設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 討論一吓要玩好串流嘅方法

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄師姊,新手老手,木耳金耳們😎 究竟有咩方法可以玩好串流呢❓
係咪要換audio grade 嘅 switch ,換網線?各位一齊討論下🤪
窮人音響組合......

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

想玩好串流

當然要audio grade嘅switch還要有光隔 + 靚lan cable

毒友們玩5k的audiograde switch改用LPS仲加埋10m clock

他們說之前1k,2k和s牌3k果d尾燈都見不到係二個世界

日後再升級加部行double又去另一更高境界推介呢部switch比我

鉑金玩家

仲係有唔少人用一啲類比嘅概念去玩數碼機,如果要揀當然係要server級嘅Switch同埋lan線"CAT 7 / CAT 8 "係最穩定同埋最好嘅,  
簡單一啲來講就係睇吓而家啲小笨友用邊一隻Switch同埋lan線玩網遊冇投訴嘅,嗰隻就係好嘢!! 當然仲要睇你部機可唔可以support到,唔係勁就可以食得落
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

1萬

白鑽玩家

老而不

我在CAS 是新手。 都有讀過好多好複雜的玩法, 令我有點疑惑。

Cat 8線是易買。
那些“audio grade”的東西都易入手, 不過真係唔平而且我都疑惑是不是真的可以很好。

事源去聽過一次demo, 用的都是那些audio grade的物品,不過sales 對我說用傳統HDD,和 Cat5E Lan 線, 再加LPS, 地盒等就好。先唔理聲識音, 問題係...有多多少少的地方令我覺奇怪, 是那種有點說不出的光怪陸離的感覺。

還有那台不便宜的 Roon Nucleus 用的hardware都只是入門至中階(電腦), 不少人都是加ram 才行的順一些。

其實玩 CAS 不是應以電腦角度出發, 以最新的才是好嗎?
比如說 SSD, NVME, RAID, CAT 8線等等?
為什麼當要避電腦fan 時還要用有摩打的傳統HDD ?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
gamma + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
morechoices + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-27 14:17
我在CAS 是新手。 都有讀過好多好複雜的玩法, 令我有點疑惑。

Cat 8線是易買。

Cat 7 冇 Cat 8咁快,但 Cat 8唔可以太長 最長只可以30M

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-2-27 14:25
Cat 7 冇 Cat 8咁快,但 Cat 8唔可以太長 最長只可以30M

呢樣我明白。
問題係現在好多門派帶不同的說法, 有點無方向的感覺。
比如講“好聲” 都有 SSD vs 傳統HDD 都有得比較,用不用 RAID都有爭議

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-27 15:08
呢樣我明白。
問題係現在好多門派帶不同的說法, 有點無方向的感覺。
比如講“好聲” 都有 SSD vs 傳統H ...

那些所謂門派還停留在類比世界裏打飛機,如果佢哋落手落腳切過一個大型Server房佢就知道嗰啲狗屁理論係行唔通嘅

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-2-27 15:21
那些所謂門派還停留在類比世界裏打飛機,如果佢哋落手落腳切過一個大型Server房佢就知道嗰啲狗屁理論係行 ...

server 用的大多都是用rack size, 在家中弄一個會好似幾佔地方?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

在呢個topic之前, 我都諗左好多問題 :

Tidal, Qobuz 是source ; Roon, Linn/Kazoo, BluOS 之類的是OS ; HQplayer 是decoder+media player
按理應是source 影響最大,  不過media players都好左右聲音 ,  那麼OS 的目的是什麼呢?

USB, LAN, 定還是等下wifi 6E? 點解好多hifi的東西不用 wifi 6?
而且USB都只停在2.0, 而不是3.1甚至 type C ? Type C 已用了好些日子了?

SSD 的大走向是 NVME 1.4(或2.0) 以上,  
在SATA上的發展可以話唔係唔出, 只係及唔上之前那樣熱門
但, hifi又唔用? Roon Nucleus 都只係俾 自己的OS用 nvme , 但又要storage 的地方用SATA ....

在家理行LAN 就應是用 CAT8 最理想
因為我用ping 去試, 就算當普通上網都真係ping 入面的數字好睇, jitter同latency 都係細D
但hifi 都有提議用Cat 6, 5E等等?

至於switch...如果以電腦的角度出發, 那些"audio grade"的switch 是  Managed 還是 Unmanaged的?
而且... 除走舊環牛之外, 我見好多"audio grade" 的switch 上的LAN module 好似仲簡單過business grade 的 switch ???
有無人知那些"audio grade" 的switch是袖那家廠OEM? Netgear, Linksys, TPLink??

NAS 系統又是另一個問題, 到底要不要RAID? 我見不少NAS 最近都加入了RAID 系統, 大概都知RAID 原理
問題係又有人話RRAID沒有或者會衰聲,
但RAID 和NAS 在電腦世界內的關係都可以話係有一定的密切,  如果沒了一方是不是對歌曲保存會有影響?
NAS 系統的SSD  HD 好似市面上唔多?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tonylkt23 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

還是好音樂最好.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

換下Lan線先,既簡單又低成本,之後就switch, power, ssd之類。