設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gamma

[討論] DSF vs PCM 比拼

鑽石玩家

MDLP 發表於 2022-8-6 10:32
係指sacd搞彎個錄音

quick check on (also see user reviews at the bottom)

https://www.discogs.com/release/ ... op-30th-Anniversary

原來係1977年嘅出品, 咁都唔出奇其實.  而家網上搵資料咁易真係check咗先買
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

白鑽玩家

gamma 發表於 2022-8-6 11:19
quick check on (also see user reviews at the bottom)

https://www.discogs.com/release/1961920-Arne ...

我原先有隻fim XRCD版好聲到不得了
呢隻SACD擺明係DSD又一失敗之後

大牌子SACD失敗之作比比皆是

鑽石玩家

MDLP 發表於 2022-8-7 00:42
我原先有隻fim XRCD版好聲到不得了
呢隻SACD擺明係DSD又一失敗之後

Noticed 到這隻sacd 是5.1, .唔知c hing 有冇試過?  

白鑽玩家

gamma 發表於 2022-8-7 15:17
Noticed 到這隻sacd 是5.1, .唔知c hing 有冇試過?

5.1係唔會改善音質
正如你講係1971年錄音
5.1祗係事後upmix
如果你有LP版或XRCD版
同埋聽過SACD一比較就明

鑽石玩家

MDLP 發表於 2022-8-7 16:44
5.1係唔會改善音質
正如你講係1971年錄音
5.1祗係事後upmix

呢隻碟我冇聽過評論唔到,有其他remaster 的個 sound stage 係大好多,你可以話係味精,但不防一試

白鑽玩家

讓聲音不再有心障(DSD or PCM)

https://classic-blog.udn.com/mobile/25f1945f/170782384

鑽石玩家

這幾天重複思考這個問題, 科技進步, 而家嘅R2R DAC非常勁又唔係太貴, 可能PCM又好聲過DSD了.  不過一切都來得太遲, 主流應該都係lossy MQA嘅世界
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

白鑽玩家

gamma 發表於 2022-8-11 08:51
這幾天重複思考這個問題, 科技進步, 而家嘅R2R DAC非常勁又唔係太貴, 可能PCM又好聲過DSD了.  不過一切都 ...

https://lihkg.com/thread/962898/page/25

"如果係R2R DAC, PCM係更native
DSD要先轉PCM, 個conversion 幾好視乎設計, 應該係lossy
所以有R2R DAC 會分開DSD同PCM 用不同方法 轉 analog"

白鑽玩家

gamma 發表於 2022-8-11 08:51
這幾天重複思考這個問題, 科技進步, 而家嘅R2R DAC非常勁又唔係太貴, 可能PCM又好聲過DSD了.  不過一切都 ...

其實帶錯方向
真正嘅重點係喺音樂身上
並唔係喺硬件同埋制式
今期一個唱中文一個唱英文嘅翻唱新星
首歌錄出嚟都冇靈魂
一個讀歌詞一個雞仔聲
24/96幫佢錄音靚又如何?

鑽石玩家

MDLP 發表於 2022-8-11 12:21
其實帶錯方向
真正嘅重點係喺音樂身上
並唔係喺硬件同埋制式

100% 同意好聽重要過好聲.  近期香港出的幾張碟雖然我都十卜artist應該有自己嘅style, 但係我真係唔識欣賞, 估唔到同 hi fi 碟都會有代溝