設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[喇叭組合] 簡單開一對喇叭

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

粉果人 發表於 2022-5-28 17:17
如果鍾意膽機又想有石機果種力水,可以試下麥景圖,仲好靚仔添

麥仔同金仔…只兩者揀嘅話我會揀麥😆

不過呢樣真係要等我聽厭咗先…..
況且要回氣…入咗坑啲港錢冇晒!

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-5-28 17:31
麥仔同金仔…只兩者揀嘅話我會揀麥😆

不過呢樣真係要等我聽厭咗先…..

哈哈 慢慢黎啦,對喇叭都要煲番2 3百個鐘先進入穩定狀態,對時再換機都未遲

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

粉果人 發表於 2022-5-28 17:48
哈哈 慢慢黎啦,對喇叭都要煲番2 3百個鐘先進入穩定狀態,對時再換機都未遲 ...

哈哈咁快…草唔切錢

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-5-28 15:16
唔怪得知某啲位有輕微拆拆地咁…即使有幾好聽都俾佢破壞晒。
好嘅錄音唔應該有呢啲嘢!
多謝Billyham 師 ...

玩多啲,人老精,鬼老靈!

你夠虛心,就有人教你。

我冇用呢條紅線,只係用佢細佬Belden 19364,結構一樣,只係幼啲,照我講接法,從未有噪音。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Billyham 發表於 2022-5-29 07:43
玩多啲,人老精,鬼老靈!

你夠虛心,就有人教你。

唔該師兄🙏🙏

而家唔知換吾換返紅色好、又要出辣雞搞過

呢條白色線點睇呢?夠唔夠力呢😂

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-5-29 10:26
唔該師兄🙏🙏

而家唔知換吾換返紅色好、又要出辣雞搞過

呢條白色線介於15-16AWG 之間,用來供電畀部膽機,如果條線唔太長,應該够! 如果你喜歡現時聲音,就無謂換。

Belden 紅線可以用來供電畀拖板用。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Billyham 發表於 2022-5-29 10:58
呢條白色線介於15-16AWG 之間,用來供電畀部膽機,應該够! 如果你喜歡現時聲音,就無謂換。

Belden 紅線 ...

好! 唔該晒師兄🙇🙇😊

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-5-28 17:04
謝謝師兄🙏
我都聽過下其他石機(上次都順便再聽過兩大名牌子既Amp,(試機係唔使錢😂)但我都係鍾意膽機 ...

玩膽機其實最過癮嘅就係玩唔同組合嘅膽,換到你最啱口味嘅就停起來乖乖地聽音樂,亦都可以交響樂一套膽 人聲一套膽 jazz一套膽 真係可以講千變萬化⋯⋯

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
Alvalulu2020 + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-5-29 12:34
玩膽機其實最過癮嘅就係玩唔同組合嘅膽,換到你最啱口味嘅就停起來乖乖地聽音樂,亦都可以交響樂一套膽  ...

係呀!我對呢啲換膽好有興趣架、上次上代理度都有請教佢有咩好介紹,各取向又係點!
一心上去學嘢….🤗
也有間唔中都有爬下文…慢慢學緊😆😆

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-5-29 17:19
係呀!我對呢啲換膽好有興趣架、上次上代理度都有請教佢有咩好介紹,各取向又係點!
一心上去學嘢….🤗
也 ...

其實玩膽呢一個坑比起玩機更加深!
好多時那些絕版膽根本冇得配,
我就係因為配唔到某一期嘅貓乸先至放棄對馬九只保留8b,
只係啲EL34, K T八八已經有排玩, 而家又話有KT 150,  K T90 一大堆,唔同廠有唔同嘅聲...  
尤其是你個部機好似香爐咁乜嘢香都可以拆落去

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Alvalulu2020 + 10 + 10

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)