設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cbr600rr

[AV擴音機] DENON 6700: 前置細聲 surround太大聲 Audyssey Dynamic EQ 新手請教

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

avbaby 發表於 2022-3-6 21:07
點解唔直接參考76嘅天龍教學呢!簡單易明。由接線到setup, cal機review/執行一次,最後再微調中置同低音炮 ...

i didnt know there is such a thread, until message #36 above mentioned it.  Thanks for the very helpful sharing.

there are lots of posts in that Denon Teaching thread (more than 700 on Audyssey)...they go all the way to #531 until Dynamic EQ problem is sort of answered.

Conclusion, Dynamic EQ is ever changing (dynamic), varies constantly according to master volume and contents/sound track, and has a known/proven effect of overboosting the surround channels.  It is all sum up in this YouTube video and the comments therein (the video was shared by Denon1 in message #531) 可參考以下視頻 :

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

avbaby 發表於 2022-3-6 21:07
點解唔直接參考76嘅天龍教學呢!簡單易明。由接線到setup, cal機review/執行一次,最後再微調中置同低音炮 ...

點解會“複雜化”件事,係因為 DEQ喺某個音量同睇某啲戲,開咗喺正個唔開好多嘅,直到後來先知道原來睇另外一啲戲嘅時候佢會搞到啲聲怪曬。

未做咁多研究,research, testing 之前,以為 DEQ 呢個 function好簡單,一開就可以 enhance 所有movie ,點知原來咁麻煩。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Overnite007 發表於 2022-3-6 08:21
雖然戲與戲之間有差異,但不至於surround 過份大聲。我記得睇過Dune沒有這個情形。
因爲之前cal時78位位 ...

Dune 1:19:30,開 DEQ (offset 0), master volume at ~ -25db,  留意背景音樂(surround channels 出嚟㗎) 相對 射向天空d大炮(front/center channel 出聲)。之後唔開DEQ比較口下。(我自己覺得開咗DEQ啲背景音樂大聲到連前面啲大炮聲差唔多都聽唔到。)

my auto cal seems to have worked ok, all speakers (at test tone page) give roughly the same loudness.  So I am pretty sure the root cause is DEQ.

In that youtube video, the guy used a spl meter to prove that DEQ boosts up surround channels by 6 Db!  Many peope in the comments shared similar experience (whilst some other people still prefer to turn on DEQ as it gives overall better sound at the master volume they usually use).

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

thanks for everyone's good advice and sharing.

我而家暫時決定閂咗 DEQ,因為佢令有啲戲d聲靚咗,但另一d就差咗。佢係 dynamic,冇得估。如果套戲係我未睇過或好耐冇睇,咁我就唔知DEQ會整到d聲好咗定差咗。我需要一個會比到consitent good result 嘅setting。

黑鑽玩家

cbr600rr 發表於 2022-3-6 23:01
點解會“複雜化”件事,係因為 DEQ喺某個音量同睇某啲戲,開咗喺正個唔開好多嘅,直到後來先知道原來睇另 ...

師兄或者試將前三Xover set80, 蛇冷按情況set90-120再用Atmos試碟睇下。小弟都係呢度試下嗰度抄下,唔啱心水就還原再試其他師兄嘅建議。同埋視聽環境會影响套系統表現,人地話校聲先校環境我覺得好啱。請大家開心share

黑鑽玩家

cbr600rr 發表於 2022-3-6 23:19
Dune 1:19:30,開 DEQ (offset 0), master volume at ~ -25db,  留意背景音樂(surround channels 出嚟㗎 ...

我今天會試下呢段,睇吓有冇咁嘅問題。
以我用了DEQ十多年,經過四部AVM,三套喇叭,DEQ的效果都是正面的。
以辯證法分析,你說DEQ就有D戲好D,關了就其它戲好D,那問題就不是DEQ。否則就應該是關了就所有或大部分戲都好左。

還是那個建議,花半小時重新cal過部機,78位唔cal,或改夾係123同456中間cal。
部機cal得唔理想,搞其它嘢都是添煩添亂。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

avbaby 發表於 2022-3-7 06:49
師兄或者試將前三Xover set80, 蛇冷按情況set90-120再用Atmos試碟睇下。小弟都係呢度試下嗰度抄下,唔啱 ...

thanks
i think earlier crossover was 120hz, now i changed them to 80hz.  
yes i probably should get an atmos disc to test, which one do you recommend?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Overnite007 發表於 2022-3-7 08:36
我今天會試下呢段,睇吓有冇咁嘅問題。
以我用了DEQ十多年,經過四部AVM,三套喇叭,DEQ的效果都是正面的 ...

多謝你嘅意見,appreciate 。其實你之前叫我re cal,我已經立刻採納跟你方法做咗,另外仲特登download 個spl meter app 用電話去度喇叭聲壓係 about same db level.  我 re cal 完之後先至再重試DEQ etc etc.

many thanks

黑鑽玩家

cbr600rr 發表於 2022-3-6 23:19
Dune 1:19:30,開 DEQ (offset 0), master volume at ~ -25db,  留意背景音樂(surround channels 出嚟㗎 ...

剛試左呢段,背景音樂係大,所以包圍感好好。但前面的炮聲也很結實,量感很足。
以師兄所指呢段,前面主要係出緊炮聲,係低音,我懷疑係bass management 嘅問題。
例如cal 完後有冇將拾仔嘅音量提高番D(multi XT32好多時㩒得太低),有冇bypass 拾仔上面個crossover ,拾仔同前中置個相位是否一致等等。

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

Overnite007 發表於 2022-3-7 13:50
剛試左呢段,背景音樂係大,所以包圍感好好。但前面的炮聲也很結實,量感很足。
以師兄所指呢段,前面主 ...

我又唔係咁喎
我試過唔記得開10仔,都淨係覺得突然間冇咗嗰低頻,就唔覺有前後大細聲🤔