設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

有關Denon avc-A110 IMAX Enhanced 設定

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最新入手AVC110, 但我發覺無法進入IMAX Enhanced頁面做設定,可否有詳細教學,我打開頁就只有圖 一頁面,無法進入圖 二既頁面設定,請問為何會這樣?請問如何設定才可以進入圖 二?圖二是在網上CUT出來的

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

好似要訊號有先可以調整

讚助版主

請播放錄製了 IMAX Enhanced 音效的 4KBD 光盤 ,
https://www.blu-ray.com/search/? ... ection=bluraymovies
AVC-A110 接收到這種音頻格式後,您可以進入屏幕菜單。
Set up-> Audio -> Surround Parameter-> IMAX Audio Setting 設置。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-2-15 17:50
請播放錄製了 IMAX Enhanced 音效的 4KBD 光盤 ,
https://www.blu-ray.com/search/?quicksearch=1&quick ...

謝謝回覆,咁我明白啦,另外有一個問題,為何我部110總係會在觀看一段時間就會自動關機,一般都係半個小時就會咁,我同時間買左二部機一部係110另一部係6700,二部都會發生尼個問題,是否過熱保護功能之類既東 西?

讚助版主

jackma49 發表於 2022-2-16 09:05
謝謝回覆,咁我明白啦,另外有一個問題,為何我部110總係會在觀看一段時間就會自動關機,一般都係半個小 ...

Hi jackma49 ,

我們建議 AVR 頂板與擱板之間的距離為 10 厘米,以便有足夠的空間進行通風,如果距離太短並且大聲播放 ,AVR 內部會積聚過多的熱量,它會觸發到保護電路和停止操作。 或者您可以購買 PC 風扇將其放置在頂部面板的頂部。
https://www.amazon.com/s?k=avr+c ... mp;ref=sr_nr_p_89_1

請發給我照片看看你家的 AVR 系統放置狀況作進一步的建議。
還請提電視品牌型號和 AVR 連接了哪些HDMI設備。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-2-16 11:26

我們建議 AVR 頂板與擱板之間的距離為 10 厘米,以便有足夠的空間進行通風,如果距離太短 ...

尼個應該唔會啊,我放係頂部,110我只係接一部機頂合,一部PS4,  之後連接電視係SAMSUM QLED QA65Q800, ,
6700接sony A90J只係接PS5, 無其他啦。放位置都係近似我相中咁放,唔會頂的 ,另外我嶪問一下,我發覺佢關機前出左個auto standby 然後倒數,之後開機,可能係尼個問題,點樣可以關閉依個功能啊?

讚助版主

jackma49 發表於 2022-2-16 14:54
尼個應該唔會啊,我放係頂部,110我只係接一部機頂合,一部PS4,  之後連接電視係SAMSUM QLED QA65Q800, , ...

這是 AVR功能,當開啟後一段時間不工作,它會自動進入待機模式,請進入屏幕設置菜單。
Set up->General->ECO-> Auto Standby ->MAIN ZONE 選 Off  

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-2-16 17:24

這是 AVR功能,當開啟後一段時間不工作,它會自動進入待機模式,請進入屏幕設置菜單。

收到,唔該晒,應該係依個問題,關左理應唔會自動關機了。謝謝

星級玩家

DenonI 發表於 2022-2-16 17:24

真係搞佢唔掂,次次睇戲,睇睇下佢都會無啦啦自動關機,開頭我以為較左個自動關機功能,但我發覺並唔係,依家係每次睇大概十分鐘佢就會自動關機,到底係乜野一回事啊,麻煩大大指較一下,部機買左幾個月、岩岩先接好晒

讚助版主

jackma49 發表於 2022-2-25 16:05
真係搞佢唔掂,次次睇戲,睇睇下佢都會無啦啦自動關機,開頭我以為較左個自動關機功能,但我發覺並唔係, ...

有時電視會干擾到 AV 放大器以關閉電源。 請按以下方式設置您的 AMP:
Set up-> Video-> HDMI Set up-> HDMI control to ON 並將所有與相關的設置為OFF,然後關閉 HDMI control。
您最好檢查一下您的電視中是否有 HDMI CEC 設置。 把它關掉。

Denon1