設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Pakfrey

[請教] Av amp 選購建議

黃金玩家

Eddieyan 發表於 2022-3-5 06:37
咁就要睇自己要求,同金錢啦
即係玩av咁,我而家都會建議玩前後級,唔用合併機一樣 ...

如果用Marantz 7015 /Yamaha A4A/A6A 配 Cambridge Audio CXA-81, 師兄有什麼睇法? A4A 好似無pre-out🤔

如果師兄你建議玩前後級,上列你覺得不太理想,咁你又會怎樣配搭呢?
可否分享下?😊

謝謝分享😊

銀級玩家

AskaLung@FB 發表於 2022-3-4 18:38
舊時就好難講,不過你話上年聽過都冇人會差到咁,我自己上年都換咗8500,之前係用緊PIONNER LX701,我而家 ...

又唔可以話denon 差, 只係每個牌子都有自己的性格, 同埋每個人的口味唔同

我當時起呢間房仔試mk sub 仔, 當時比我的感覺係呢部denon 同我以前用的denon 一樣, 都係偏低音, 無乜高音
可能因為我係試sub 仔, 所以店員揀左d 主要係爆炸的片段去試, 所以當時只係聽到中置人聲同埋boom boom 聲
其他電影配樂, 音場, 環曉效果就無乜特別, 同埋聲音真係好粗好硬, 聽左唔夠30 秒已經唔想聽, 因為真係覺得好嘈

相返起戲院, 就算起大場面都唔會覺得嘈, 同埋當有配樂時會好似有一隊弦樂團起screen 後面演奏

當時mk 個店員仲話用mk 的器材會好過戲院, 仲話mk 聽歌好, 話好多錄音室都有mk 喇叭

但個店員無諗到佢地只係賣緊民用器材, 而戲院和錄音室係用緊專業用的器材, 仲有ENGINEER 設計和調較, 所以根本無得比XDXDXDXD

http://www.avbuzz.com/audio-video/202102/mk-sound-lcr-950/

銀級玩家

sinyick 發表於 2022-3-4 23:50
米樂🤣 將兩樣絕世凶器擺埋一齊,聽兩三分鐘會好爽,俾佢吸引到⋯⋯
實際睇完一套戲,你應該暈低咗
MK 嗰 ...

始終每個人的口味唔同, 好難話好定唔好

我就覺得denon 配jbl, mk 呢d 硬聲喇叭唔多好, 配kef 或mission 會好好多

每當有DENON 的發報會, DENON 多數會配答KEF 或MISSION 呢D 偏高音和低音弱的喇叭, 去互補AV AMP 和喇叭的不足

當時米樂係玩BACK FIRE, 好處係SUB 仔的超低音會潛得較低, 同埋超低頻經牆身反射, 所以超低頻會經四面八方而黎, 無左方向性

例如後置有爆炸聲, 都會以為隻後置出埋超低頻, 但玩BACK FIRE 有個壞處, 就係低音會打得好肥, 去得慢收得慢

因為我睇演唱會多, 所以無用BACK FIRE

但玩過MK 的SUB 之後, 下次唔會諗其他牌子, 唔可以話MK 的SUB 仔最好, 但至少做到我想要的野, 就係低音打得勁, 去得快收得快, 唔肥xdxdxd

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

幾年前, 九龍灣影音展, PIONEER擴音機配JBL ARRAY系列, 播動態既戲, 睇足15分鐘, 好大聲, 但係唔覺得嘈。
空間又細。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

用緊Denon 6500,前中係NHT Classic 系列,後置KEF 3005蛋,超低係Velodyne SPL1200 Ultra,我唔覺Denon淨係得個爆字,睇戲埋身狠勁,但睇演唱會時既幼細和空間感一樣俾到我。
我之前都係用Pionner amp的

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AskaLung@FB 發表於 2022-3-4 18:38
舊時就好難講,不過你話上年聽過都冇人會差到咁,我自己上年都換咗8500,之前係用緊PIONNER LX701,我而家 ...

個app真係強化左好多,本來中置一聲整極都唔滿意,一係就男聲唔夠潤,一係就男聲太薄。

試左好多個setting之後買左個APP拉左條曲線,立即滿意哂

鑽石玩家

Aless3939 發表於 2022-3-6 19:04
個app真係強化左好多,本來中置一聲整極都唔滿意,一係就男聲唔夠潤,一係就男聲太薄。

試左好多個setti ...

早買早享受

黃金玩家

Aless3939 發表於 2022-3-6 19:04

試左好多個setti ...

師兄可分享下用什麼app嗎❓ 等我都學下野🙏

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Pakfrey 發表於 2022-3-6 21:17
師兄可分享下用什麼app嗎❓ 等我都學下野🙏

Audyssey 個手機APP,要部AMP支援先得

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

norman001 發表於 2022-3-5 20:16
又唔可以話denon 差, 只係每個牌子都有自己的性格, 同埋每個人的口味唔同

我當時起呢間房仔試mk sub 仔, ...

未必既,有心調音既戲院梗係好聲過家用器材。
有D戲院冇心調教,得過爆字,一路睇一路覺得好嘈,然後冇下次