設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gamma

[討論] DSF vs PCM 比拼

白鑽玩家

gamma 發表於 2022-7-31 10:11
唔知師兄多唔多去隔離區望吓

https://post76.hk/forum-93-1.html

聽歌呢啲好個人
個個人嘅口味唔一樣
例如你覺得雪糕好食
我有冇理由喺度分享臭豆腐

鑽石玩家

MDLP 發表於 2022-7-31 10:14

等你等到我心痛
已經有好多個唔同版本

my bad, 等你等到我心痛精選 (SACD)

https://www.yesasia.com/us/%E7%A ... 0-0-zh_TW/info.html
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

MDLP 發表於 2022-7-31 10:15

聽歌呢啲好個人
個個人嘅口味唔一樣

interestingly, 隔離區有師兄覺得徐小鳳精選CD好聲過SACD, at least已經夠好聲.  所以好唔好聲呢樣嘢其實都好個人
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

白鑽玩家

gamma 發表於 2022-7-31 10:16
my bad, 等你等到我心痛精選 (SACD)

https://www.yesasia.com/us/%E7%AD%89%E4%BD%A0%E7%AD%89%E5%88%B ...

其實張學友啲碟
好多我係鍾意由頭聽到尾
最多係跳嚟聽
尤其是係隻amour/真情流露/昨夜夢魂中/雪狼湖
所以我唔係好鍾意聽精選
呢隻都係主要買隻等你等到我心痛
同埋買個卓頭DENON88/SACD

白鑽玩家

gamma 發表於 2022-7-31 10:22
interestingly, 隔離區有師兄覺得徐小鳳精選CD好聲過SACD, at least已經夠好聲.  所以好唔好聲呢樣嘢其實 ...

我應該係講有無奈嗰隻新曲與精選
我有黑膠
朋友有隻頭版CD
近代出咗一批made in japan普通cd
講真真係好好聲
專登買咗兩隻
一隻要嚟聽一隻要嚟草
無端端佢又出隻saCD
隻SA仲要更上一層樓
到底cd好聲定係sa cd好聲
除咗個人口味器材都有分別
記得早幾年音響展大會只sacd都加咗隻無奈
朋友興高采烈攞上嚟
話我知大會隻無奈好好聽
尤其是喺sa嗰層
我話唔係呀嘛
我攞我隻sa畀佢聽
佢先至知道原來sa同sa都可以差咁遠

白鑽玩家

雖然串流係日後一個大趨勢
我自己就唔會推廣呢樣嘢
對於音樂製作人同歌手黎講
翻版係即是死亡
串流係慢性毒藥

白鑽玩家

cd同一個曲目唔同版本都話有唔同分別
大家點知串流又用邊個版本呢
如果我係唱片公司
如果被迫要交過高清檔案上串流
為咗保障自己公司利益
我就一定將個檔案壓縮完先交上去串流

白鑽玩家

有啲唱片公司好醒目
明知短期內會排隊出
CD(當然係頭版)>K2>LP>SACD>乜乜CD....
最聰明嘅方法唔會逐次逐次去好靚啲混音
應該做法會係
做一個(自以為)最靚版本
再逆向向後壓縮幾次
最先出個頭版就最衰聲
後面在放出一級一級好聲
咁先氹到買家落搭
從而節省成本
所以唔難發現早排嗰啲碟話自己係德國印制
但衰聲嘅程度去到一個唔合理嘅境界

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gamma 發表於 2022-7-31 07:40
Analogue -> DSD 要做一個 delta sigma conversion

https://youtu.be/NrkFd7h6R2Y

其實我想講嘅係dac好白痴,好多dac 收到dsd係會轉做pcm再轉返去dsd

鑽石玩家

usopp 發表於 2022-7-31 12:22
其實我想講嘅係dac好白痴,好多dac 收到dsd係會轉做pcm再轉返去dsd

有個說法話因為個upsampler 所以先要轉做PCM (或ESS 自己format)