設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: PeterPoon@FB

[討論] 換喇叭定係唔換?

銀級玩家

講聽交響樂以前美國馬仔就掂力水好分析力Ok
好多外國發燒友配對大JBL加舊美制馬仔聽大棚野一流
由始至終日本版馬仔特性高音暗低音無力聽交響樂唔掂
建議先換力水好嘅Amp 日係機如yamaha 一萬樓下入門都可以夠力水聽約70%大棚野
pm 8005或8006只係預聽流行曲聽交響樂大棚野唔駛期望
而且每邊100W都無力水又差
本人用緊Mission Lx 2+配搭 yamaha 入門Amp 聽大棚野"史特勞斯‘交響樂‘’發燒試機碟無亂有層次鼓聲有力又勁

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-14 18:25
3/5A 就真係睇期數
舊的就...我覺得就是收音機喇叭, 沒特別。
DB1 就比 Tablette 個聲立體感多少少。

其實講好幾多丶差幾遠,真的睇你嘅聆聽環境有多大,如果只係在100尺的房間,真的沒有差別很大。
講到三五仔,舊有的KEF T27 B110,又可以講三日三夜,如果你是上了年紀的發燒友有去過萬宜大廈聽過那一對三五仔就知道,我自己玩三五仔已經有20幾年, 呢個已經是不同的故事了...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
mankit9998 + 10 + 10 我去過真係正

查看全部評分

(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-2-15 11:37
其實講好幾多丶差幾遠,真的睇你嘅聆聽環境有多大,如果只係在100尺的房間,真的沒有差別很大。
講講到三 ...

我只可以話甘多代3/5 A的變化係有d, 但我唔會刻意去用已經模糊的記憶去比較。 始終萬宜重建左, 舊時用的機器無左,時間都長左,地方又唔同左, 如果甘樣去比較新事物, 是有點不公平吧?

有印象記得falcon acoustics在FB講過舊3/5A的問題, 當中一個是白肚臍版
https://www.facebook.com/282473101766766/posts/5739557616058260/

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-15 12:16
我只可以話甘多代3/5 A的變化係有d, 但我唔會刻意去用已經模糊的記憶去比較。 始終萬宜重建左, 舊時用 ...

舊有嘅重建左記憶還在,我就係聽完嗰對之後喺九零年代就買入第一對三五仔。
用舊嘅KEF單元跟現在那些單元比較差別就係嗰種味道,更加緊要就係就算而家KEF重開生產線都冇辦法做到,
最主要係好多材料都過唔到現在嘅環保規格。喺BBC規格下那些品管做的真的不差,記得當年鴨寮街嚟咗一批B110 ,
嗰啲就係過唔到BBC規格嘅產品,現在還有人保留當係寶咁賣出來...

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-2-15 12:56
舊有嘅重建左記憶還在,我就係聽完嗰對之後喺九零年代就買入第一對三五仔。
用舊嘅KEF單元跟現在那些單元 ...

我自己跟時代走。

舊時係有好多聲好的喇叭, 有些很有個性, 很多我都是喜愛的。 只係 時代要求真係代代唔同,令一些舊事物變得尷尬 如Quad 當年的ESL 。
唯有開放我己去睇新事物

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-15 13:37
我自己跟時代走。

如Quad 當年的ESL 。 ...

呢一對玩過一段時間, 聽弦樂尤其是小提琴 大提琴真的是一絕⋯⋯
唔係老鬼唔願意接受新事物而係現在啲新嘢真的一蟹不如一蟹,
依家啲喇叭同一對舊有的味道就係唔一樣,舊嘅801更是令人回味無窮

見習玩家

kl122002 發表於 2022-2-12 22:51
我都係古典同好,  大型sympphony 在香港的斗室中播得好是不易
比如說, 你的聽起來"有D亂", 可以話好多因 ...

Thanks 獲益良多。

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-2-15 14:14
呢一對玩過一段時間, 聽弦樂尤其是小提琴 大提琴真的是一絕⋯⋯
唔係老鬼唔願意接受新事物而係現在啲新 ...

我反而覺新的幾有意外感,  聲音係真的同舊時代的機有出入。
和更古早的機(60年代, 我年輕的時代) , 有更多多種不同的感覺。
可能我已看化了, 反而現在會感受新的舊的不同下各有趣的地方。
現在是在等那台Linn Majik DSM幾時到。

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-15 16:14
我反而覺新的幾有意外感,  聲音係真的同舊時代的機有出入。
和更古早的機(60年代, 我年輕的時代) , ...

數碼嘅嘢就一定係要接受新事物,好似去年買了一部淘寶山寨解碼一樣,只不過係9038晶片已經令我對山寨解碼有重新的認識,每日坐係書房用電腦播歌 那效果已經超出我嘅認知

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-2-15 16:27
數碼嘅嘢就一定係要接受新事物,好似去年買了一部淘寶山寨解碼一樣,只不過係9038晶片已經令我對山寨解碼 ...

自問係當年的computer lab assistant 之一
我沒想過電腦可細到今日的程度也有比以前更複雜的程式, 而且有非常不錯的聲音表現。