設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gamma

[討論] DSF vs PCM 比拼

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實要玩dsd 好似要真係1bit dac先發揮到?

鑽石玩家

MDLP 發表於 2022-7-30 18:44

TIDAL / RIP File / CD 盲測

條片隻歌有高清但唔知道佢tidal係用邊個版本

https://www.hdtracks.com/#/album/5df11f030bee25c09bc15428

個人覺得

dsd64 > 24/96 flac > cd > wav

ps dsd64 vs 24/96 flac , 分別非常非常之細, more a personal preference
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

MDLP 發表於 2022-7-30 18:48
其實而家有好多靚嘅cd錄音
Tidal都遠遠超越唔到
唔知係Tidal問題

CD始終都只係16Bit, 做個比喻, 就好似睇SDR vs HDR咁樣,但係的確冇乜biz incentives 出高清版本,而家大部分人用手機藍牙耳筒聽歌根本上都未必聽到分別
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

鑽石玩家

usopp 發表於 2022-7-30 18:50
其實要玩dsd 好似要真係1bit dac先發揮到?

之前我都有同樣問題, 以我理解, Sigma Delta Dac 係可以直接用來解DSD, R2R 點樣用來解DSD仲研究緊

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gamma 發表於 2022-7-30 23:40
之前我都有同樣問題, 以我理解, Sigma Delta Dac 係可以直接用來解DSD, R2R 點樣用來解DSD仲研究緊 ...

好似唔係有好多dac都會有得開個直食dsd mode,加上都應該比唔上1 bit 個效果

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

gamma 發表於 2022-7-30 23:40
之前我都有同樣問題, 以我理解, Sigma Delta Dac 係可以直接用來解DSD, R2R 點樣用來解DSD仲研究緊 ...

https://community.roonlabs.com/t/hqplayer-dacs-that-convert-dsd-direct-to-analogue-bypassing-all-dsp/196518

我唔知有冇理解錯,ess 就一定唔掂,akm 都要開到” DSD Direct mode”果D先會好啲,所以hqplayer 推薦都唔係好多個model

白鑽玩家

gamma 發表於 2022-7-30 23:35
CD始終都只係16Bit, 做個比喻, 就好似睇SDR vs HDR咁樣,但係的確冇乜biz incentives 出高清版本,而家大 ...

理論上係咁
但實際上執行又唔係
市面上亦都好多HiRes同saCD揸流灘
我自己都有唔少saCD
當中有好多隻都係前期有普通cd
有啲真係sa仲衰聲過原版cd
冇錯係有啲SA會好過原版
但有啲再返出cd有好過上一隻SA
普遍嚟計以好聲錄音
暫時我都係以CD佔大多數

鑽石玩家

usopp 發表於 2022-7-31 00:46
https://community.roonlabs.com/t/hqplayer-dacs-that-convert-dsd-direct-to-analogue-bypassing-all-d ...

Analogue -> DSD 要做一個 delta sigma conversion

咁由 DSD -> analogue 自然  sigma delta conversion, eg ess sabre dacs.  DSD64 問題係20 kHz附近有好多noise 所以要一個非常好嘅low pass filter, DSD128 就較容易處理.  延伸嘅問題就係DAC會唔會用不同的filter setting for DSD64, 128, 256...

我而家諗到另一個問題係computer點樣儲存DSD in File, 實際上係咪要多一層Conversion?

鑽石玩家

MDLP 發表於 2022-7-31 02:04
理論上係咁
但實際上執行又唔係

實際上係非常之難比較, 首先母帶本身應該要係hires / dsd, 然後Mastering 有冇做手腳,例如用咗PCM嘅Equipment又或者加咗味精,跟住測試中要make sure sound Level係一樣, 如果唔係,好容易錯誤以為大聲d=高低音多啲.

以小弟嘅非專業比較, 我嘅結論係SACD啲高同低 嘅range都係比CD闊, 可能因為24Bit dynamic range高d

鑽石玩家

MDLP 發表於 2022-7-31 02:04
理論上係咁
但實際上執行又唔係

仲有SACD有5.1, 多樣嘢玩.