設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[討論] 入門CD Player 問題

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2022-7-27 21:11
明白,既然已入手Teac,可以耐心使用,看看暖機後表現會否較好。music note方面,估計也不會比teac優越很多, ...

好多謝師兄的意見,其實部philips bdp 9700 係用緊條cheap cheap denko brown power cord
所以如果我再diy 多一條denko brown power cord 和買過另一隻火牛,出黎的效果可能會好過philips bdp 9700

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2022-7-27 21:16
至於是否用數碼連接,師兄對晶片的理解沒錯,但AV amp有時候是同軸較好聲的,反正所費不多,不妨一試 ...

我依家用緊jbl 喇叭,當時起jbl 專門店買,當時jbl 專門店用harman av amp 去推

佢部harman av amp 同時間駁兩部dvd player ,一部dvd player 用optic cable 駁harman av amp ,係播電影用

另一部dvd player 用coaxial cable 駁av amp ,播cd 用,雖然harman 係一部harman av amp ,但聽歌完全唔覺得粗聲,仲好柔和

相返我以前用denon av amp ,聽歌又粗又硬,onkyo av amp  的低音和高音都好弱,如果喇叭玩bi wire set 低音mode ,高音就會唔夠,但如果set 高音mode ,高音會好刺耳,低音又會弱得好緊要,依家用marantz av amp 完全無以上問題,搵日試下用coaxial 聽歌先

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-7-27 23:29
我依家用緊jbl 喇叭,當時起jbl 專門店買,當時jbl 專門店用harman av amp 去推

佢部harman av amp 同時 ...

Marantz 以AV amp來說,聽歌已算不錯了。另外,CD, BD player駁AV amp時,用digital connection 往往有驚喜,因為一定不會做AD to DA程序。雖然師兄用7.1 input亦可避免AD轉換,但仍受制於AV amp是以數碼設計為基礎的情況,即不會把太多資源放在模擬前級線路。

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-7-27 20:23
明白了,我依家好鐘意聽返d 90 年代的cd

但一隻cd 可能得一兩首歌好聽,所以成日要換碟好痳煩XDXDXD ...

所以以前買落好多精選同埋新歌+精選碟

其實而家夠聽咪玩多陣先諗換機, 可能上網四圍睇下, 黎緊又音響展, 中毒深左又想換其他

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2022-7-28 10:47
Marantz 以AV amp來說,聽歌已算不錯了。另外,CD, BD player駁AV amp時,用digital connection 往往有驚喜, ...

今日去左鴨記買火牛, 本身跟機的火牛係12V, 1.5A SMPS, 今日起華輝買左隻MW 12V 5A SMPS, 力水大好多,
聲稱呢隻火牛係工業用, EMI 特別少, 特別適合醫院用, 但其實EMI 只係代表electromagnetic 唔會影響到人地, 火牛產生的noise 較少, 唔代表輸出電壓的POWER QUALITY 高

返到屋企之後, 用本身比PHILIPS BDP 9700 的DENKO BROWN POWER CORD 插落隻新火牛度,
聲音唔算柔和左和圓滑左, 人聲無乜點變過, 但唔知點解開得大聲都唔會覺得嘈
音樂聲會大聲過人聲, 音樂有音樂自己演奏, 人有人唱, 細緻的聲音會聽多左
唔會好似以前人聲係主力, 音樂只係伴奏的感覺, 同埋低音好似又勁左, 聽流行曲時打出的低音又勁左和實左

估唔到依家鴨記仲有denko brown 賣, 只係$6/ft, 今個weekend 再去鴨記買denko brown, 再diy 一條比teac cd player 先

我都聽過有師兄講馬仔用coaxial 聽歌會唔錯, 但因為要搬機和拆先, 要到weekend 先有時間試

銀級玩家

1234qwer 發表於 2022-7-28 16:21
所以以前買落好多精選同埋新歌+精選碟

其實而家夠聽咪玩多陣先諗換機, 可能上網四圍睇下,  ...

唔知點覺得90 年代歌曲的編曲較多用傳統樂器演奏, 再加上有和音, 聽出黎的感覺上較LIVE BAND FEEL

我下一步想換座地喇叭, 因為對坐地喇叭有情意結, 但無奈如果換坐地喇叭, 又要加Integrated amp

金仔E-480 要成五萬蚊, 換坐地喇叭和中置喇叭可能三萬內攪掂, 但加部INTEGRATED AMP 要成五萬, 過唔到心理關口

我都諗住去音響展中毒XDXDXD

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-7-28 23:29
唔知點覺得90 年代歌曲的編曲較多用傳統樂器演奏, 再加上有和音, 聽出黎的感覺上較LIVE BAND FEEL

我下 ...

師兄識貨,e480確是好機,合併機中算很全面。另外,環境許可的話,座地speaker實在較好

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-7-28 23:29

我下 ...

係, 少D電子混音, auto tune, 出黎既歌好似有人性D

夠位既換對座地, 加部2 CH AMP, 我諗好多玩開AV既師兄都係咁樣一部部加上去

剛剛換緊3000蚊既CD PLAYER, 突然跳到5萬部AMP, 3萬喇叭, 會唔會反差太大

銀級玩家

CalvinKan@G 發表於 2022-7-28 23:56
師兄識貨,e480確是好機,合併機中算很全面。另外,環境許可的話,座地speaker實在較好 ...

因為我對座地喇叭有情意結,覺得座地喇叭的聲音較實較響,可能因為座地喇叭有中音單元,所以出黎的音較實,而書架喇叭大部份只有高音和中低音單元,所以聲音無咁實

座地喇叭出黎的聲就類似大人演奏的音樂,係好氣好力,而書架喇叭就類似小朋友演奏音樂,會較斯文

我起youtbe 度睇過marantz model 30 和金仔e280 的比較,發覺金仔e280 打出黎的低音較有力水,去得快收得快,但e280 係入門級,廢事入左座地喇叭之後懷疑integrated amp 唔夠力,所以想入e480,但可惜又好貴

銀級玩家

1234qwer 發表於 2022-7-29 10:58
係, 少D電子混音, auto tune, 出黎既歌好似有人性D

夠位既換對座地, 加部2 CH AMP, 我諗好多玩開AV既師 ...

我用denon 和onkyo av amp 時睇演唱會多,其次聽cd ,好少睇戲
但入左marantz av amp之後就聽歌多,其次係睇演唱會,間唔中睇下disney+

marantz 聽歌果種音樂感,其他牌子的AV AMP 係完全比唔到

因為聽過某個av fourm 的人講cd player 係must ,就算入門級都要買cd player,所以身痕入左cd player ,但發覺同philips bdp 9700 比分別不

其實我都滿意依家套器材的表現,但身痕想入座地喇叭,但入座地喇叭又要加integrated amp ,一闊三XDXDXDXD