設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cbr600rr

[AV擴音機] DENON 6700: 前置細聲 surround太大聲 Audyssey Dynamic EQ 新手請教

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果純粹大細聲問題,相信是Channel level settings 的問題所致。
師兄有冇試過放一支SPL meter 係皇帝位,然後每Channel 做一次音壓調整,例(Test tone, master volume 扭到去0)睇下每channel的音壓去到皇帝位,是否一致達75db。如果每channel的音壓也是一致的話,應該唔會有大細聲的問題出現🤔

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Overnite007 發表於 2022-3-7 13:50
剛試左呢段,背景音樂係大,所以包圍感好好。但前面的炮聲也很結實,量感很足。
以師兄所指呢段,前面主 ...

yes i have manually increased subwoofer level, checked crossover and phase. my sub sounds normal. in fact, for some movies, with DEQ on, the base sounds even better (thats why i said i liked DEQ on at the beginning).

in my case, the real problem is really the surround being too loud for some movies/scenes when DEQ is on.  The youtuber has proved this (see screen cap below, surround channel boosted 8db, subwoofer boosted too, but front channel no boost), the imbalance is more as master volume gets lower. many people reported the same experience in the comments section and other forums.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Davidfwh 發表於 2022-3-7 14:36
如果純粹大細聲問題,相信是Channel level settings 的問題所致。
師兄有冇試過放一支SPL meter 係皇帝位,然 ...

Yes 有做啊。
個前後大細聲問題咪就係開咗DEQ先有,唔開咪冇囉。
(N.B. 我只係用 電話嘅 spl meter app 度。用2個 app to double check. 一個度到 65db 一個度到70db,但係起碼嗰個喇叭差唔多level 冇大差距)

so far 我結論係:
其實 DEQ 就係整到所有戲於某master volume level 後面 surround channels 大聲左好多,令睇某啲戲或埸面/effect仲好聽仲過癮,但對於另一啲埸面surround太大聲就會覺得好怪。

鑽石玩家

cbr600rr 發表於 2022-3-7 15:00
Yes 有做啊。

如果細音量嘅話前中後置會唔會平衡啲?因為DEQ功能係適合夜欄人靜時音量收細下都能表現出一定的動態和氣氛

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Yes 有做啊。
(N.B. 我只係用 電話嘅 spl meter app  ...

照道理Channel level settings 是針對每channel 音壓作調校。這是當做完Audyssey room correction才去做。所以理論上,就算你開唔開Dynamic EQ都好,這改變都應該是會整體性而不會開咗會另某聲道突然大聲咗咁。我自己都係用6700,我暫時就未有遇過這問題🤔

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Yes 有做啊。
(N.B. 我只係用 電話嘅 spl meter app  ...

用mobile app 果啲SPL係冇用,完全唔準確。建議師兄買一個正式嚟用🙋

黑鑽玩家

cbr600rr 發表於 2022-3-7 14:50
yes i have manually increased subwoofer level, checked crossover and phase. my sub sounds normal.  ...

可唔可以send條link出來,想睇吓佢點試?
越低volume,個boost越大是正常。
但如過話只是針對後置聲道就有懷疑。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Overnite007 發表於 2022-3-7 18:27
可唔可以send條link出來,想睇吓佢點試?
越低volume,個boost越大是正常。
但如過話只是針對後置聲道就 ...

sure, 條 link 由 Denon1 提供:
[url=][/url]

Denon1 自己都話"...在小音量時增加環繞(包括天空聲道)和超低音聲道的音量以補償...“ (看 cap 圖)

記住睇埋個youtube入面嗰啲comments,有啲寫得好好完全講中曬個情況。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄用緊嘅幾多隻subwoofer?個phase會唔會未調校好?

我自己用A110配兩隻subwoofer,之前未校好個相位,變咗有啲場口好似空洞咗,唔似應有表現。後來重新校好相位再用手機app cal過,所有細節大細聲返哂嚟

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Foreverwest 發表於 2022-3-7 19:58
師兄用緊嘅幾多隻subwoofer?個phase會唔會未調校好?

我自己用A110配兩隻subwoofer,之前未校好個相位, ...

hi, I use just one subwoofer.  i will try and test the phase again to double check. Thanks, cheers