設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

samsung soundbar 950A同990B應否升級?

黃金玩家

三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

用緊950A,但又身痕想換990B,只知道除wireless連接之外,聲音有無好大分別,例如重低音有無增強及其他聲道有否明顯不同。希望有師兄能俾D意見。至於sony HT A9由於地方细及電源問題諗唔掂,放棄。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mimowai 發表於 2022-7-20 07:34
hello LeoChin, 如果用緊 Q990b 有冇邊隻電源線推介 ? 旋轉大約 $5xx 果D 得唔得 ? thx ...

唔建議買Carousell 果啲線。上網買條有牌子既都係幾舊水。

https://www.futureshop.co.uk/audioquest-nrg-x2-low-noise-uk-mains-power-cable

鉑金玩家

AV newbie

夠玩啦,唔值得追款

鑽石玩家

三星玩樂勲章

有$咪玩下,如果想玩無線HDMl,要配2022同廠指定電視,變左得物無所用。係超低強左,但係唔知強幾多,不過一賣一買真係唔值

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

Q950A 有WIFI 連接,同990B嘅嶄新無線HDMI作比較,係咪差幾條街。

黃金玩家

三星玩樂勲章

xyz56789xyz 發表於 2022-7-15 07:59
Q950A 有WIFI 連接,同990B嘅嶄新無線HDMI作比較,係咪差幾條街。

其實都唔在意wifi 功能,只是重低音及其他音效有否改進。因為wifi只能傳聲效dobly atmos 但影像都不能回傳到電視。

專業玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

唔需要換啦,留錢換部靚電視好過

黃金玩家

三星玩樂勲章

manfai1229 發表於 2022-7-15 12:56
唔需要換啦,留錢換部靚電視好過

部電視都係舊年買samsung qn90A,所以決定買D補品幫下條soundbar,之前hdmi2.1 用魔獸銅線,依家用fibber光纖,但今天買咗魔獸光纖加銅線。因為之前用fibber 光纖真係畫面靚咗,顏色好咗,在hdr 10情況下黑位細節清楚咗,但音效無改善,所以再買魔獸試下,會唔會令聲畫一次過改善。

鉑金玩家

DickWong1@FB 發表於 2022-7-15 15:47
部電視都係舊年買samsung qn90A,所以決定買D補品幫下條soundbar,之前hdmi2.1 用魔獸銅線,依家用fibber光 ...

師兄我同你一樣都係用緊魔獸銅… 有光纖加銅 ?
等你試完報告…….

黃金玩家

三星玩樂勲章

SteveAnder@FB 發表於 2022-7-16 15:43
師兄我同你一樣都係用緊魔獸銅… 有光纖加銅 ?
等你試完報告……. ...

下星期換電視機櫃即試

鑽石玩家

三星玩樂勲章

xyz56789xyz 發表於 2022-7-15 07:59

要玩Wifi HDMI必須換2022款三星電視,唔係部部得,我玩Q900A 8k都做唔到,所以唔洗諗