設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: calbee1128

[討論] 討論一吓要玩好串流嘅方法

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-3-1 12:24
甘可以點做?  
我不是現代網絡專家, 求指點.

同問X2
窮人音響組合......

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-3-1 12:24
甘可以點做?  
我不是現代網絡專家, 求指點.

KKBOX/Amazon Music / Spotify  : 320kbps  ;  TIDAL Masters/MOOV /qobuz / JOOX : 1411Kbps  ; Apple Music : 256kbps ; YouTube Music : 128 kbps

呢啲就牽涉到佢個server同埋頻寬嘅問題,頻寬越大即係話成本越貴,其他一切網上所講嘅都係一啲廣告術語實際最要睇嘅係佢嘅碼率(Data Rate).所以點解Netflix 4K畫面咁靚因為佢可以行到15 mbps, 數字可以證明一切唔係換個Switch或者整條靚線就可以搞到佢好好...  

https://www.moneyhero.com.hk/blo ... 7%E6%AF%94%E6%8B%BC

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-3-1 12:58
KKBOX/Amazon Music / Spotify  : 320kbps  ;  TIDAL Masters/MOOV /qobuz / JOOX : 1411Kbps  ; Apple M ...

這麼說是可以解釋到Spodify和Tidal , Qobuz 之間的音質出入

又,
其實如果以入屋方式起計, 是不是有多一條寬頻線, 比如一個2x1000MB plan中留一條俾hifi  會表現得好D?
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-3-1 13:54
這麼說是可以解釋到Spodify和Tidal , Qobuz 之間的音質出入

又,

一個係MP3,一個係C D你就明白差別所在. 你分1000 MB俾佢都冇用,因為佢嘅傳輸速度只有1411Kbps

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

sam2004 發表於 2022-3-1 12:58
KKBOX/Amazon Music / Spotify  : 320kbps  ;  TIDAL Masters/MOOV /qobuz / JOOX : 1411Kbps  ; Apple M ...

你上面個網outdated
Apple Music 上年6月已有高清無損。講緊最高6千幾Kbps

鉑金玩家

n00brx 發表於 2022-3-1 14:06
你上面個網outdated
Apple Music 上年6月已有高清無損。講緊最高6千幾Kbps

你有冇真正用過而睇到佢嘅數據出嚟係幾多呢,呢個就係好似睇Netflix一樣有人話佢去到幾多但係實際數據就係⋯

我將youtube升頻到九千幾Kbps,但係實際都係一百二十幾Kbps
ScreenHunter 62.jpg

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-3-1 14:17
你有冇真正用過而睇到佢嘅數據出嚟係幾多呢,呢個就係好似睇Netflix一樣有人話佢去到幾多但係實際數據就 ...

甘apple 係唔係都係甘樣?
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-3-1 16:04
甘apple 係唔係都係甘樣?

如果Apple真係可以去到6000幾kbps,那已經贏晒市面上全部音樂串流平台了,各大音響討論區早已經炒到熱烘烘! 因為佢已經超越sacd (5645kbps)嘅碼率啦
24bit / 192kHz ALAC 的碼率係幾多呢,蘋果一直冇公佈過!  
讓我想起當初香港我啱啱有高清1080電視嘅時候睇來睇去都覺得冇日本仔B S那高清1080咁靚,後尾搽咗一下原來就係碼率個問題, 人哋已經去到9000幾kbps而無線嘅廣播頂多係4、5000kbps,所以就排除萬難裝咗一支3.6米的天線收日本B S台了...  

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-3-1 16:56
如果Apple真係可以去到6000幾kbps,那已經贏晒市面上全部音樂串流平台了,各大音響討論區早已經炒到熱烘 ...

如果以數字論表現的話,
即是streaming 無論點樣做, 在先天不足之下,  都只係靠入手一D好少少的硬件, 不論sever 還是audio grade , 去滿足 "表現好左" 的心理為多?
還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-3-1 19:29
如果以數字論表現的話,
即是streaming 無論點樣做, 在先天不足之下,  都只係靠入手一D好少少的硬件, 不 ...

當初我有玩過某串流平台,總係發覺跟實體CD有差別,所以研究咗一下發現各大串流平台嘅傳輸率都係先天嘅缺陷,冇辦法做到好似Netflix咁開大水喉,所以就回歸玩CD或者係先download左個檔案喺電腦入邊嚟聽歌,效果好好多

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分