設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] B&W or Procella??? #79 update 膽粗粗行 Bi-amp???

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

最近買左 Denon X8500,依家下一步就係喇叭組合,睇左試左 B&W 702 7.1組合,已經好中意,準備出手了。

但近日上網睇左好多評論,測試,又認識左只一個專為家庭影院而設的喇叭牌子『Procella』,睇返官網,澳洲只有一個代理,仲要在塔斯曼尼亞的,網上連價錢都無,一心諗住發個 email 去問問試試,點知回覆我的竟然係品牌創辦人之一的 Gerben,佢仲好有心機的指點我的影院要點 set 、用邊隻喇叭放邊個位,真係好感動!

得出答案如下,一set 3xP6 {FCL),5xP5(surromd(s)),4xP1(Atmos),1xP15A(Sub-woofer),價錢同 B&W 7系差不多。

現有以下問題,希望大家俾D意見:

評論都話 Procella 喇叭『專業』影院級,但聽歌{2 channel}就唔得,咁如果要聽 2-channel,咪要影音全分家?

咁如果玩 B&W 7系,我只要加部匹配的合併,咁就可以實行『影音半分家』???

係咪咁樣?

咁如果睇戲打機占90%以上的時間,咁又係咪 Procella 實際D???

希望大家可以討論討論!

謝謝

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

試哂兩款喇叭就應該有結論,口味既野好難講😊

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呢2隻牌子真係好極端喎

白鑽玩家

可能我見識少
適合播音樂但唔適合睇戲嘅喇叭真係有
但適合睇戲但唔適合聽歌嘅喇叭
稱得上專業就未聽過
因為要投入一套電影
配樂都非常之緊要
如果我想睇the greatest showman
或者lalaland咁又點算?

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50

查看全部評分

黑鑽玩家

JBL啦!有人覺得佢萬能key😂

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
fishbone8822 + 50 + 50

查看全部評分

新仔玩家

我諗我有少少似你
我初初係想要procella 全套
其實香港係有得試聽,灣仔hivixx
我果時compare左b&w vs procella 的
佢果時有802試
procella 聽歌係少左D hifi味,我唔識好專業敢形容
有D師兄會形容係av向啦總之
但睇戲係正既
如果我屋企大D我會買procella 全套
分別都聽得出既
我屋企細做唔到完全分家

我而家玩法係
6500+貴豐合併,前面係b&w 804d3 + b&w htm72s2,後面就其他品牌(因為sofa貼牆,procella 隻p5都太凸)
叫半分家

白鑽玩家

上網叫人有貴買貴唔使負責最容易

黃金玩家

marco 發表於 2021-5-29 14:29
試哂兩款喇叭就應該有結論,口味既野好難講😊

有得試就唔洗咁煩了

黃金玩家

Jazzgd1 發表於 2021-5-29 14:48
呢2隻牌子真係好極端喎

師兄,講多兩句喇

黃金玩家

MDLP 發表於 2021-5-29 15:10
可能我見識少
適合播音樂但唔適合睇戲嘅喇叭真係有
但適合睇戲但唔適合聽歌嘅喇叭

師兄此言甚是,正如 Procella 創辦人之一的 Gerben 先生回覆我的電郵一樣,詳見下文!

Gerben: No, this is nonsense. Those reviewers just need something negative to write, as they do not want to piss off their 'HiFi' advertisers. Procella loudspeakers are VERY suitable for music, in fact better than the B&W 804, as the Procella are in fact capable of reproducing undistorted, high resolution 96/24 audio, be that music or movies (have you ever noticed that there is a lot of music in movies?). Procella loudspeakers are used in professional music and movie mixing studios all around the world.