設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Pakfrey

[請教] Av amp 選購建議

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

師兄我係前馬仔人,馬仔睇戲都可以效果好的,但可能要落D功夫,例如後級
另外馬仔既音樂感亦有佢優勝之處,我選馬仔都係因為呢個優點
但我覺得⋯⋯你可能要諗諗用咩喇叭先,可能喇叭會幫係決定到用M定Y

黃金玩家

Eddieyan 發表於 2022-3-3 19:35
師兄我係前馬仔人,馬仔睇戲都可以效果好的,但可能要落D功夫,例如後級
另外馬仔既音樂感亦有佢優勝之處, ...

我諗住配wharfedale Evo 4.2, 後級有機會會加,但應該不會短期內買,諗住用住av amp先,之後再慢慢升級

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LoMichael@G 發表於 2022-3-3 16:31
先鋒唔係執咗?

先鋒有台柱撐住唔會咁易執啦

銀級玩家

Pakfrey 發表於 2022-3-3 09:27
宜家就係在 marantz 8015, denon 6700, Yamaha a4a / a6a 中諗緊,不過都係唔好心急,等疫情好啲,去試聽 ...

我新年前起av life 入左marantz sr7015,
marantz 分析力好高, 會聽多好多細緻的聲, 高音柔和唔硬唔sharp
但marantz 低音較弱, 千奇唔好配KEF 或MISSION 呢D 偏高音而低音又好弱的喇叭, 否則聽POP 無低音會好怪

我之前諗過SR8015 和SR7015, 最後揀左SR7015, 因為SR7015 和SR8015 的分別主要是力水和分析力
因為我日後會加INTEGRATED AMP ,所以SR8015 的力水對我係無用, 而sound united 的代表講過, MARANTZ 由5系開始, 用7.1ch pre-in 可以直接把CD 的ANALOGUE SIGNAL 放大, 唔會好似其他AV AMP 咁首先A to D, 經DSP 之後後D TO A, 因為聽CD 係用cd player 做DECOE, 所以SR8015 的分析力又係無用..............

3:23 開始, sound united 代表講明marantz 5 系開始, 7.1ch pre-in 係把anagloue signal 直接放大, 而不是好似其他av amp 咁會做a to d, 之後又d to a conversion

銀級玩家

Pakfrey 發表於 2022-3-3 09:27
宜家就係在 marantz 8015, denon 6700, Yamaha a4a / a6a 中諗緊,不過都係唔好心急,等疫情好啲,去試聽 ...

依家好少大舖有av amp 賣
我之前起av life 買marantz sr7015, 想試聽都無,
第一部av amp 係denon, denon 偏低音無乜高音, 音底又粗又硬, 因為denon 高動態, 如果屋企ACOUSTIC做得差, 會出現細聲聽唔清, 大聲覺得嘈的問題
而YAMAHA 又放唔落個地櫃, 所以無得揀, 無得試聽都買左MARANTZ, 反而有驚喜

黃金玩家

norman001 發表於 2022-3-3 23:12
我之前起av life 買marantz sr7015, 想試聽都無,
第一部av amp 係denon, denon ...

多謝分享

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

norman001 發表於 2022-3-3 23:12
第一部av amp 係denon, denon ...

Ching講denon係咩型號?

黃金玩家

Pakfrey 發表於 2022-3-3 19:41
我諗住配wharfedale Evo 4.2, 後級有機會會加,但應該不會短期內買,諗住用住av amp先,之後再慢慢升級 ...

我之前換喇叭時有試過,覺得不錯,但之後搵到其他對二手,所以冇買

黃金玩家

借位一問,大家覺得D記6700,M記8015,雖然價錢差少少,但兩部比較大家有咩評價?
我要4K120H,因會打機,睇戲,聽歌........但仲用緊1080 TV希望換左AMP,之後先再慢慢換.............

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

andyhiro 發表於 2022-3-4 15:48
借位一問,大家覺得D記6700,M記8015,雖然價錢差少少,但兩部比較大家有咩評價?
我要4K120H,因會打機,睇戲,聽 ...

如果打機睇戲佔多數既6700都適合,我之前都係用6700,睇戲打機一定夠爆