設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 換喇叭定係唔換?

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Hi, 各位師兄,請問我現時用 Marantz PM8005, 喇叭是 Mission QX-1, 如果想升級喇叭到 proactive tablette 10 或 KEF LS50 Meta, 問題大不大?那個選擇比較好,還是保持現時系統,避免軒一發動全身,謝謝你,可以有時間才回覆。

銀級玩家

meta中性通透,極高分析力,人聲定位超正中.

鉑金玩家

首先你升級想改善邊方面先,兩對喇叭proac比較易推好,夾馬仔應該都冇咩問題,kef就潛能會更高,但你的擴音機恐怕就發揮不好

鉑金玩家

如果俾我揀我也是揀tablette,音質一定比你現時的好太多,尤其是聽人聲,
就算播隻鬼太鼓都唔會令你失望。
但俾你現時的提升多少就好難講啦,因為今細隻喇叭冇可能玩到你屁股都感覺震動...
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

見習玩家

粉果人 發表於 2022-2-12 12:58
首先你升級想改善邊方面先,兩對喇叭proac比較易推好,夾馬仔應該都冇咩問題,kef就潛能會更高,但你的擴音 ...

多謝師兄,我想改善就係播放出來的層次,因為現時聽到大型交響樂演奏時,就有D亂。

鑽石玩家

PeterPoon@FB 發表於 2022-2-12 15:07
多謝師兄,我想改善就係播放出來的層次,因為現時聽到大型交響樂演奏時,就有D亂。 ...

播大棚野亂,亦關amp質素問題。我有mission 751,我唔覺佢會輸俾現今萬幾一線名牌喇叭,果d有一半係夾返俾廣告費。

鉑金玩家

PeterPoon@FB 發表於 2022-2-12 15:07
我想改善就係播放出來的層次,因為現時聽到大型交響樂演奏時,就有D亂。 ...

播大型交響樂仲要唔亂,聽起嚟好簡單 做起嚟呢個係唔淺嘅氹!
做到咁起碼要802加埋好嘅前後级,仲要聆聽環境起碼有返五六百尺⋯  

鑽石玩家

sam2004 發表於 2022-2-12 15:47
播大型交響樂仲要唔亂,聽起嚟好簡單 做起嚟呢個係唔淺嘅氹!
做到咁起碼要802加埋好嘅前後级,仲要聆聽 ...

咁又唔使,用較有質素的器材,配搭啱,擺位唔太差,一般家居都可以播得ok。

鉑金玩家

koalaau 發表於 2022-2-12 15:59
咁又唔使,用較有質素的器材,配搭啱,擺位唔太差,一般家居都可以播得ok。 ...

淨係講唔亂,即係話一件件樂器擺得出嚟,呢個已經真係唔簡單!
當年我就係去倫敦聽完歌聲魅影,淨係開場嗰一段水晶燈跌落嚟,
搞到今時今日喺屋企聽都未能夠講唔亂,因為個廳只有三百尺 點搞都係咁...  

鉑金玩家

多謝師兄,我想改善就係播放出來的層次,因為現時聽到大型交響樂演奏時,就有D亂。 ...

如果係大音壓下會亂,大概是擴音機控制力問題,擴音機控制唔住單元而做成失真,同埋mission qx是偏向av喇叭,所以聽音樂層次不足,混亂吵耳亦屬正常,換proac我諗勉強可以改善到你的問題,但係始終受物理限制,小喇叭要播大型交響樂就難度有點太高了