設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 陳永仁

[討論] 其實家陣已經冇乜人玩實體碟?

黃金玩家

以前都會買 BD, 依家就連 4k player 都冇,  streaming 算

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

一直都會買碟,實實在在擁有套戲既感覺唔係串流俾到既,
仲有特別鐵盒版、書仔版,套戲既Making of,串流都唔會有,
而且串流就算今日睇得到,他日都有機會下架。
我都有Netflix,但我只會睇d劇,
電影真係從來無睇,想睇就會買碟睇,除非搵唔到碟

黑鑽玩家

:o) 發表於 2021-9-12 09:33
一直都會買碟,實實在在擁有套戲既感覺唔係串流俾到既,
仲有特別鐵盒版、書仔版,套戲既Making of,串流都 ...

返樸歸真!
不過嚟緊移居外國
如何運啲碟上機的確係個難題

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
:o) + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

我從來買d 碟都吾放售
亦吾買二手
因為儲碟睇戲係一直以黎興趣
近來驚舊碟睇吾到仲開始rip 碟

其實仲有好多人買實體碟
好似今日我去買4K黑寡婦
我見地牢好似差唔多無貨
所以我諗甘啱依排少人放碟

評分

:o) + 10 + 10 一日仲有碟出,一日都會買碟收藏.

查看全部評分

銀級玩家

二手碟交流少左,未必係少左人買碟,我每年買幾十隻但都唔會買二手同放;呢個情況可能係,想儲果d一早訂左特別版一定唔放,而普通想睇下一套戲,又唔介意等到年尾9.9美金咁掃,睇完短期未必再睇,但有時借下同事睇(入面隻blu ray終於有d用)都費事果雞水放出去

評分

:o) + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黃金玩家

買實體碟大有人在,聲畫始終比串流平台好,買得碟多數都用作珍藏,碟內製作特緝分分鐘仲好睇過套正片 ...... 串流平台不能媲美 !

評分

:o) + 10 + 10 認同到幾個點呀

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

樓主你放二手區D碟定價太進取先會覺得靜

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

RThaha@G 發表於 2021-9-13 09:42
買實體碟大有人在,聲畫始終比串流平台好,買得碟多數都用作珍藏,碟內製作特緝分分鐘仲好睇過套正片 ..... ...

串流唔一定代表缺乏製作花絮,只在於電影公司願不願意提供。

如果講花絮內容,iTunes買的電影一樣會有。
有時甚至會比實體碟更多,例如正義聯盟導演版就係,iTunes收錄整套黑白版電影。

實體碟冇錯可以收藏,但問題係是否長久?當年收藏LD的人,今時今日就算未扔都冇機播放啦,好快就輪到DVD落得同樣下場。
好聽就叫收藏,唔好聽可以叫浪費。

鑽石玩家

三星玩樂勲章

我近日少左收藏實體碟,真係唔多會翻睇,除非用來試機片段,最近行貨發行商少左出4K(有字幕),亦可反映今非昔比,實體碟真係比串流打沉,好似黑寡婦可以有串流同戲院同步,哥斯拉串流快過出碟,再咁落去,實體碟命運,一係被淘汰,一係越來越贵,好似黑膠比起8,90年代漲價幾多倍,或LD出時成千蚊隻,因為4K已成少撮人玩意,如此,串流係方便左多人睇,但同時做左隱形殺手

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

一日有碟出,一日都會買碟

評分

陳永仁 + 10 + 10 Based

查看全部評分