設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cbr600rr

[AV擴音機] DENON 6700: 前置細聲 surround太大聲 Audyssey Dynamic EQ 新手請教

黑鑽玩家

cbr600rr 發表於 2022-3-5 13:36
yes i found the same...

In Direct Mode, 你個 master volume 要開到幾大?

Pure通常要大過負10db,但都唔好聲。
建議師兄入setting將個volume scale轉去用db,唔好用0至100,家庭影院一切以db為準

黑鑽玩家

cbr600rr 發表於 2022-3-5 13:43
that's right

唔知係咪我個位太貼牆(仲要係玻璃牆),如果我頭move 前4, 5吋即刻前後 speaker level 正好 ...

網上有人教如果座位太貼牆,7同8可以搬到123同456中間量度,我就懶,度完6就收工

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cbr600rr + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

cbr600rr 發表於 2022-3-5 13:47
speaker level about below (might have adjusted a bit now)

前置係全部都細聲,特別好似係冇曬啲音樂 ...

睇D level又唔覺有大問題。
咁開左DEQ係咪已經ok,定都係唔滿意?
DEQ個 reference offset level 係咪 0db?

黑鑽玩家

cbr600rr 發表於 2022-3-5 13:36
yes i found the same...

In Direct Mode, 你個 master volume 要開到幾大?

47只係負32db,一般睇電視或電影唔會開咁細。起碼負20Db。
睇番你第一個貼第四點,你話坐前番幾吋就OK。咁可能係你量度78兩個位時個咪太貼後牆,令audyssey計錯數,令到前後置失平衡。其實master volume還要開大十多db前置D聲才出,但後置已太大聲。
建議recal 頭6個位,放棄78,睇下有冇改善

評分

cbr600rr + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Overnite007 發表於 2022-3-5 14:55
睇D level又唔覺有大問題。
咁開左DEQ係咪已經ok,定都係唔滿意?
DEQ個 reference offset level 係咪 0d ...

開左DEQ + DVOL 就幾好

yes, DEQ個 reference offset level 係 0d
DVOL set to LOW

之前我睇網上普遍話唔好開呢2個 Dynamic嘢,好似唔知係咪會有d失真或加啲味精之類,所以我一直有d抗拒

鑽石玩家

Post 76,有咁好嘅教學資源,點解唔去睇吓?要估估下呢?
跟足佢,至少都唔會差得去邊
[url=[url=https://post76.hk/forum.php?mod=forumdisplay&fid=157&mobile=2]

評分

cbr600rr + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

After more testing ,懷疑好似係每套戲都有分別。(所有都係 Dolby Atoms sound track)

有一啲戲,係例John Wick 2, Dune, 開左 DEQ 同 DVol 係明顯surround speakers 過份大聲過 front/centers speakers

其他好多戲就正常,開左 DEQ 同 DVol ,前後speakers聽落都平均。

唔知係咪個 Audyssey 或者 佢d dynamic setting 對某d戲嘅問題...點搞?

黑鑽玩家

cbr600rr 發表於 2022-3-6 02:17
After more testing ,懷疑好似係每套戲都有分別。(所有都係 Dolby Atoms sound track)

有一啲戲,係例Joh ...

雖然戲與戲之間有差異,但不至於surround 過份大聲。我記得睇過Dune沒有這個情形。
因爲之前cal時78位位置不理想,建議還是按正確位置再cal一次。

評分

cbr600rr + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

三星玩樂勲章

如果梳化貼牆,試下不 cal 7,8位置

黑鑽玩家

點解唔直接參考76嘅天龍教學呢!簡單易明。由接線到setup, cal機review/執行一次,最後再微調中置同低音炮搞掂。dynamic volume, dynamic EQ - 建議 OFF
實戰效果已覺得好唔錯。唔好複雜化佢。

評分

cbr600rr + 10 + 10 thanks for your advice and sharing

查看全部評分