設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Pakfrey

[請教] Av amp 選購建議

銀級玩家

AskaLung@FB 發表於 2022-3-4 08:29
Ching講denon係咩型號?

唔記得了

以前住舊式公屋, 隔音較差, 因為環保唔夠靜, 要開大聲少少先會聽得清人聲對白, 但因為denon 高動態, 當起大場面時會好大聲, 而可能為因為denon 控制力不足, d 聲打埋一碟, 失真變成嘈音
所以會有種細聲聽唔清, 大聲覺得嘈的感覺, 要當時中置要加1-2dB 先會聽得清人聲對白, 之後先知道原來低音勁唔等於力水好, 力水好唔等於低音勁

上年起米樂買mk sub 仔, 當時用denon av amp 做pre amp, 再加power amps 去推mk 喇叭仔, 當時係有種唔想聽, 想快d 走的感覺, 而當時除左爆到boom boom 聲之外, 完全無咩吸引,
相反起戲院睇戲, 都可以聽下d 配樂, 聽下D 環曉聲效果

MARANTZ SR7015 的低音好弱, 但係會聽到控制力好好, 大聲時都唔會失真, 係會聽到果種量感
中置的人聲和音樂聲唔會抄埋一碟, 可以聽得好清人聲對白

不過我下一部av amp 會揀YAMAHA, 因為MARANTZ 低音真係好弱, 聽POP 無低音係好古怪XDXDXD

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Aless3939 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
cbr600rr + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

norman001 發表於 2022-3-4 17:44
唔記得了

以前住舊式公屋, 隔音較差, 因為環保唔夠靜, 要開大聲少少先會聽得清人聲對白, 但因為denon 高 ...

舊時就好難講,不過你話上年聽過都冇人會差到咁,我自己上年都換咗8500,之前係用緊PIONNER LX701,我而家用緊denon嘅感覺係好好,有好多弱音都係以前嘅PIONNER聽唔到,個空間咁闊咗好多,低音更加唔使講,總括嚟講我會覺得係好出色,中置亦都唔使點樣加都好清楚,其實有好多人都唔想俾個180幾蚊嘅app錢去Cal機,但係其實可以話俾你聽,同內置嗰個cal多出嚟係爭好遠,聲音嘅細緻都差好多,Cal三個位同cal八個位又爭得好遠,Audyssey 用FLAT 音場擴濶咗聽嘢又多咗,因為其實好多人都係用Reference,呢個動態會好少少,不過中高頻就會有衰減

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
amb86 + 10 + 10
cbr600rr + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

其實3部日系機都有明顯分別,用家一定覺得自己選擇好,所以都係果句,耳聽為實
不過50聽歌50睇戲,我自己會選擇M/Y,但P記904水力、分拆力都真係無投訴,聽歌都比上代好左

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

P記配JBL, 出來既聲音好有戲院feel

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

Eddieyan 發表於 2022-3-4 19:17
其實3部日系機都有明顯分別,用家一定覺得自己選擇好,所以都係果句,耳聽為實
不過50聽歌50睇戲 ...

不過好似樓主咁你,要50 50嘅話,其實冇辦法真係要分兩部機,真係Av amp聽歌完全係唔可以同2ch amp比

黃金玩家

Benip 發表於 2022-3-4 15:52
如果打機睇戲佔多數既6700都適合,我之前都係用6700,睇戲打機一定夠爆

期待中,希望好快試到

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

andyhiro 發表於 2022-3-1 17:57
Denon6700 $18XXX
             4700  $10XXX
因我都想換,我都同你一樣窮,所以慢慢買,我反而覺得長玩買 ...

我一月尾入手左4700 ,9500樓下,旺角友誠

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

norman001 發表於 2022-3-4 17:44
唔記得了

以前住舊式公屋, 隔音較差, 因為環保唔夠靜, 要開大聲少少先會聽得清人聲對白, 但因為denon 高 ...

米樂🤣 將兩樣絕世凶器擺埋一齊,聽兩三分鐘會好爽,俾佢吸引到⋯⋯
實際睇完一套戲,你應該暈低咗
MK 嗰隻推挽式真係唔係人咁品㗎,心口都俾佢打凹

黃金玩家

sinyick 發表於 2022-3-4 23:38
我一月尾入手左4700 ,9500樓下,旺角友誠

我早一排又上去問過,佢話10XXX冇講正確數..............

黑鑽玩家

AskaLung@FB 發表於 2022-3-4 19:38
不過好似樓主咁你,要50 50嘅話,其實冇辦法真係要分兩部機,真係Av amp聽歌完全係唔可以同2ch amp比 ...

咁就要睇自己要求,同金錢啦
即係玩av咁,我而家都會建議玩前後級,唔用合併機一樣