設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jackma49

有關Denon avc-A110 IMAX Enhanced 設定

讚助版主

jackma49 發表於 2022-2-28 10:34
唉,我估我部 機應該出問題啦,avca110,無論我點做,只要 一著機出聲,佢就會自動關機...........要維修 ...

Hi jackma49 ,

如果您將 A110 連接到電視非 HDMI ARC 端口會怎麼樣,在全部打開時 A110 仍然會關閉嗎?

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-2-28 10:55

如果您將 A110 連接到電視非 HDMI ARC 端口會怎麼樣,在全部打開時 A110 仍然會關閉嗎?

無用啦,頭先打左電話過去維修部,佢以經同我講,一開機著紅燈閃閃下以經出左問題,部機自動銷機,叫我不用在試了,在試只會壞得更利害,以經馬上囉左去維修部,重要等三個星期喎

星級玩家

DenonI 發表於 2022-2-28 10:55

威廉老師、我部A110囉左番來啦,現在我想請教一下,我想pro -out對前置比後級,應該點設定尼?我發覺佢既介面同6700唔同既,我搵唔到有pro-out既頁面,但就多左custom既頁面設定,麻煩可人詳細講一下如何設來前置比後級嗎?

讚助版主

jackma49 發表於 2022-3-13 12:42
威廉老師、我部A110囉左番來啦,現在我想請教一下,我想pro -out對前置比後級,應該點設定尼?我發覺佢既 ...

請將一對 RCA 接線從 AVC-A110 背後的 Front [PRE-Out] 接到後級 RCA 輸入端口,前置喇叭線接上後級喇叭輸出。再到 AVC-A110 菜單上 Set up-> Speaker -> Manual Set Up -> Amp Assign -> Custom ,在此處選好喇叭的佈局,再按下在同一頁面下方的[Setting]窗口,進入另一頁面,把 Front channel 的 [FRONT] 改為 [NONE],這樣前級信號就與 AVC-A110 的內部擴音機斷開,百份百輸到外部後級上。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-3-13 15:26

請將一對 RCA 接線從 AVC-A110 背後的 Front  接到後級 RCA 輸入端口,前置喇叭線接上後 ...

謝謝啊,我終於成功啦,真係奇怪,同一個牌子,但設定上咁大分別,搞左我好耐係咁搵個頁面,好彩依到有你,唔係都唔知點算,感謝

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

jackma49 發表於 2022-3-14 12:24
謝謝啊,我終於成功啦,真係奇怪,同一個牌子,但設定上咁大分別,搞左我好耐係咁搵個頁面,好彩依到有你 ...

8500以下嘅機種係冇custom mode

星級玩家

AskaLung@FB 發表於 2022-3-14 20:45

謝謝回覆,我依家先知,最慘我買左二部,頭一部係6700 ,之後先A110,辛辛苦苦學左6700,諗住照搬番過去a110到設定,先入為主,咁就搞到我頭都暈,好彩依度有威廉老師教,唔係我頭都暈

讚助版主

AskaLung@FB 發表於 2022-3-14 20:45

Hi AskaLung@FB ,

現在在我們當前的 AVR 中,僅 AVC-X8500HA 或 AVC-A110 電視屏幕上設置具有“Custom Mode”頁面。 它不僅有助於從前置放大器中選擇性地切斷功率放大器通道,它還可以為中置聲道分配為 Bi-amp 驅動,如果房間很長,甚至可以將環繞聲擴展到 4 個通道。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-3-15 12:21
Hi AskaLung@FB ,

現在在我們當前的 AVR 中,僅 AVC-X8500HA 或 AVC-A110 電視屏幕上設置具有“Custom M ...

威廉老師,唔好意思,又有野搞唔掂,唔知點解當我設定左二隻frout交由後級之後,果個center height就會變成無聲,而height 4就變成無得調教。

讚助版主

jackma49 發表於 2022-3-16 09:39
威廉老師,唔好意思,又有野搞唔掂,唔知點解當我設定左二隻frout交由後級之後,果個center height就會變 ...

請將前置聲道放大器從"None" 分配到“Center Height”(圖 2),以便您可以在 Auro-3D 模式下播放該聲道。 請注意,只有前右聲道揚聲器端子有效。

Denon1