設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[討論] 入門CD Player 問題

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

CalvinKan@G 發表於 2022-7-22 21:37
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Compact_disc

我不敢說維基百科錯,但當年(1982年)CD剛剛推出市埸時
PHILIPS聲稱它是CD系統的"發明者",當時並無堤及SONY

鉑金玩家

old8woman 發表於 2022-7-22 21:45
我不敢說維基百科錯,但當年(1982年)CD剛剛推出市埸時
PHILIPS聲稱它是CD系統的"發明者",當時並無堤及SONY ...

明白,謝謝指教

黃金玩家

變咗做歷史題

https://www.philips.com/a-w/abou ... ayer-1982-1983.html

"Philips introduced the Compact Disc, jointly developed with Sony"

照睇 Sony 係有份開發。

銀級玩家

我諗清楚了, 我都係go for musicnote mu3, 因為有cd tray, teac 係slot in, 始終slot in 無左cd player feel, 會好電腦dvd room feel

musicnote mu3 香港有代理, $1988, 同taobao 差不多價錢, 可惜代理星期六日放假, 未問得清楚$1988 是否taobao 的usb 升級版1520 人仔

musicnote mu3 dac 用cs 4389, 即marantz cd6006 用果粒dac ,應該都不是太差,同埋只係$1988,二手無人要都唔緊要

如果買唔到musicnote mu3 就go for teac, 因為teac 有fm radio, 如果聽cd 唔好或slot in 唔好用, 都可以當fm tuner  用xdxdxdxd

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-7-23 14:05
我諗清楚了, 我都係go for musicnote mu3, 因為有cd tray, teac 係slot in, 始終slot in 無左cd player f ...

沒有用過musicnote, 期待師兄分享經驗

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-7-23 14:05
我諗清楚了, 我都係go for musicnote mu3, 因為有cd tray, teac 係slot in, 始終slot in 無左cd player f ...

其實係架, 玩CD好多時都想有果種機械feel, 推頂蓋就最好, 其次就係有tray, slot in就最無手感

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2022-7-23 14:30
沒有用過musicnote, 期待師兄分享經驗

musicnote 香港代理無reply 我musicnote mu3 是否有usb 同埋點比錢,因為買機都好似唔想做生意咁,如果日後維修,除時唔彩我都似

我諗都係go for 返teac 算了,始終行貨大廠有保障,明天收工去av life 入teac cd player ,希望趕得切今個weekend 有得玩

銀級玩家

1234qwer 發表於 2022-7-25 11:54
其實係架, 玩CD好多時都想有果種機械feel, 推頂蓋就最好, 其次就係有tray, slot in就最無手感 ...

同埋我覺得cd 係最好聲,我試過rip cd 轉做wave ,用marantz sr7015 AV AMP播,發覺聲音好乾好硬,無CD 咁柔和

亦都試過用PHILIPS 9700 BDP 播WAVE,但偏低音,分析力較弱,人聲無咁清

亦都試過起HIFI TRACT 網站下載過WAVE ,話就話個WAVE 檔係無損原始FILE ,但效果都係無CD 咁好聲

始終CD 係用母帶再經幾百萬的器材燒出黎,成個過程仲有專業人仕去攪,聽WAVE 無咁好聲又唔出奇

但我只係用MARANTZ 7015 AV AMP 都聽到CD 和WAVE 的分別,咁如果用兩聲道器材分別咪仲大? 但又好多人玩串流和無損音樂............

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-7-25 23:05
同埋我覺得cd 係最好聲,我試過rip cd 轉做wave ,用marantz sr7015 AV AMP播,發覺聲音好乾好硬,無CD  ...

由rip碟既過程, 到網路, 中間要經過好多唔同既器材, 要搞好串流成本相對高過cd好多

銀級玩家

norman001 發表於 2022-7-25 23:05
同埋我覺得cd 係最好聲,我試過rip cd 轉做wave ,用marantz sr7015 AV AMP播,發覺聲音好乾好硬,無CD  ...

咁你D Wave 檔用咩Dac去播呢?

如果傳統CD機,無外置輸入做解碼,只係單一CD去Analog Out,大部份都好過同價位Dac/Streaming Dac。
就算有得外置輸入的CD機,播CD都會好過外置

與其話播FILE/串流唔好聲,不如話玩FILE/串流比較煩、嘥錢同時間就真。玩FILE/串流 又要睇DAC、Streamer、Server質素,網絡架構質素,眾多設備電源質素.....等等

我自已系統度實試一部2-3萬CD 機,同我自己串流系統質素上係無大太分別,但成個串流系統就比CD貴得多。換來係方便,所以玩音響係各取所需