設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 龍無忌@FB

[Disney+] 梅艷芳導演版第一集短評

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

龍無忌@FB 發表於 2022-2-6 19:59
謝謝你意見👍及感受。
暗場代表人沒有出現,只在對白中提及,當Anita 被通知派佢去日本參加東京音樂節嘅 ...

係呀, 我翻睇時睇到了, 謝謝回覆!
AV System                                 
AMP : 馬仔SR5005 (PE Lab AS)     
Blu-ray : Philip 9600 (PE Lab ST)   
Spk : Monitor Audio BR2, Sine蕉插
Sur Spk, SWB : JBL
CAS+DAC:Synology +Piooner+CA spe

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

billyyau 發表於 2022-2-15 22:17
而家啲人真係惡到一個點喎,只要一唔啱自己心水嘅就鬧。

你當佢係電影,人哋就當加長版係劇集,其實冇話邊 ...

你呢兩年到底是否在地球居住?

竟然會問007何事唔上畫?

地球很危險,請你快快返火星。

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
:o) + 6 + 4 笑左

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jc2ssych 發表於 2022-2-16 00:09
你呢兩年到底是否在地球居住?

竟然會問007何事唔上畫?

天真得過啲人指責商業考慮,如果冇商業考慮,007一早疫情期間照預期上映啦。
閣下嘅言論基本上可以完美套用於007身上,一早拍好又唔上,完全因為想谷票房呢個商業考慮而影響大眾觀看時間,Disney +唔需要額外收費嘅片都要鬧,007呢啲收費嘅電影不是更應該鬧嗎?定還是純粹閣下的雙重標準?請賜教。

自己鍾意嘅就扮睇唔到,唔鍾意嘅就無責任的炮轟。

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

billyyau 發表於 2022-2-16 11:50
天真得過啲人指責商業考慮,如果冇商業考慮,007一早疫情期間照預期上映啦。
閣下嘅言論基本上可以完美套 ...

你閱讀障礙的情況比想像中嚴重,對歐美亞洲的時事亦無乜掌握。

晨早講咗,商業決定,無分對錯,只有高手低手。你又選擇失明。

第二,電影在戲院上畫、串流平台上畫,還是暫時不上畫,係有幾十個 party 的合約綑綁,互相拉据的集體決定。不是美高梅自己說了算。

Billy 網友,唔知你係後生仔定老人家,如果你對電影真係有愛,不如低調啲,認真閱讀下先啦。好好地討論總係變嘈交。

評分

:o) + 6 + 4 超正, 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

jc2ssych 發表於 2022-2-16 18:28
你閱讀障礙的情況比想像中嚴重,對歐美亞洲的時事亦無乜掌握。

晨早講咗,商業決定,無分對錯,只有高手 ...

啊 jc2ssych ching

宜家係話大家仲意點睇咪點睇,分開睇都有佢既好處,
何必一定要跟你果套先叫正確道理。

我只係不點名講FB留言低質,跟住講分開播既好處…

點知jc2ssych ching你就一言堂咁開口就話人歪理,
(1)話人睇法難以接受,
(2)話人無中生有辯解,

跟住billyyau ching睇唔過眼問你使唔使咁惡係咁鬧,
舉個例子因疫情所以商業決定遲d上畫,打漏疫情兩個字…

(3)就如獲至寶咁話人唔係住地球返火星,
(4)話人有閱讀障礙,
(5)話人對歐美亞洲時事無乜掌握,
(6)話人對電影無愛(我敢講睇得呢個討論區/留言既ching都一定對電影影音有愛,仲要係比平常人愛,但愛唔愛電影又關高調低調乜事?
(7)跟住唔知講左乜就話人選擇失明,
跟住就問人後生仔定老人家,分唔分開5集播既話題又關年紀咩事,定係有人想恃老 定 後生話自己既觀點優勝d…

我都真係想好好地討論,但jc2ssych ching你見唔見我一路用括號數住你(數到7次)係度指罵網友,請問你有冇禮貌咁對待論壇上既網友,差唔多每一句都係想貶低人跟住再抬高自己,咁樣一言堂落去又點樣好好討論落去,都唔知邊個想嘈交。

比你啱晒啦,求吓你寫信去disney叫佢一炮過放埋餘下三集,你d觀點正確咁高手,disney+一定會聽你旨令,到時可能請埋你去做節目發行主管,之後乜嘢劇都可以一炮過播放,我地全部觀衆都可以一次過唔使續星期等d劇👍🏿

…………………………………………………………………………
明明宜家都仲大把中日韓台美劇日本動漫都係拍好晒先續星期/續日上,點解係要插呢套《梅艷芳》

明明宜家都仲大把中日韓台美劇日本動漫都係拍好晒先續星期/續日上,點解係要插呢套《梅艷芳》

我無打錯嘢,我係特登copy n paste上面段文一次…有冇得回應吓點解只插套《梅艷芳》???
…………………………………………………………………………

黃金玩家

第三集拖得好長……

黑鑽玩家

waiwaijohnson 發表於 2022-2-7 17:50
FB 留言狂鬧分開5集播,又話咩要拖長播呃人訂閱其實十分低質,但其實大家係咪比netflix既播放方式養壞左大 ...

一套完整嘅戲,記住唔係上下集兩個單元,只因商業掠水因素被斬件播,有沒respect 過套戲同台前幕後? 有腦的人自然識分析。誰低質,唔使講白

評分

:o) + 6 + 4 認同到一個點呀

查看全部評分

星級玩家

manid903 發表於 2022-2-16 23:33
一套完整嘅戲,記住唔係上下集兩個單元,只因商業掠水因素被斬件播,有沒respect 過套戲同台前幕後? 有 ...

明明宜家係兩個版本兩樣嘢,電影版係2小時20分鐘,
宜家個導演劇集版咪講明係比多超過60分鐘內容分5集播,
點解你地要講到好似將套2小時20分鐘既戲斬開5節比你睇?

相信套戲 或 所謂影集既台前幕後員工,應該會感到高興宜家可以多一個平台多一個版本帶比更多觀眾去收睇,哪來不尊重?

說穿了,有人覺得商品一樣(但明明內容同片長有別),唔仲意續個星期出,硬要話片商平台商商業掠水…

前文咪提出其實分5集播出究竟會收多觀眾幾多錢?呃左幾多人訂?應該會有既但詳細我地應該無從得知,除非你係disney會計管數既。但其實大部份用戶都應該係參加年費計劃,定係真係有好多ching因為梅艷芳套劇而訂閱2個月月費?

………………………………………………………………………………

我無打錯,係特登copy n paste返前段文…
其實到宜家都冇人回應吓點解只插套《梅艷芳》???

呢度應該唔少marvel fans,點解《飛隼寒冬戰士》《洛基》《鷹眼》呢幾套影集既總片長都係6小時左右,點解唔好似復仇者3,4集咁分上下部份每部份3小時播放出,點解要續星期出一集,唔通咁又係冇尊重過marvel上下台前幕後員工?

娛樂演藝事業呢兩年因疫情問題,收入壓力應該增加唔少,如果真係有多一個方法增加收入,台前幕後員工應該係歡迎,而唔係覺得不受尊重。

低質我一路都只話FB既留言,而唔係post76既ching,
請不要對號入座,不喜匆插,承讓承讓……

鑽石玩家

waiwaijohnson 發表於 2022-2-16 22:16
啊 jc2ssych ching

宜家係話大家仲意點睇咪點睇,分開睇都有佢既好處,

原來你是新加入,那你不認識 billyyau 的慣性發言特質了。

當然歡迎討論。你話很長,但沒有逐字看清我和其他版友的論點和理據。那再多的交談也變得無謂。

我不知道大家追求係無禮地講真話,還是左閃右避地講好聽的說話。其實我亦麻麻《梅艷芳》和 Disney+ channel 的內容,故我放棄後續的發言了。

祝大家平安。

評分

:o) + 6 + 4 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jc2ssych 發表於 2022-2-17 16:40
原來你是新加入,那你不認識 billyyau 的慣性發言特質了。

當然歡迎討論。你話很長,但沒有逐字看清我和 ...

了解閣下嘅發言特質咪仲有趣

“ 小弟喜歡看電影,亦對文學、哲學、語言學有皮毛的涉獵。論壇內,眾生平等,天南地北,歡迎深入討論。”當日你係咁樣形容自己,但老實講,根據閣下嘅言論,我完全睇唔出。

一副大義凜然的樣子,但其實只係一些沒有事實根據的推測和感覺。

例如你為007作解釋:“電影在戲院上畫、串流平台上畫,還是暫時不上畫,係有幾十個 party 的合約綑綁,互相拉据的集體決定。不是美高梅自己說了算”,請問你係根據什麼的實質證據來講呢番說話。

而另一方面,你又根據什麼事實證據證明“梅豔芳”於Disney+上不存在你所謂的:“係有幾十個 party 的合約綑綁,互相拉据的集體決定。不是Disney+自己說了算”,點解唔可以用同一個解釋放於“梅豔芳”身上先,閣下可以解釋得到嗎?

唔知呢樣又算不算閣下之前所指的「悖論」呢?

我沒有打算為Disney+講好說話解釋,只係睇唔過眼某人的雙重標準吧了。