設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rbaggio74

[喇叭組合] B&W or Procella??? #79 update 膽粗粗行 Bi-amp???

黃金玩家

Big_McIn 發表於 2021-6-1 07:00
Marantz and Denon Audyssey 完係咁嘅款勒,唔啱睇用音壓計在80db下set 正音壓計顯示75 db,咁佢會接近返 ...

全靠識到一位高人指教囉,又省回幾舊水了!

白鑽玩家

師兄你依家cal出嚟個值
L-4.5dB
C-6dB
R-5.5dB
而個sub剛好-5dB
L同R又剛好平均-5dB
調LCR同sub到+0.5/-1/+0.5/0
前級output gain在0dB附近
個動態會返翻前級正常輸出範圍

咁同擰大個vol多5dB有乜分別?
可以用PC電腦同電腦喇叭試下
PC播歌@100個電腦喇叭手擰vol細D
vs
PC播歌@25個電腦喇叭手擰vol大D
兩者聽感差異就知

白鑽玩家

正常subwoofer個vol掣
會做多幾次calibration
搵出sub仔個vol level
同L/R個中間值相同
並唔應該好似坊間流傳所講
隨便話喺十點十二點位置
完全冇邏輯根據
不過師兄你可能今次好彩
乜乜撞棍咁橋係同LR咁接近

白鑽玩家

issachar 發表於 2021-5-31 02:11
係, 個喇叭擺得正你聽到0係果度黎...

100%全對
L/R擺好位先做auto calibration非常重要
另外要確保支拾音咪放定喺左右中間
即係話auto calibration完咗之後
要翻查確保所有距離數值要相等

黃金玩家

MDLP 發表於 2021-6-1 10:28
師兄你依家cal出嚟個值
L-4.5dB
C-6dB

首先真的很感謝師兄的照顧,一直不厭其煩的指教小弟,這樣真的另整個討論區的價值大幅提升!

其實認真的說,那些 Db甚麼的,我只知係音壓的量詞,點樣加,加D乜,加左之後點,我一概無認知。

例如『『前級output gain在0dB附近,個動態會返翻前級正常輸出範圍』尼句中文,就好似以前讀中學的『文言文』咁,隻隻字都識,但加埋一齊就唔知點解????

至於:

PC播歌@100個電腦喇叭手擰vol細D
vs
PC播歌@25個電腦喇叭手擰vol大D

我部PC無用喇叭,等我陣間落去試試部8500:

將LCR+Sub調高5Db,用58音量去聽;
再將佢用返尋日Cal出尼的Db值,用53音量去聽。

睇睇識唔識聽出甚麼分別先。

黃金玩家

MDLP 發表於 2021-6-1 10:32
正常subwoofer個vol掣
會做多幾次calibration
搵出sub仔個vol level

哈哈,尋日都唔知咖,cal機畫面指示將 Sub 仔音量調去 12點,咁咪跟住做囉。

乜原來咁好彩,Cal 正左同 LCR 的Db值?

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
MDLP + 50 + 50 恭喜哂Ching

查看全部評分

黃金玩家

MDLP 發表於 2021-6-1 10:40
100%全對
L/R擺好位先做auto calibration非常重要
另外要確保支拾音咪放定喺左右中間

噢,尋晚一路調教果D Db值,又學人 Toe-In.......

其實我又真係點都聽唔到甚麼『結象』、『口形』、樂器收邊等等的虛擬幻象.......哈哈哈哈

只聽到左邊前面喇叭比較『搶聲』,如果用 Zidoo 聽歌,會明顯聽到D聲由左邊去出尼,無辦法將佢『結合』......攪左成晚,一頭煙了!

白鑽玩家

rbaggio74 發表於 2021-6-1 11:32
首先真的很感謝師兄的照顧,一直不厭其煩的指教小弟,這樣真的另整個討論區的價值大幅提升!

其實認真的 ...

應該係我表達能力差

黃金玩家

Jazzgd1 發表於 2021-6-1 08:31
https://youtu.be/ZLx-pNY1os4
可以參考1:10左右專家意見

真係唔該晒呀,尼條片,一直的唔起心肝去睇,現在真係要分幾日『煲熟佢』。

頭先睇你指出果段,試左將D喇叭由『小變大』,又真係明顯感覺到分享。

至於講 Cal機果 part,又甚麼 75測每個喇叭的聽感...........

唉,即刻又去搵隻 "dolby atmos demo disc" 尼玩玩。

好在真係退左休,先有咁多時間玩尼玩路,唔係真係唔知點算了!

黃金玩家

MDLP 發表於 2021-6-1 11:37
應該係我表達能力差

點會關你事,係我自已的知識有限,咁多專業知識在內,邊有可能三言兩語就學得晒呢!