設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jackma49

有關Denon avc-A110 IMAX Enhanced 設定

星級玩家

DenonI 發表於 2022-2-25 16:48
Hi jackma49 ,

有時電視會干擾到 AV 放大器以關閉電源。 請按以下方式設置您的 AMP:

我電視係有HDMI CEC設置啊,唔係要打開先用到earc功能既咩?好,我在試下,真係搞到我頭都暈

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄有冇接駁其他有CEC功能的器材?我部A110駁AppleTV4K如著咗apple TV嘅CEC,佢閑置一段時間會自動關機會關埋部A110

星級玩家

Foreverwest 發表於 2022-2-26 00:37
師兄有冇接駁其他有CEC功能的器材?我部A110駁AppleTV4K如著咗apple TV嘅CEC,佢閑置一段時間會自動關機會 ...

有呀,ps4, 同埋機頂合,全部都有cec功能,咁應該係全部關晒佢地既cec功能?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jackma49 發表於 2022-2-26 11:09
有呀,ps4, 同埋機頂合,全部都有cec功能,咁應該係全部關晒佢地既cec功能? ...

師兄可以試下,CEC係好麻煩嘅功能,有時都唔知點解

星級玩家

Foreverwest 發表於 2022-2-26 11:32
師兄可以試下,CEC係好麻煩嘅功能,有時都唔知點解

但係我嘗試關閉左電視既cec功能後,電視聲音就無辨法可以係擴音到出啊,點搞啊..................實在太難啦

星級玩家

DenonI 發表於 2022-2-25 16:48

有時電視會干擾到 AV 放大器以關閉電源。 請按以下方式設置您的 AMP:

我以經照晒你既做法做,亦關閉埋電視既cec功能,但問題係電視機不能在係擴音機到出聲..........

讚助版主

jackma49 發表於 2022-2-26 13:05
我以經照晒你既做法做,亦關閉埋電視既cec功能,但問題係電視機不能在係擴音機到出聲.......... ...

您的設置已將 AVC-A110 HDMI ARC 設置為關閉,請將其設置為ON並啟用 TV CEC,它會發出聲音但您的 AVC-A110 可能會偶爾關閉。
如果你只是想聽電視節目,使用光纖連接就可以了。

Denon1

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我分享自己經驗:師兄你試下拔除PS4和機頂盒接線,之後電視和A110電源線和HDMI線,相隔一分鐘後只接電視和A110並開啟相關功能,看看有冇問題,如沒有問題再加一器材試試有無影響。

我自己最後搵到係有線機頂盒影響,每次拔除有線機頂盒電源就會正常用到ARC

星級玩家

Foreverwest 發表於 2022-2-26 20:54
我分享自己經驗:師兄你試下拔除PS4和機頂盒接線,之後電視和A110電源線和HDMI線,相隔一分鐘後只接電視和A ...

多謝師兄意見,經過我不停咁反覆測試問題,我發現問題多出自於電視機既CEC功能,三星去除晒所有HDMI之後在從新接駁A110,馬上正常番,之後在接番機頂同PS4又來失靈過,而SONY接6700,大至上都無問題,CEC都完全可以控制,我估都聲該係電視既問多於擴音問題,依家做法係擴音只接電視算

星級玩家

DenonI 發表於 2022-2-16 17:24

這是 AVR功能,當開啟後一段時間不工作,它會自動進入待機模式,請進入屏幕設置菜單。

唉,我估我部 機應該出問題啦,avca110,無論我點做,只要 一著機出聲,佢就會自動關機...........要維修了,又做過從設,以經紋晒所有線出來,只接電視機一樣,一著聲就關機皇........