設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 想請教各位師兄屋企有冇人用緊卡拉ok

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想喺屋企整部卡拉ok, 駁擴音機出聲, 唱粵語歌多! 由於未玩過,想請教有冇好介紹

鑽石玩家

想價錢平就要淘!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

我都想知! 除咗硬件之外軟件先係最大問題
TV  - SONY 65A9F
BD  - PIONEER LX500
APPLE TV 4K
AV AMP  - YAMAHA RX-A3080
2CH - KRELL S300i
SPK - PROAC D2R
SUB - REL T/7i

黃金玩家

小邪ktm 發表於 2021-7-27 12:39
想價錢平就要淘!

淘都ok, 不過真係唔知邊款好,如果有師兄用過,會放心好多

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟用inandon音王, 不過其實淘記嗰啲出名牌子如KKH都係差唔多, 介面同用法都係一樣, 雲端下載, 可微信點歌, HDD只係你想save幾多歌. 啲歌好多好新, 一定多過neway~

但問題係你要買既唔止係嗰部一體機, 你如果諗住插落本身套HIFI或者AV amp到就得, 咁就好易出事, 因為HIFI喇叭其實係唔啱用嚟唱K, 一來啲聲好奇怪, 二來係會燒喇叭.

以小弟為例, 我發現唔可以用HIFI嚟唱K, 咁就要買對active speaker返嚟, 然後又想用4支咪, 咁就又要另外買1拖4無線話筒. 但原來就咁插入去active speaker又係唔得既, 結果又要買部前級效果器(mixer)先得....

前前後後都買咗幾次嘢, 用咗差唔多成皮嘢, 不過好彩出嚟既效果都唔錯, 朋友都話仲好過neway~

但其實仲有一樣好重要既嘢你要考慮, 就係你隔音問題, 其實套唱K架生都真係幾大聲, 尤其是低音強勁, 真係好易比人投訴~ 小弟係村屋就會好少少...

As a result, 有可能會用返嗰唱K神咪算...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
強強2@FB + 10 + 10 詳細解釋

查看全部評分

鑽石玩家

ykluk 發表於 2021-7-27 18:04
小弟用inandon音王, 不過其實淘記嗰啲出名牌子如KKH都係差唔多, 介面同用法都係一樣, 雲端下載, 可微信點歌 ...

我都係幫朋友買咗音王,我朋友冇師兄咁高要求,用部舊av amp加對舊書架,就咁插支咪入部機就用得,非常方便!

鑽石玩家

Karaoke 硬件易搞,都係睇budget 睇餸食飯,係軟件麻煩。

我公司老板有個會所,本身已有mixer / 無線咪 / speaker,上年佢叫我幫手裝Karaoke,第一次慳慳地去鴨記買部有touch screen有audio output 雲端點歌一體機,但畫質差,download慢,唔user friendly,老板下令買過套。

第二套,hitbox 其實行 win7 加個 touch screen,畫質可以,但軟件唔好用,冇雲端點歌,手寫搵歌、左右掃畫面上一頁下一頁、插歌停唱,全部操作都不暢順,最近老板又下令再換過套。

我最近睇緊 isee / ivod 應該都係同一套,行android,聲稱香港本土開發,可用iPhone / iPad點歌,部機內置歌曲,另加可雲端下載。唔知有冇師兄知呢套掂唔掂?如果budget唔係問題,唔知邊套最好?
Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

黃金玩家

Versa 發表於 2021-7-28 02:27
Karaoke 硬件易搞,都係睇budget 睇餸食飯,係軟件麻煩。

我公司老板有個會所,本身已有mixer / 無線咪 /  ...

Isee成2皮野 仲要逐年計錢先有新歌

鑽石玩家

蘇忽鯨@FB 發表於 2021-7-28 09:22
Isee成2皮野 仲要逐年計錢先有新歌

ISEE 唔使2皮,淨買佢部機同個system,一萬頭,其他Mixer / mic / speaker 可以自己買。

新買包一年subscription雲端下載,之後每月$100,可以隨時開始 / 停止subscription。或一炮過$3000永久。

其實依家有咩新歌好唱?想唱果D第一年都download晒可以離線唱啦(睇個人需要,我老細只唱80-90年代歌)

同埋ISEE / iVOD界面靚仔,其他system好大陸feel,不過一般家庭自用,inandon我有朋友用緊,都ok既
Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Versa 發表於 2021-7-28 02:27

我公司老板有個會所,本身已有mixer / 無線咪 /  ...

咦,我啱啱都睇緊isee喎。。。
老婆成日想我整套比佢玩,我見isee好多chill club嘅新歌,又mirror,又Error,又Serrini咁。
睇到我都想買。。。