設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 強強2@FB

[請教] 想請教各位師兄屋企有冇人用緊卡拉ok

星級玩家

ghostkam 發表於 2023-8-21 11:07
我都剛剛買了一套卡拉OK系統,但係唔係好識tune好啲聲。發覺有時音樂加人聲同時播啲聲有啲拆,但淨播歌同清 ...

用有線咪定無線咪?
無線咪嘅話就留意咪嘅接收器嗰音量係咪開得太大,盡量用返Mixer或者Amp做咪擴音,如果諗住駁電腦Mic-In錄音先適合喺接收器度開大音量。
有線咪就喺Mixer或者Amp度開細啲咪音量。

鑽石玩家

AlanA@G 發表於 2023-9-8 17:14
用有線咪定無線咪?
無線咪嘅話就留意咪嘅接收器嗰音量係咪開得太大,盡量用返Mixer或者Amp做咪擴音,如 ...

我用無線咪,真係接收器開到最大,等我試吓校細啲先

星級玩家

如果唔鍾意駁太多線或者深入調校設定,可以考慮呢種做法:
<音樂輸出>
電視機/投影機 > (藍牙聲音輸出) > 第一隻JBL Partybox 310 > (藍牙TWS連線) 第二隻JBL Partybox 310
<Mic聲輸入>
有線Mic/無線Mic接收器 > (6.5mm 輸出) > 麥克風分配器 > (6.5mm 1分2輸出) > 對應兩隻JBL Partybox 310

咁做係確保兩隻Partybox喇叭可以分別做左右聲道喇叭,同時交由Partybox做Mic聲處理同混音,用分配器令兩隻Party喇叭都收到咪聲咁就唔會得一邊喇叭有Mic聲咁尷尬。
咁樣玩點都唔會差過Neway嘅質素。

兩隻Partybox本身可以充電帶出戶外用(正常情況至少用到10嗰鐘),只要配合埋便攜式投影機同埋麥克風分配器仲有便攜式無線Mic組合理論上係可以四圍去開卡拉OK Party,全部器材唔使固定喺一個位置相比傳統K房做法係靈活好多。

JBL本身嘅聲音處理效果就唔差,啱晒怕Set擴音機/Mixer嘅人,有需要可以喺電視機/投影機度校返聲畫同步時間設定。
「本身ISEE/KEX點唱機就係畫面輸出略慢於聲音輸出,搞到字幕掃色時間跟唔上唱歌詞嘅節奏/進度,有藍牙連線增加返音樂延遲咁就可以拉近返聲畫同步嘅時間差距。」

麥克風分配器(唔使插電)參考:

https://www.yespower.com.tw/product.php?act=view&no=174

JBL Partybox 310 (RMS 240W)參考:

https://www.price.com.hk/product.php?p=480290

「平有平玩,善用下無線連線技術仲可以更方便咁唱K。」

<想誇張豪玩嘅選擇>
JBL近期仲出埋JBL Partybox Ultimate (RMS 1100W)算係Party喇叭嘅巨無霸。(WiFi無線串流播放同埋藍牙5.3都有,連Dolby全景聲都支援)
https://news.harman.com/releases ... hout-limits-6895086

希望之後有機會見到Post76嘅評測。

星級玩家

ghostkam 發表於 2023-9-10 17:40
我用無線咪,真係接收器開到最大,等我試吓校細啲先

容易造成唱K拆聲嘅來源:「無線Mic接收器 >>> Mixer(混音器) >> Amplifier(擴音機) > 主動式喇叭內部擴音電路(要插電可以校音量嗰啲喇叭)」
要解決拆聲問題就要先從上游部份校細音量。

每一重擴音都會加大咗最終喇叭發聲部份要承受嘅Power,如果輸入嘅Power超過咗喇叭嘅RMS(持續數)就會開始出現拆聲(亦都要留意Mixer/AMP),如果超過喇叭嘅PMPO(短暫極限數)就會整壞喇叭,即使冇超過PMPO都好只要承受接近PMPO嘅Power又超過咗安全時間咁樣都係會整壞喇叭。
(Mixer/AMP都有RMS同PMPO要留意。總之要注意唔好玩到出現谷爆水喉或者谷爆水缸嘅情況。)

想用Sound Bar唱K就更加要留意條Bar嘅RMS同PMPO,無線Mic接收器輸出音量同埋Mixer輸出音量都唔好開太大,Mixer度平衡好音樂同Mic聲嘅音樂就用Sound Bar本身去擴音。

想要Mic聲夠響就應該從混音同喇叭部份落手校音量(擴大)。

進階玩家

AlanA@G 發表於 2022-9-7 23:19
可以喺度講返如果唔係咁執著一定要唱K齊晒廣東歌又或者唔係想緊貼串流音樂平台流行榜又或者簡體唱K字幕都冇 ...

請問isee有冇經銷商試聽?上佢網頁冇地址

星級玩家

ChunyuLai@FB 發表於 2024-4-21 14:42
請問isee有冇經銷商試聽?上佢網頁冇地址

有經銷商。

金科技:
https://www.gtc-technology.com/products/isee-%E9%BB%9E%E6%AD%8C%E6%A9%9F

Leway:
https://leway.net/product/isee-ktv/

萬聲影音:
https://www.facebook.com/mansinghongkong?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

睇下邊間就腳去邊間試聽啦,另外亦可以約時間上天王科技佢哋嘅地方(觀塘嗰邊)試聽。