設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: toms110

[喇叭組合] JMR Voce Grande

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kingyan 發表於 2021-7-15 13:28
不是越熱越好聲, 只是要熱先好聲, 太熱唔正常, 我當年用Kondo Ongaku 前面都要打開唞氣, 不然太熱會腳軟, ...

我描述得唔夠清楚
通常器材聽30分鐘左右會進入工作溫度,我當然唔會特登幫佢加熱啦
同埋12AX7A平均工作溫度都係160度左右,喺而家三十幾度嘅天氣基本長開冷氣之下,溫度根本唔成問題

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄您都係用EWA speaker cable?

LS-50 or 80? 可否分享吓!

鑽石玩家

dkychn 發表於 2021-8-1 00:15
師兄您都係用EWA speaker cable?

LS-50 or 80? 可否分享吓!

我呢條係LS-80,一兩年前用過一對TQ入門嘅Ultra Black對佢印象非常難忘,個性價比差唔多贏盡口碑,但去到發燒門檻系列對我嚟講又過高,之後轉會1603 Silver用咗一段時間又念念不忘TQ嘅頂級Statement,搵資料嗰陣發現原來Colin Wonfer已經離開咗TQ自立咗新門戶EWA,上去佢網頁睇返,佢竟然將之前佢喺TQ開發嘅頂級技術下放到佢新出嘅產品,再睇返價錢覺得值得一試,所以就上網連jumpers一齊訂購。到手一開聲聽左半日其實已穩贏1603 Silver,速度快、細節多、乾淨,低音能量飽滿而唔肥,能量輸出非常淡定,值得一提,我當時係用KEF R3,一對兩萬蚊樓下嘅喇叭都輕易分得出個分別,所以我覺得佢而家嘅LS-80其實極之近似TQ頂級嘅Statement用料同製造方式。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Thank you 師兄sharing
我都係LS-80用家, 想聽吓其他用家意見

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

剛剛見你响樓下大堂交收Cary Audio, 又買乜新CAS

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
toms110 + 20 + 20

查看全部評分

⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜

鑽石玩家

kingyan 發表於 2021-8-3 19:34
剛剛見你响樓下大堂交收Cary Audio, 又買乜新CAS

嘩, 咁都斷正?

鑽石玩家

kingyan 發表於 2021-8-3 19:34

同個外籍人仕交收, 真係返工開會都無講過咁多英文
Cary 700個質素我好滿意, 但個Apps嘅體驗真係麻麻, 嚟緊大機會入二嫂部N05, 除非佢再delay又或者Lumin X1有後繼機公佈先再決定, 暫時要扎炮無得聽歌起碼半個月

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
keke323 + 80 + 80 超正, 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

toms110 發表於 2021-8-4 01:20
同個外籍人仕交收, 真係返工開會都無講過咁多英文
Cary 700個質素我好滿意, 但個Apps嘅體驗真 ...

Lumin 在 Darko 網頁發佈新產品P1。

https://www.luminmusic.com/lumin-p1.html
https://darko.audio/2021/10/lumin-announces-p1-a-streaming-dac-analogue-pre-amplifier/

鑽石玩家

AlexChan2@FB 發表於 2021-10-11 15:59
Lumin 在 Darko 網頁發佈新產品P1。

[url=https://www.luminmusic.com/lumin-p1.html]https://www.luminmusic.com/lumin-p1.html[/url]

師兄,我上星期知道了,佢呢部應該係回應市場上主打嘅All in one,不過用返舊晶片Dual ES9028Pro
不過我都已經換咗新機,執好個位,過幾日再開post分享一下

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

toms110 發表於 2021-10-11 19:45
師兄,我上星期知道了,佢呢部應該係回應市場上主打嘅All in one,不過用返舊晶片Dual ES9028Pro
不過我 ...