設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: PeterPoon@FB

[討論] 換喇叭定係唔換?

鑽石玩家

sam2004 發表於 2022-2-12 16:13
淨係講唔亂,即係話一件件樂器擺得出嚟,呢個已經真係唔簡單!
當年我就係去倫敦聽完歌聲魅影,淨係開場 ...

如果你標準係同現場比就算罷啦,幾百萬都唔得,係冇可能。😜

鑽石玩家

講返樓主情形,如果要求有更好層次,又喜歡聽大型交響樂,即係較鐘意聽hifi效果,proac仔都係聽人聲小品,重音樂味,我諗你需要高效而低音強勁的喇叭,留意高效係緊要,唔係下下要買大瓦amp只會玩死自己。另要更好控制力需再升級更高級amp。

鉑金玩家

koalaau 發表於 2022-2-12 16:32
如果你標準係同現場比就算罷啦,幾百萬都唔得,係冇可能。😜

玩Hi-Fi嘅人投資落去就希望接近現場,其實我而家屋企同一套差唔多嘅嘢放係美國後花園的音響室裏
真的能做到接近現場起碼有九成,好嘅器材仲要有夠大嘅環境俾佢呼吸...  
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

如果要易推靈敏度高,動態夠,可以介紹多對美國ess,ess個氣動高音都好出名,可以自己上網搵下資料,如果要播交響樂大爆棚,相信會比proac同kef出色

鑽石玩家

sam2004 發表於 2022-2-12 16:48
玩Hi-Fi嘅人投資落去就希望接近現場,其實我而家屋企同一套差唔多嘅嘢放係美國後花園的音響室裏
真的能做 ...

師兄有好環境就贏在起跑線上啦。😄

不過講現場其實都冇絕對準則,坐不同位都不同聲,屋企坐前坐後點低音都唔同啦,仲有聽覺記憶其實唔係咁強,好多時只係主觀感覺補完。

銀級玩家

馬仔到model 30或以上級數先有高分析力,高速,馬味會少D,
8005重馬味,聲音厚暖,人聲中頻凸出,低音較柔,高音較暗,聽大棚野會炒埋一碟,
建議你換左擴音機先.

黑鑽玩家

tablette 10會好d, 雖然meta唔算難推, 但如果Amp嘅分析力越好就越聽得多, 只可惜pm8005嘅分析力只夠聽下流行曲, 控制力在11點位前係冇問題, 一過就會開始亂, 播大棚野就更加明顯。

1萬

白鑽玩家

老而不

PeterPoon@FB 發表於 2022-2-12 15:07
多謝師兄,我想改善就係播放出來的層次,因為現時聽到大型交響樂演奏時,就有D亂。 ...

我都係古典同好,  大型sympphony 在香港的斗室中播得好是不易
比如說, 你的聽起來"有D亂", 可以話好多因素: amp唔夠力, 喇叭靈敏度低, 避震唔夠連共振令中低音矇, 擺位角度差少少又遇到牆反彈, 線材分析力唔夠....等等

如果是打算用proac 的話, 考慮一下貴少少的Response DB1
Tablette 10 的效果係有D被人捧大左. 當你實場一聽再一比較會好快聽得出.
由對Tablette 10播一次Saint-Saens Symphony 3 / Second movement 當中的管風琴一出會只係聽到好似只有吹風苗大小的感覺.

至於PM8005是不是適合播古典就要看曲目 , 大型的作品係有一定的難度 ,  中-小型的室樂反而沒什麼問題.
加上此amp 是有自己的聲底, 偏暗柔, 有少少黃昏味, 我知有同好是用返靈敏度高的喇叭和線材去就返.

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
pac + 80 + 80

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-2-12 22:51
Tablette 10 的效果係有D被人捧大左. 當你實場一聽再一比較會好快聽得出. ...

其實呢個就好似有人講三五仔一樣,有冇咁神奇你用過咪知囉。
DB1同tablette比較真的冇差幾遠, 呢對係比較尷尬㗎喇叭。
如果希望低音多啲嘅一定係買Response D20 or 1.5,所以呢對嘢就變咗唔上唔落...  
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-2-14 17:37
其實呢個就好似有人講三五仔一樣,有冇咁神奇你用過咪知囉。
DB1同tablette比較真的冇差幾遠, 呢對係比 ...

3/5A 就真係睇期數
舊的就...我覺得就是收音機喇叭, 沒特別。
至於新的Falcon 出的似普通裝樣少少。

小型喇叭天生有限, 我都向來唔會太高要求。
DB1 就比 Tablette 個聲立體感多少少。 但當然唔夠座地的好。
問題係樓主金錢有限, 只可以提出略比多少少的model.