設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avsuperman

[高清播放器] 四大比併!Zidoo UHD3000有無機會留

鑽石玩家

PepperFish@FB 發表於 2022-2-3 12:27
G VS K基本上全CG邊有可能多noise?好靚啦
至於你話ghostbuster afterlife都係乾淨,新戲好少會差的,不過 ...

Afterlife 用alexa lf 拍,noise reduction 好過之前的model. Digital 就係咁,一年人事幾番新。第一集老實講我唔識欣賞,afterlife 完全冇expectation,新年冇野做咪睇吓,第一個感覺係hdr 效果不錯,所以才走近tv 細看。故事初半段對白幾搞笑(不過好個人),下半段就一般。
G vs k,我第一次睇係覺得好清,但因為今次影相才察覺到多noise ,我都有啲廢解
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鑽石玩家

三星玩樂勲章

PepperFish@FB 發表於 2022-2-3 12:27
G VS K基本上全CG邊有可能多noise?好靚啦
至於你話ghostbuster afterlife都係乾淨,新戲好少會差的,不過 ...

我本來好期待,但頭段真係悶,係戲院都好好瞓

鑽石玩家

三星玩樂勲章

今日終有時間玩比較,因為懶,無玩杰科,先來睇先鋒800

鑽石玩家

三星玩樂勲章

補充,先鋒無JB,玩碟,Zidoo UHD3000玩file

鑽石玩家

三星玩樂勲章

Oppo203先玩file之後碟

鑽石玩家

三星玩樂勲章

今次播放機用Sony投影,都幾年機,玩左千幾小時,三部機駁画面一樣用fibbr  Ultrapro(本來用怪獸3千,因为條線壞了),模式一樣用reference.,再睇下三張,先锋到Z到O

鑽石玩家

三星玩樂勲章

今次播放機用Sony投影,都幾年機,玩左千幾小時,三部機駁画面一樣用fibbr  Ultrapro(本來用怪獸3千,因为條線壞了),模式一樣用reference.
搞錯,應該係Zidoo用cinema同reference,再之後Oppo用reference先至正確,忘記影先鋒,不好意思,多圖亂左

鑽石玩家

三星玩樂勲章

個人觀感,先鋒画面鮮明,色彩自然,碟片播放細節多d,007身上的傷痕疤痕明顯D,Zidoo光位OK,黑位細節打折扣,顏色自然中带暖色調,有需要調校光度改善,如果喜歡銳利,Oppo呈現007的皮膚有起雞皮效果,也是在同光度下最光一部,肉眼可以分辨,色彩稍淡,追求濃色要微調。每機均有各自味道,最緊要睇自己口味,不難調校好画面

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
根本英俊 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
gamma + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

自己鍾意刺激声效,對画面要求次要,先鋒用舊式AQ diamond,無比較绝對收貨,經過上次友人在時轉用dragon試先鋒後,脱胎换骨,聽界大開,可惜條線唔平,心大心細。如果講最刺激,首選Oppo,声低厚,質感強,比低頻按摩的感覺好爽,先鋒換線質感強烈,細節多d,比較平衡,唔會因為爆得勁聽少左,Zidoo係令我感意外,因為之前聽杰科就好似先鋒用鑽石,斯文中見局促,仲要開大幾個dB,結果声音不合我口味下再膽粗粗試下Zidoo,假如比杰科仲薄就唔可以留低,出乎意料,声效質感接近Oppo9成,007敲鐘声埋身,子彈打落防彈玻璃的迫力,十足身上車廂,如果声薄係唔會有此感覺,單眼佬逐槍開的迴彈力及迴響雖稍遜Oppo,但夠聽有餘,而且後腦都聽到子彈声,反而Oppo声太狠,Miss左。今次先鋒無轉線,記唔起上次感覺。
最後声画效果純粹個人口味,唔知值唔值得你參考,圖为四機同堂,左面为杰科入袋,而Zidoo唔係最高性價比(首選5299 Oppo),論方便性,好似可插入2個HDD加埋外接2個,可謂最高,又有海佈牆,最緊要揾字幕簡單,真係加分位,相信Zidoo有排玩,除非有新型号再諗諗

白鑽玩家

avsuperman 發表於 2022-2-3 16:34
Oppo203先玩file之後碟

點解你部oppo畫面咁肉酸,塊面起晒渣,我自已都係用oppo,一定唔似你咁,塊面好滑就好似你其他機咁