設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rbaggio74

[喇叭組合] B&W or Procella??? #79 update 膽粗粗行 Bi-amp???

黃金玩家

greenteamilk 發表於 2021-5-29 15:26
我諗我有少少似你
我初初係想要procella 全套
其實香港係有得試聽,灣仔hivixx

好高興師兄的分享呀,受用之致,亦『同好相憐』!

我的諗法同預訂方案好似你。

因為夢想係B&W,所以尼邊有得就,就走去試左702,尼邊D 804 好似無貨了,唔知係咪如傳聞的『新系列』準備登場。

我原本諗住 702 的 7.1加天空的雜牌軍4隻,再加部老麥7200或金仔E480。

點知忽然遇上這個 Procella,好似就快結婚但又遇上一個好想追的靚女咁.........果種心情好難形容!

黃金玩家

MDLP 發表於 2021-5-29 15:42
上網叫人有貴買貴唔使負責最容易

師兄,唔好勞氣,我明白的

白鑽玩家

rbaggio74 發表於 2021-5-29 16:03
師兄此言甚是,正如 Procella 創辦人之一的 Gerben 先生回覆我的電郵一樣,詳見下文!

Gerben: No, this ...

Procella loudspeakers are VERY suitable for music, in fact better than the B&W 804

買花一定讚花香
好老實講
單憑呢一句已經係絕不可能發生嘅事

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
keke323 + 80 + 80 認同到一個點呀
kingyan + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

rbaggio74 發表於 2021-5-29 16:01
師兄,講多兩句喇

8500直推計,呢2喇叭唔係唔得,但未必出到理想應有效果,兩款不是省油的燈,以我聽過的,只有a110推b&w,可以講係緊緊夠,denon推procella亦不多,但國仁用緊,你可以參考佢review ,而我自己就直推過算大食嘅jbl,只可說可以,去唔到極致果下,有冇D可以兩食呢?影同音都好,見唔少人金仔老麥推前置,到睇戲就bypass比佢推前置,其他用返av合併推,係咪最好呢?真係見仁見智,可能算係一個妥協方法。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

睇戲多不如試埋WISDOM

利申我係比較完之後揀左用WISDOM既喇叭

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50 Wisdom is good

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2021-5-29 16:19
Procella loudspeakers are VERY suitable for music, in fact better than the B&W 804

買花一定讚花香 ...

寫手打手Sales冇個好人, 專出死貨不由你不信
⎜Sony 65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar 900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15+⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PC / LAN⎜AQ WOLF⎜AIM LS3⎜AQ Dragon HDMI⎜
⎜Ediscreation Switch Ext⎜Keces P14⎜

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

rbaggio74 發表於 2021-5-29 16:00
有得試就唔洗咁煩了

上showroom應該有得試呀😅

黃金玩家

MDLP 發表於 2021-5-29 16:19

買花一定讚花香 ...

深表贊同,我都會自已過濾少少的......

黃金玩家

Jazzgd1 發表於 2021-5-29 16:53
8500直推計,呢2喇叭唔係唔得,但未必出到理想應有效果,兩款不是省油的燈,以我聽過的,只有a110推b&w, ...

尼個正正係我自已諗的方案,加部合併推前置,謝謝啊!

黃金玩家

marco 發表於 2021-5-29 18:26
上showroom應該有得試呀😅

墨爾本尼邊無咁多 showroom,而所謂的 showroom 亦比唔上香港咁齊備!