

我諗住搵一d 好slim 的座地喇叭, 如b&w 704 s2, 之前avlife 比個靚價我$19760, 仲送sound from haven speaker cable.

但金仔E—480 太貴了, 如果買金仔E—380, 始終B&W 出哂名難推, 買E—380 個心可能會迎住E—380 唔夠力推B&W 704 S2, 攪到想換E—480XDXDXD

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-8-7 00:28
我諗住搵一d 好slim 的座地喇叭, 如b&w 704 s2, 之前avlife 比個靚價我$1 ...

B&W704確是要有力量充足的amp,要知道e380是否足夠,可以到音響店試聽一下,最好帶同自己喜愛的cd

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

音響展marantz pm10賣35000,夠力推704,可以上B&W showroom聽吓效果,只比E280貴少少

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2022-8-7 10:40
B&W704確是要有力量充足的amp,要知道e380是否足夠,可以到音響店試聽一下,最好帶同自己喜愛的cd ...

我諗到另一個方案, 就係平平地買部taobao integrated amp 聽住先, 睇下會仲毒定解毒

貝樂詩 ts-2

https://item.taobao.com/item.htm ... ast_time=1662217065

睇過OLD POST 有師兄介紹呢部機, 呢部貝樂詩 ts-2 只係$1350 人仔, 粒chip 同金仔E-280 一樣, 當然一定比唔上金仔E-280, 但粒CHIP 一樣, 應該都出到近似金仔的風格

如果真係仲毒先入B&W 704 S2 都未遲, 入左B&W 704S 2 先再入金仔E-480,

但或者可能解毒都唔奇, 個情況就好似原來PHILIPS BDP 9700 已經可以出到入門CD PLAYER 的8-9成一樣, 唔係d youtuber 所講聽歌一定要入cd player 一樣XDXDXD

所以馬仔AV AMP 聽歌唔差得過INTEGRATED AV AMP 都唔奇XDXDXD

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實金仔E280算係唔抵買既AMP
佢本身既DAC BOARD亦唔係咩出色產品
當然亦可以話夠用就好?
但E280就真係買個品牌,建議如果真係好喜歡金仔就上到480或380啦
日本品牌都有呢個傾向

如果比到去到三萬呢個價位
我會寧可買部正經既DAC PRE加PURIFI

同埋如果當初JOIN到呢個TOPIC
我會建議唔換走部BDP
3千蚊一部CDP仲要係大品牌
已經係壓縮成本既產品
個DRIVE同DAC CHIPS都冇可能用到好既料
當然換機聽感都有可能唔同或提升

如果真係可以用3千買
又唔介意中國品牌(因見到都有留意淘寶產品)

SMSL SU9 之類算係外國都會玩既品牌或產品,最少用9038 pro 係頂班 chips
當然再上一個系列買D1都3係用同一粒chips 但設計就好好多 不過就再貴多千幾蚊了

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-9-4 00:51
我諗到另一個方案, 就係平平地買部taobao integrated amp 聽住先, 睇下會仲毒定解毒

貝樂詩 ts-2

未有用過淘寶的amp,不敢評論優劣。其實Marantz av amp播音樂實在算是不錯。另外, Accuphase 的合併機,其重點之一是AAVA音量控制,其他廠牌的機種難以模仿。

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2022-9-4 10:40
未有用過淘寶的amp,不敢評論優劣。其實Marantz av amp播音樂實在算是不錯。另外, Accuphase 的合併機,其 ...

正常音響器材一分錢一分貨,有買貴無買錯,what you pay and what you get

但taobao integrated amp 只係$1350 人仔,仲係用金仔一樣的operational amplifer ,應該都會有金仔風格,所以買黎玩下都好

或者買左返黎之後會解毒都唔奇,可能發覺integrated amp  聽歌同馬仔av amp 聽歌差不多,就好似我睇過某網上的影音雜誌的youtuber ,話聽cd 一定要用cd player ,就算用入門機都好,都要買返部cd player ,唔好用universal player 聽CD........始終好多野要自己用過先知

以前讀書做final year project 時,花左好多錢買電子零件,因為做circuit design 要fine 個circuit ,要用好多不同的電子零件try and error 咁試到最好的效果

所以都知道一部integrated amp 的成本除左起用料方面,開發成本都佔左唔少,而class AB amplifier 唔係咩高科技產品,所以廠商抄考其他名牌子的產品可能可以減少開發成本唔奇

請問金仔的AAVA音量控制,是否較大細聲?

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-9-9 19:39
正常音響器材一分錢一分貨,有買貴無買錯,what you pay and what you get

但taobao integrated amp 只 ...

同意,嘗試不同器材也是趣味。另外,AAVA是控制音量電路, Accuphase 聲稱不論音量大小,動態也能維持