設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] JMR Voce Grande

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

因為堅持要白色,唯有等待多接近三個月,星期五朝終於可以同老麥嚟一個美法聚會

今年年頭開始想將KEF R3升級為其他更高級喇叭,去配合金仔E480玩串流播放Tidal,喺物色過程中試咗7至8對,期間各有高低(包括價錢),有試啱晒但無貨,有臨時加價,有轉代理,有停產等等。喺試嘅過程中,又試吓其他牌子嘅前後級同合併機,最後竟然係過咗檔去老麥

到五月份終於試啱心儀嘅牌子同型號,而銀色亦有現貨,知佢有出白色,但要等多兩個月以上,不過我係白色死忠,唯有照等

到早兩日收到代理電話,話對喇叭啱啱落咗機,不過佢哋去提貨之前收到通知俾海關抽咗開箱,佢哋會先詳細檢查一次,無問題再盡快送貨俾我,其實果下個心都涼咗一截,因為聽過之前有師兄經驗係俾海關開咗箱之後,件貨都會俾佢地搞到污糟哂,同埋箱內嘅保護會包得好求其,仲有機會傷到件貨物

到琴日再收到代理電話,話check過一切無問題,會安排即刻送過嚟俾我,當然我試到有問題佢哋都會積極跟進

到琴日開箱擺位嗰陣先發覺原來自己預留嘅空間爭啲啲,所以又要花咗超過一日時間縮咗一個音響櫃同再擺位,啱啱叫做搞好咗,真係慘過死, 晚飯後終於進入煲煉狀態,我諗100小時內應該開到正常聲,再400小時後就會發揮到佢應有質素

評分

參與人數 18威望 +360 金錢 +360 收起 理由
wanggogh + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
que + 10 + 10 超正, 一定要加分
!老坑! + 10 + 10 超正, 一定要加分
ryan123 + 20 + 20
AskaLung@FB + 50 + 50 恭喜哂Ching
Jerrywu + 10 + 10 超正, 一定要加分
keke323 + 80 + 80 超正, 一定要加分
SimonHon@FB + 10 + 10 恭喜哂Ching
168sum + 20 + 20
pinkspider + 50 + 50
vm8833 + 10 + 10 恭喜哂Ching
Foreverwest + 10 + 10 超正, 一定要加分
ivan8313 + 10 + 10 超正, 一定要加分
wkkevin + 20 + 20 超正, 一定要加分
kingyan + 10 + 10 恭喜哂Ching
ytk0223 + 10 + 10 恭喜樓主
PepperFish@FB + 10 + 10 恭喜哂Ching
一休大師 + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

黑鑽玩家

幾有型喎!stand同 喇叭一體化?

開咗聲未呀? 正唔正呀?

鑽石玩家

一休大師 發表於 2021-7-11 00:50
幾有型喎!stand同 喇叭一體化?

開咗聲未呀? 正唔正呀?

大師你好,開聲聽咗兩個鐘,啲聲比較緊,低音完全潛唔到,真係有排煲,但個定位非常好,無toe-in,就咁擺出嚟無特別執,前場已經有結像
係呀,佢係特別設計同腳架一體化,利用埋腳架嗰條粗柱嘅容量去營造坐地喇叭嘅氣勢,我親身上過銀聲聽咗兩個鐘,真係幾鍾意,所以乖乖俾錢

黑鑽玩家

toms110 發表於 2021-7-11 01:11
大師你好,開聲聽咗兩個鐘,啲聲比較緊,低音完全潛唔到,真係有排煲,但個定位非常好,無toe-in,就咁擺 ...

新 喇叭 係咁㗎啦! 最緊要開到聲, 全正常, 就可以慢慢溫in, 唔使心急嘅, 慢慢歎 睇住佢變化, 千祈唔好急, 慢慢煲先靚㗎, jmr 唔使toe in㗎喇! 就咁擺已經搞掂曬啦!

一體化設計係正! 多啲坐地嘅氣勢, 但係有返書架嘅擴散能力

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
toms110 + 20 + 20 認同到一個點呀

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Good Speaker

黑鑽玩家

恭喜!恭喜!

黃金玩家

恭喜!恭喜!白色好靚呀!
我都用緊對深灰色.
經驗分享:
Voce Grande toe-in對音色定位改變很大, 角度要慢慢試.
喇叭要接地, 接地後才可屏蔽分音器上的Path Audio電阻, 令音樂背境更靜, 細節更多.

鑽石玩家

wanggogh 發表於 2021-7-13 17:06
恭喜!恭喜!白色好靚呀!
我都用緊對深灰色.
經驗分享:

師兄你好,Voce Grande原來都叫做多人用
我聆聽空間好細,所以同喇叭距離好少,遲啲一定要toe,但因為暫時煲煉狀態中,等佢一切進入狀態我再做toe-in嘅動作去慢慢試
另外,地盒一定會入,而家正物色緊主動式地盒,到時就會服侍呢兩隻喇叭同埋串流、合併等等

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

toms110 發表於 2021-7-13 20:17
師兄你好,Voce Grande原來都叫做多人用
我聆聽空間好細,所以同喇叭距離好少,遲啲一定要toe, ...

主動式地盒不可接SPK呀, 不要亂試
⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜

鉑金玩家

希望Ching可以分享多d試喇叭同擴音機ge經驗。
我諗你都試齊曬一般打工仔ge夢想書架喇叭,
我哩d新手想試下高級野都唔係好夠胆去試