設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[喇叭組合] 簡單開一對喇叭

進階玩家

換kt150膽就已經等於換左機啦

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dnatw 發表於 2022-5-24 12:55
換kt150膽就已經等於換左機啦

好!師兄真係好建議、一定係超級玩家👍👍
我早日前都有咁諗,而家三頻人聲都滿意,但心裏仍然亦都有諗,如果早月前唔買KT88, 買120或者150,應該會更加更加好….🥲
覺得呢對喇叭應該好大食下,力量首要瑕疵一定減少!(呢個係基本一定要的!)
而家係個高音位低頻收個下欠少少完整(輕微)低頻仍然有下潛嘅感覺,呢對喇叭真係可以的!
現即係未可去到收放自如(自然)。
呢個問題係不算大(唔多)是好留心聽先至會知!
又或者喇叭未煲好!
我諗都係聽一排先,kt88上個月先至換!

呢對喇叭我同太太都好鍾意,之前太太坐喺皇帝位聽3/5A, 都會聽到好眼瞓嘅感覺(陶醉!)
但而家呢對佢話呢兩次都瞓着咗!!

表達得唔好多多見諒!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

是咁的…電源線要小心用!
話說我隻隔離牛都有20多年,記得從佐敦裕華國貨入的(當時只係玩AV,當然都係求其玩吓嗰隻5.1)
兩年前開始入坑兩聲道,咁我見條電源線殘殘地,又見師兄介紹用呢條電源線(紅色呢條)咁我就換咗落呢隻隔離牛度。
換咗之後都冇留意…依家知道我諗呢啲叫燥底🤔
會有少量雜音….之前都有啲啲(吾多)!所以就有心想加一隻電處玩吓,只因見佢都唔平都要成2-30K,所以就寧願入呢對喇叭玩下先!(因呢對喇叭仲明顯,又諗…會唔會未煲好呢!)
昨晚心血來潮,買咗一條三蕊粗粗電源線銅線,咁就换走呢條紅色線!
今日開嚟聽吓,雖然唔係話真係好寧靜好黑,但燥底減少左幾多下!
…原來咁嘅電源線都會影響到…新手又學到嘢☺️

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好耐冇聽呢啲歌啊….我啲節奏返返來

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-5-27 16:56
是咁的…電源線要小心用!
話說我隻隔離牛都有20多年,記得從佐敦裕華國貨入的(當時只係玩AV,當然都係求其 ...

呢條紅色電源線有線網屏障(shielding),要在頭插(插蘇)那端接地線柱落地,將電磁雜訊排去,另一端尾插則不接。
如果線網上有drain wire,就用來接地,如果冇,就將一部份線網扭成一條來接,或者銲上一條電線。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Billyham 發表於 2022-5-28 14:23
呢條紅色電源線有線網屏障(shielding),要在頭插(插蘇)那端接地線柱落地,將電磁雜訊排去,另一端尾插則 ...

唔怪得知某啲位有輕微拆拆地咁…即使有幾好聽都俾佢破壞晒。
好嘅錄音唔應該有呢啲嘢!
多謝Billyham 師兄講解,我真係冇做你所講嘅嘢😅
原來係咁樣,我仲聽咗一年有多…😅
昨日換走真係好咗好多,冇咗嗰啲少少古怪音染…如留意就會聽得出!
唔怪得知咁多師兄放咁多錢搞電…都想個背景黑….吾寧靜又點樣享受音樂呢!(聆聽感真係差好遠!)

而家要回回氣先…遲吓再買電處

你唔講我都搵唔到個原因、再次謝謝師兄

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-5-19 22:37
師兄請多多指教🙏新手學玩咗兩年😅
早年換咗膽機玩Primaluna Evolution EVO 400 integrated,再跟住所有 ...

呢部機可以插唔同膽 EL34有EL34嘅味道,KT七七有KT七七嘅味道,真係可以千變萬化,
就算係嗰幾支細膽也可以作為調味,玩落去就係副身家越嚟越薄,尤其是你對喇叭冇乜味道就要靠呢部機嚟調節!

評分

Arong2020 + 10 + 10

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-5-28 16:28
呢部機可以插唔同膽EL34有依有EL34嘅味道,KT七七有K T七七嘅味道,真係可以千變萬化,
就算係嗰幾支細膽 ...

謝謝師兄🙏
我都聽過下其他石機(上次都順便再聽過兩大名牌子既Amp,(試機係唔使錢😂)但我都係鍾意膽機嘅味道、膽機嘅節奏都唔會悶,一樣可以輕快。我覺得喺到肉啲.
換膽確係唔平,上月換晒前6後8,要過🐔(兩間舖都話係超好價俾我(佢哋嘅口頭禪掛).
唔怪得知啲膽機友話要買返幾套睇吓門口,確係每款都唔同!也係一種樂趣!
聽多一排睇吓點或者會入150.
至於喇叭..我聽多左幾日都係冇變……啱我口味.

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-5-28 17:04
謝謝師兄🙏
我都聽過下其他石機(上次都順便再聽過兩大名牌子既Amp,(試機係唔使錢😂)但我都係鍾意膽機 ...

如果鍾意膽機又想有石機果種力水,可以試下麥景圖,仲好靚仔添

評分

Alvalulu2020 + 10 + 10 哈哈師兄放毒!

查看全部評分

星級玩家

Deleted