設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 龍無忌@FB

[Disney+] 梅艷芳導演版第一集短評

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

hot_kwn 發表於 2022-2-4 23:21
套戲ok, 但個故事係咪好多都係作既呢?

有邊個知發生咁多事?

Youtube 有導演訪問提及開拍電影前請咗Anita 身邊很多朋友, 同佢一齊工作過的人員, Fans 等等做訪問, 做很多資料搜集.
故事有真有假啦, 始終係一部電影點都會有D創作成份係度, 作為由1985年已經係Anita忠實Fans既我, 初初聽見有一部Anita的電影真係非常抗拒, 接受唔到搵個唔知乜人去扮ANITA (依家當然知佢叫王丹妮) , 但當我睇完Youtube 很多的宣傳片後改觀決定入場觀看.

導演說過: 希望唔認識Anita的觀眾睇完會去google search梅艷芳 - 做到了, 2021年google 搜尋榜Anita第一位.
認識Anita 的歌迷, Anita的朋友睇完唔會鬧佢 - 也做到了, 王丹妮好用心去演, 已經合格, youtube 很多anita的朋友電影觀後感, 個個都很感觸, 喊住離開戲院

評分

參與人數 4威望 +162 金錢 +158 收起 理由
:o) + 6 + 4 認同到一個點呀
成龍大哥 + 6 + 4 認同到一個點呀
245141525 + 100 + 100
rach + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分

AV System                                 
AMP : 馬仔SR5005 (PE Lab AS)     
Blu-ray : Philip 9600 (PE Lab ST)   
Spk : Monitor Audio BR2, Sine蕉插
Sur Spk, SWB : JBL
CAS+DAC:Synology +Piooner+CA spe

黃金玩家

a888 發表於 2022-2-4 21:58
總括導演版把故事整理得更完整
我也喜歡ANITA 在工廠區逆流而上的畫面設計, 很正。
西城秀樹終於 ...

謝謝你意見👍及感受。
暗場代表人沒有出現,只在對白中提及,當Anita 被通知派佢去日本參加東京音樂節嘅時候,王丹尼攞住西城秀樹張唱片然之後話:「咁我咪可以去見到西城秀樹囉」 只係一幕,至少向梅姐的偶像致敬了😄梅姐其實仲係當時香港西城秀樹歌迷會副會長

星級玩家

FB 留言狂鬧分開5集播,又話咩要拖長播呃人訂閱其實十分低質,但其實大家係咪比netflix既播放方式養壞左大家收睇習慣,我絕對明白一氣呵成既爽快感覺,但以往 或者 宜家都仲有好多劇都係會續星期發放,但唯獨呢套就狂鬧。

其實有時分開播都可以另大家張每集內容加深既,何必一定要一次過睇完佢,好嘢都可以慢慢品嚐…

評分

參與人數 2威望 +12 金錢 +8 收起 理由

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

waiwaijohnson 發表於 2022-2-7 17:50
FB 留言狂鬧分開5集播,又話咩要拖長播呃人訂閱其實十分低質,但其實大家係咪比netflix既播放方式養壞左大 ...

呢個講法近乎歪理。

如果你拍唔切,剪好乜都播住先,咁觀眾都明。做好晒,擠牙膏式每週發放擺明係谷 subscription。

講真,商業決定係無分對錯,只有高手低手。上文呢種辯解很難令人接受。

Netflix 製作劇集,係以電影工業的框架去思考。知道一季就是一季,不能切割,除非真係拍唔切,但機會百中無一,因 Netflix 只跟精英合作。投資失利,會人頭落地。你能夠想像《怒火》分三部份上架嗎?你接受「用意在於反覆咀嚼陳導遺作」這說法嗎?

再者,觀眾對媒體內容理解的深淺程度,應該是主動的。即會否翻睇?是否願意緊盯螢幕上 filmmakers 用心提供的細節,和劇力節奏的掌握?將觀眾看成被動,每次只看一小時,是很老套,家長式管教的說法。

分期推出是商業考慮,不用無中生有辯解吧。這種思維的論述,每天看新聞還嫌不夠多嗎?

評分

參與人數 4威望 +82 金錢 +78 收起 理由
mtvbb + 20 + 20 認同到一個點呀
see海 + 50 + 50 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

利申戲院睇左,佢斬件黎播係好似孤寒左dd,但在商言商買左套戲攤長黎播等迴響耐d我又理解,個人理解如果想一戲呵成咪等佢出曬至一次過睇,如果可以等得Disney+至睇應該都唔會急果個幾月掛,我諗唔會有人為左呢套戲黎專登join Disney+嘛?如果係其實不如等出碟好過啦!

不喜勿插,純粹講下自己感受!
當然我都好想佢一次過放曬上架啦!

評分

參與人數 2威望 +12 金錢 +8 收起 理由
:o) + 6 + 4 認同到一個點呀,不過依家潮流興鬧人......
成龍大哥 + 6 + 4 認同到一個點呀,不過依家潮流興鬧人.....

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

唔係(梅)牌頭同故事,劣作一套,剪到斷斷續續,手法好嫩,另外聲,睇完轉手睇queen,天同地比,唔應咁講,求其一套來佬戲都有氣氛過佢多多聲

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
mtvbb + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

a888 發表於 2022-2-5 16:45
套電影根本唔需要佢授權, 過億的投資點會唔問清楚律師先拍, 投資者拍攝整部電影都有律師團隊跟進來拍攝,  ...

連個阿媽都agree,  係個阿哥無錢分响度發難 ... who cares?

星級玩家

jc2ssych 發表於 2022-2-8 08:51
呢個講法近乎歪理。

如果你拍唔切,剪好乜都播住先,咁觀眾都明。做好晒,擠牙膏式每週發放擺明係谷 sub ...

睇劇睇戲又會講左去睇新聞既…

睇緊戲睇緊劇就放鬆d啦ching…
我咪講左一氣呵成睇都爽,咁宜家無咪過多三個禮拜先去睇,點解要咁勞氣…

明明宜家都仲大把中日韓台美劇日本動漫都係拍好晒先續星期/續日上,點解係要插呢套《梅艷芳》

明明宜家都仲大把中日韓台美劇日本動漫都係拍好晒先續星期/續日上,點解係要插呢套《梅艷芳》

我無打錯,係特登copy n paste多兩次…

明明宜家係兩個版本兩樣嘢,電影版係2小時20分鐘,呢個導演劇集版咪講明係比多超過60分鐘內容分5集播,比你地講到好似將套2小時20分鐘既戲斬開5節比你睇,你估佢地分5集出會收多你錢既咩,唔好同我講會呃多左人訂,其實大部份用戶都應該係參加年費計劃,定係ching你就係訂月費計劃,又咁啱想取消訂閱?

《怒火》比我就唔睇啦(仲意呢套戲既ching唔好意思,再講多聲,對不起!),我理得佢分開幾多part播,每天看警察新聞還嫌不夠多嗎?

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HDDVD + 20 + 20 Can't agree more

查看全部評分

白鑽玩家

總之我會等播晒先一次過睇,唔會分五個禮拜睇

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

而家啲人真係惡到一個點喎,只要一唔啱自己心水嘅就鬧。

你當佢係電影,人哋就當加長版係劇集,其實冇話邊個啱,
如果有人只係為咗睇呢套而join Disney+,佢等到全部上架先訂閱一個月,一樣可以睇晒。
基本上Disney+購買任何內容都係為咗谷訂閱㗎啦,如果冇幫助佢點會花錢買版權。
講到商業考慮,又想問有邊樣嘢唔係商業考慮呢,拍呢套戲/劇係商業考慮,買版權係商業考慮,賣版權亦係商業考慮。
不如問點解戲院唔直接播加長版,咪又係商業考慮囉,要鬧嘅話真係鬧到聽朝都未鬧完。

最新套007夠一早拍好晒啦,點解要拖咁耐先上映,咪又係商業考慮囉,又要攞出嚟鬧?