設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avsuperman

[高清播放器] 四大比併!Zidoo UHD3000有無機會留

鑽石玩家

三星玩樂勲章

xmarkx 發表於 2022-1-30 15:24
不同大小的檔案畫面都好大分別,有D暗,有D顏色好濃,有D又好靚,但經過設定又可回復正常,原理自己唔太 ...

所以要知部機是否有明顯提升,先用同一樣的線材,同一的投影器材,同一的音响系統,同一file,同一設定,相信咁樣會比較中肯,而今次同場比較,真係又抆又插,尤其声線,先鋒用AQ dragon同diamond的分別,也有友人在場分享感受。過年後再玩次又抆又插,再分享下主觀感覺。不過,參考後在不同家中有不同結果,電視不同,環境不同,調光調暗因人而異,最緊要如C兄所言,自己接受,最好當然在AB比較知道自己想要d乜

鑽石玩家

三星玩樂勲章

gamma 發表於 2022-1-30 16:05
d相手機已自動processe 過,在tv 睇仲爆,色就有d capture 唔到。部sony 9000e 只是買來騎牛搵馬,一萬多 ...

你用的播放機係ZTdoo?日前我更新3千,發覺之前設定無左,顏色偏色,係SONY360的reference設定面色通紅,轉返cinema 1好少少,最後追查下,原來係Zidoo的圖像参數作怪,唔關投影事,所以顯示器同播放機都要微調至自己滿意

鑽石玩家

avsuperman 發表於 2022-1-30 16:15
你用的播放機係ZTdoo?日前我更新3千,發覺之前設定無左,顏色偏色,係SONY360的reference設定面色通紅, ...

只是7702(因為tv 本身冇dv) 插 aq 入門slinky 線,近睇都頗多noise,換左tv 先再諗線/media player。

投影我冇經驗,但以我理解e加hdr 個光度可以高好多,個tone map 處理頗重耍,所以可能咁你要做很多微調,可能係咁
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

黑鑽玩家

gamma 發表於 2022-1-30 10:55
志在交流,無意冒犯,有人喜歡看毛,我就中意捉蟲,再看g vs k, 器材有限,好多地方都爆光到七彩,又唔夠黑 ...

同畫面同時間手機都可影到不一樣😂不需認真、最緊要實時畫面心裏有數

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
kingyan + 10 + 10 用家心得
hangshun + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

碟片画質,收貨

鑽石玩家

PepperFish@FB 發表於 2022-1-30 17:08
同畫面同時間手機都可影到不一樣😂不需認真、最緊要實時畫面心裏有數

我試過用唔同exposure, 但影唔到tv 畫面上的爆光/色,d相show 唔到好難討論。如有興趣可留意下在37# 第三幅手後面的火光和第六幅長江中心右旁的紅光
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

鑽石玩家

avsuperman 發表於 2022-1-27 12:24
可以試下四機比較碟file分別,不過要d時間

都係forget about g vs k, 昨晚看ghostbuster afterlife,畫面好乾淨,即系g vs k 本身多noise,並不是小弟器材問題,又開心返

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

gamma 發表於 2022-1-30 21:01
我試過用唔同exposure, 但影唔到tv 畫面上的爆光/色,d相show 唔到好難討論。如有興趣可留意下在37# 第三 ...

又其有D紅色係完全影出
⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜

鑽石玩家

黑鑽玩家

gamma 發表於 2022-2-3 10:19
都係forget about g vs k, 昨晚看ghostbuster afterlife,畫面好乾淨,即系g vs k 本身多noise,並不是小 ...

G VS K基本上全CG邊有可能多noise?好靚啦
至於你話ghostbuster afterlife都係乾淨,新戲好少會差的,不過套戲我就瞓咗幾覺🤭