設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Pakfrey

[請教] Av amp 選購建議

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Overnite007 發表於 2022-3-23 22:43
有冇辦法tune到部A8A都到肉D,或者用D補品改變下聲底?

丫記嘅樂器聲 分析力 定位都值得一讚嘅 用佢2CH嚟聽歌又真係幾過癮

黑鑽玩家

Hehatau 發表於 2022-3-24 16:12
我對A8A都有興趣,可以唔駛拉線都玩到後置,不過聽到大家講到佢無DENON咁強勁又有D擔心添...... ...

呢方法好睇你想要d乜, 家人又接唔接受到。男人玩影院當然有咁爆得咁爆, Denon嘅爆炸力可以話夠晒埋身, 但如果家人接受唔到, 每次睇戲都叫你唔好咁大聲的話就好冇癮。相反Yamaha夠平均, 聲音定位性和音樂感亦比較好, 可以算係在睇戲聽歌兩方面都取得唔錯嘅平衡點。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Hehatau 發表於 2022-3-24 16:12
我對A8A都有興趣,可以唔駛拉線都玩到後置,不過聽到大家講到佢無DENON咁強勁又有D擔心添...... ...

要好聲係要拉線架 我用8500嘅時候 地面5隻set large 連對後置d低頻都剛勁有力 呢樣丫記未必做得到

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

小忠821 發表於 2022-3-26 16:53
丫記嘅樂器聲 分析力 定位都值得一讚嘅 用佢2CH嚟聽歌又真係幾過癮

係味呢部2-channel聽歌都合格以上,有無純amp 七八成?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

NM0101 發表於 2022-3-26 18:44
呢方法好睇你想要d乜, 家人又接唔接受到。男人玩影院當然有咁爆得咁爆, Denon嘅爆炸力可以話夠晒埋身, 但 ...

收到,謝謝詳細分析,順祝師兄跟家人享受睇戲、聽歌、打機同睇演唱會之樂~~~

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小忠821 發表於 2022-3-27 12:09
要好聲係要拉線架 我用8500嘅時候 地面5隻set large 連對後置d低頻都剛勁有力 呢樣丫記未必做得到 ...

我有拉線,不過後置放左頭頂一米高位置,所以諗住加對無線做後置,上面嘅做Back height.......
另外都想請教下,speakers set左large會勁d㗎?我後面只係用細喇叭仔,所以set左small咋......

黑鑽玩家

Hehatau 發表於 2022-3-27 13:04
我有拉線,不過後置放左頭頂一米高位置,所以諗住加對無線做後置,上面嘅做Back height.......  ...

細喇叭就一定set small
就算大喇叭,如果隻拾仔好,都建議將其它喇叭set做small
當你將喇叭set做small,超低頻呢D粗重嘢就留俾拾仔隻M做,而 AV amp嘅所有功率就用來推喇叭嘅其它頻段,整體的音色和音場都好左,隻AV amp舒服左,D聲都爽D啦

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nippon 發表於 2022-3-27 12:22
係味呢部2-channel聽歌都合格以上,有無純amp 七八成?

丫記聽2CH OK架 所以今日我再落d本錢買多部串流解碼去招呼佢

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Hehatau 發表於 2022-3-27 13:04
我有拉線,不過後置放左頭頂一米高位置,所以諗住加對無線做後置,上面嘅做Back height.......  ...

之前我都set small 但因為我用後級推地下5隻嘅關係 威廉Sir建議我部8500地下5隻改成large 改完之後成個世界改變左

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Overnite007 發表於 2022-3-27 16:35
細喇叭就一定set small
就算大喇叭,如果隻拾仔好,都建議將其它喇叭set做small
當你將喇叭set做small, ...

反而而家部丫記真係set左small喇 因為丫記唔能夠獨立關閉每條CH嘅後級部分 所以學樓上位師兄話齋
要比部Avm舒服d 超低頻交近比隻十啦 呢樣亦都係我比較鐘意8500嘅原因之一