設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 陳永仁

[討論] 其實家陣已經冇乜人玩實體碟?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-9-23 12:48
以我所知,今日D新代理員工,並非資深電影迷和玩家,好多時要問返店或預數,部片剛剛上映,除非續集大買 ...

唔好玩啦,會估計唔到?
出碟首日已經賣緊炒價啦,根本大家都知唔夠貨賣,當時差不多套套大片都有同樣情況,發行商第一次計錯數就話會,但之後次次都計錯?

不過當然,今時唔同往日,銷量不會回復全盛時期,發行商往後真的要從新計數。

白鑽玩家

billyyau 發表於 2021-9-23 14:30
唔好玩啦,會估計唔到?
出碟首日已經賣緊炒價啦,根本大家都知唔夠貨賣,當時差不多套套大片都有同樣情 ...

咁師兄,建議自己看看地庫內有幾多款港版鐵盒賣緊(首批非再返貨)及賣完代理仲可補貨,事實眼見為真。不是套套marvel, 星戰, JL,魔戒有咁好市場需求。鐵盒批發係固定價出貨,之後無論外面炒價如何,代理亦零額外收入。洲立,manta lab 代理一樣。

重複,以我所知代理公司重視死貨多於售額。貨是約上映前後(可能只看咗預告)數月前便要下單(沒有box art設計樣本)。這是佢咃公司政策及荷李活電影公司鐵盒生產安排。我只是陳述所知,你可以有自己理解。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-9-23 15:02
咁師兄,建議自己看看地庫內有幾多款港版鐵盒賣緊(首批非再返貨)及賣完代理仲可補貨,事實眼見為真。不是 ...

Sorry,我所形容的不是今時今日!
我講的是全盛時期,十套鐵盒有九套炒賣,得利還健存的那時代,如果你話此等炒賣情況發行商是沒有任何責任,只是舖頭責任的話,我真心無言!

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

manid903 發表於 2021-9-23 10:45
當你屋企的配套越來越好,實體碟已經不再重要! 等如2021 年的今天,汽車已出到無人駕駛,自動導航,重死要 ...

我會繼續買碟,但我都有睇netflix/amazon prime,只係睇電影的話就算串流平台有上架都會買碟,所以睇串流平台只會睇唔會出實體碟嘅劇集,咁算唔算固步自封?我係鍾意實體碟果種實在擁有套戲嘅感覺,仲有d咩鐵盒版同埋附送紀念品等等,呢啲都係串流平台畀唔到我嘅感覺。

另外我唔同意屋企配套越好實體碟就唔再重要,對我黎講係因為配套愈好先更加想去買實體碟, 因為更明顯聽得出或者睇得出兩者嘅分別

當然呢個都係我既感覺,我係死硬派㗎啦,因為我對實體碟有愛,一日有碟出一日都會繼續買碟,係愛呀哈利

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
manid903 + 1 + 1

查看全部評分

黑鑽玩家

:o) 發表於 2021-9-23 21:20
我會繼續買碟,但我都有睇netflix/amazon prime,只係睇電影的話就算串流平台有上架都會買碟,所以睇串 ...

百貨百客,現實d 講,全港最大嘅hmv 都摺埋,cd 倉都靜靜closed 某d 鋪,信和全冚旗,實體唔係唔買,我間中都會買,但現實係點大家有眼睇,加上呢兩年疫症,串流已經成為主流,係事實! 自己睇下Netflix 股價呢兩年已經反映出來,沒得呃人,你可以繼續你的執著,同任何人沒抵觸,但我唔需要你個+1, 永遠活在歷史的人係唔會有進步!

評分

參與人數 1威望 +7 金錢 +7 收起 理由
:o) + 7 + 7 唔加1,加7

查看全部評分

鑽石玩家

香港加油

manid903 發表於 2021-9-23 22:43
百貨百客,現實d 講,全港最大嘅hmv 都摺埋,cd 倉都靜靜closed 某d 鋪,信和全冚旗,實體唔係唔買,我間 ...

下?我有講過串流有/無成為主流咩?我最多無承認但亦都無否認,即係咩都無講過!
但"永遠活在歷史的人係唔會有進步"我係同意呀,
所以我都已經講過我都有睇netflix有睇amazon prime劇集囉,
正如你都講話自己都會買碟啦。
不過我都有講電影黎講我都只會買碟,除非搵唔到碟而串流有既,
直到買唔到碟為止。

講多次我絕對支持實體碟,但亦都有睇串流,咁樣都算活在歷史呀?
唔好「馬賽克」我講既部份句子啦plz,呀潮流既尖端,
我表達下對實體碟既愛又要俾你踩成活在歷史固步自封。

唔需要我既+1,咪+7囉

黑鑽玩家

:o) 發表於 2021-9-24 00:01
下?我有講過串流有/無成為主流咩?我最多無承認但亦都無否認,即係根本無講過!
但"永遠活在 ...

其實個個討論緊件事,講個實體碟發展,但你就不斷重覆自己鍾意點點點,呢d 咪就係永遠活係自己世界lor, 其實你取向,who care? 討論件事啦

鑽石玩家

香港加油

manid903 發表於 2021-9-24 01:17
其實個個討論緊件事,講個實體碟發展,但你就不斷重覆自己鍾意點點點,呢d 咪就係永遠活係自己世界lor,  ...

下?個標題問「其實家陣已經冇乜人玩實體碟?」
咁我表明我自己係有繼續買實體碟既一份子,講下點解繼續買實體碟,
咁就唔算係討論件事?成個討論方向要跟住你去走先岩?
而家考公開試有model answer答中高d分咁呀?

你唔care咪唔care囉,又唔係事必要你care既,
我有我講,但你又要去理,咁我無計架wor!

我當然活係自己世界啦,唔通活係你世界咩。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
SingWong1@FB + 10 + 10 認同到一個點呀
K.M.Law@G + 10 + 10 認同到一個點呀
陳永仁 + 10 + 10 Based

查看全部評分

鑽石玩家

:o) 發表於 2021-9-23 21:20
我會繼續買碟,但我都有睇netflix/amazon prime,只係睇電影的話就算串流平台有上架都會買碟,所以睇串 ...

師兄,小工路過,看法也與你相同,我不論audio cd or video disc都係入手實體碟,反正要付銀,何不隨心隨時返看返聽!因各式網上平台,某些歌或戲可隨時下架!同時想提一提現在較高級的4K player,而絕跡香港,有靚source,無靚player,怎樣辦

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
:o) + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鑽石玩家

香港加油

heven 發表於 2021-9-24 02:01
師兄,小工路過,看法也與你相同,我不論audio cd or video disc都係入手實體碟,反正要付銀,何不隨心隨 ...

同埋實體碟好多時都會跟埋making of,
雖然有巴打講唔係完全無,但真係比較少,
例如netflix咁,要搵到跟埋making of上架既大片,暫時我都未見過

靚player我諗又係全世界只會愈黎愈少,時代既眼淚

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
陳永仁 + 10 + 10

查看全部評分