設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: calbee1128

[討論] 討論一吓要玩好串流嘅方法

鉑金玩家

n00brx 發表於 2022-3-2 15:37
另外你個網有提Apple Music只支援最高256Kbps “AAC”
但如之前講過,佢上年已出左無損格式”ALAC”
呢 ...

我知道佢上年六月開始出,但選擇不多,就好似Hotel californiad呢一首,
最好嘅版本應該係 ScreenHunter 65.jpg

舊嘅錄音去到1411 kbps經很好了, 其他嘅都係升頻
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-3-2 08:05
或者真係要等未來再回望下? Netflix 都發展了很久才有今日, 可恣streaming platform都要等一下.

至少以 ...

你可以參考吓下邊幾個視頻,可以處理好網速度,這樣玩串流會有極大的幫助的

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

越玩越大…524MB

鉑金玩家

其實同一首歌如果用唔同bit rate (16, 24, 32)去轉檔 儲存量有唔同丶碼率有唔同...  
只會越整越大,聲音沒有改變,心靈上得到安慰

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam2004 發表於 2022-3-3 11:29
其實同一首歌如果用唔同bit rate (16, 24, 32)去轉檔 儲存量有唔同丶碼率有唔同...  
只會越整越大,聲音 ...

絕對同意師兄所講👍呢啲都係強行升頻..
我有三個版本
5xxMB
2xxMB
XX MB
出嚟嘅聲音係有唔同的,越大嘅檔聲音就冇乜動態,係死估估,但音樂人聲就比較清晰啲,靜、低音打鼓都比較實淨,但比較靜態!

正常出嘅DSD檔,我係比較鍾意!
當然好嘅WAV,Flac 絕對絕對係好聽….好嘅錄音一定唔會差過DSd.

呢首歌由佢出道攞獎聽到而家,真係數以百次計,用佢做reference 真係冇得輸…更慶幸有機會在現場也聽過一次☺️

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

Arong2020 發表於 2022-3-3 12:01
我有三個版本
5xxMB

我試過將黑膠轉做數碼檔唔同bitrate有唔同體積,也試過sacd rip 做ISO檔,更試過用普通CD儲存唔同格式"WAV,Flac"所得到嘅體積都唔同,
但係音質大致上沒有改變,用32Bit的體積最大, 心靈上得到最多安慰吧!

fyi: wav 唔同bit rate (16, 24, 32)

ScreenHunter 68.jpg
ScreenHunter 69.jpg
ScreenHunter 70.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-3-3 10:29
你可以參考吓下邊幾個視頻,可以處理好網速度,這樣玩串流會有極大的幫助的

現在我況是
光纖入屋 -> 光纖MODEM ->CAT 8 lan 線 -> wifi router Linksys MX5300
可以換的都已是wifi router 和Lan 線. 線換過了,  wifi router 還看未來wifi 6E是不是在香港有才換了
至於光纖modem我問過寬頻公司, 因為運作正常, 所以唔可能換.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-3-3 13:57
現在我況是
光纖入屋 -> 光纖MODEM ->CAT 8 lan 線 -> wifi router Linksys MX5300
可以換的都已是wifi ...

光纖modem用華為嘅,有跟Wi-Fi 所以我就叫sales同佢換咗 第二隻係冇跟Wi-Fi 㗎,速度快好多...

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-3-3 14:03
光纖modem用華為嘅,有跟Wi-Fi 所以我就叫sales同佢換咗 第二隻係冇跟Wi-Fi 㗎,速度快好多... ...

我果個都同你一樣,  無wifi的.
其實都係同一間寬頻公司好似只有一個選擇. 我見外國可以買其他牌子但香港唔得
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2022-3-3 12:01
我有三個版本
5xxMB

雖然對Hotel California的興趣不大. 曾有段時間幾乎間間hifi鋪都用呢支曲目去試機 , 猶如某電影令蔡琴的《被遺忘的時光》紅左, 之後好多人搵機搵(女)人聲主導.
Hotel California用來試JBL 4系, 當年的Yamaha等喇叭過癮的, 反而Tannoy 的就無晒味道. 試過你會點解.

同意你提過的取樣bit問題.
在native DSD 裡聽過了一些高DSD, 反而覺聲音有D"假" ,  好多地方好似倒唔滿水的水杯. 又好似你甘講, 有D高音域少左伸展的地方.
如果聽支典的話, 可以會聽到琴弦斷音的位置, 好似開關裡被關上.  這種事和現場聽的漸消音的感覺那種很不同.   
我想如果那支曲目不是在DSD很重要的話, 我會聽FLAC.  
至少我好難聽得出高階少少的FLAC和DSD 出入有幾多.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.