設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sirob

[Apple TV+] Apple TV 電視app vs 新apple tv 4K vs blu-ray 4K

專業玩家

LawrenceLo@FB 發表於 2021-8-11 22:11
最多人做應該都係Down戲長睇長有其實都係上網搵BDMV、ISO原盤、REMUX,抄落黎自己個NAS度,一部平平地杰 ...

影碟已經係漸趨夕陽既產品
愈黎愈多人因為貪圖方便轉睇串流
你睇連迪迪尼咁大發行商都唔再出港版碟
如果連最後對聲畫有追求既師兄都好似你咁睇晒老翻
距離發行商唔再出實體碟轉行全串流仲有幾遠?
呢到師兄對你教人睇老翻咁大反應
係因為其實最後既受害者都係呢到咁多位對聲畫有追求既大家

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

SingWong1@FB 發表於 2021-8-15 18:14
影碟已經係漸趨夕陽既產品
愈黎愈多人因為貪圖方便轉睇串流
你睇連迪迪尼咁大發行商都唔再出港版碟

90年代當時咪又係因為貪方便同貪平唔再去發展D-VHS 同HI-laserdisc,轉左去做最差最差嘅格式VCD…..如果當時可以keep住1080嗰個狀態唔跌咗落去240,依家可能已經發展到睇緊16K

專業玩家

就算唔出碟,片商都可以出原盤串流或官方既下載,出碟只不過係其中一個選擇,下下出街買或上網訂碟貼唔到潮流,依加玩AV既人多數係點樣玩大家心知肚明,避而不談都係呃自己。
同埋碟既破解組其實都唔係中國大陸,係外國玩先,係全球大環境都係咁,片商推出到類似訂閱式既原碼串流或下載,其實係可以解決到呢個問題。

白鑽玩家

LawrenceLo@FB 發表於 2021-8-17 16:54
就算唔出碟,片商都可以出原盤串流或官方既下載,出碟只不過係其中一個選擇,下下出街買或上網訂碟貼唔到潮 ...

實碟又好,付款串流下載都可以是官方正版的,netflix, amazon, disney+又好重點是付費非盜版,版權商及電影工作者收到合理回報,行業可以繼續有工開,玩盜版是違香港版權法,並非討論甚麼玩法問題,只關係合法與否,你會公開討論制毒或吸食經驗?做賊偷完嘢或take嘢也不用post IG, FB show off。除了智障? 盜版玩家只是如玩A貨的無恥垃圾玩家。做賊而加,侵權刑事來,非光明正大。偷盜有甚麼值得一提?  盜版就唔係什麼發燒友。多人吸毒及偷盜不等於合法。

76是取正商業牌照經營,同受香港法律規約,包括版權法,網絡非法外之處。人哋仲有同不小日本及韓國品牌合作,如果你是日本品牌老闆,仲會同經營海賊版討論網站合作宣傳。醒小小。人哋網主定版規來托。 老翻玩家只同老廟的阿姐一樣咁,做生意無問題唔阻妳,但不要站在繁忙時間旺角信和門口阻人正當生意經營。要自量下。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-8-17 18:01
實碟又好,付款串流下載都可以是官方正版的,netflix, amazon, disney+又好重點是付費非盜版,版權商及電 ...

呢個世界上係存在唔少呢類自私自利人,慳返啖氣算啦…

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
allen89 + 50 + 50 仲有法律常識及守法意識非常薄弱.

查看全部評分

星級玩家

依家啲新電視部部都有齊晒啲串流平台,連公公婆婆都識去netflix煲劇,影碟市場應該都會死得好快。大家睇吓啲大眾影音品牌即係sony, lg, samsung, panasonic嗰啲幾少新款blu ray機出就知。好快得返啲細廠或者發燒影音品牌會出bluray機。

串流聲畫質素唔及影碟,講到尾都係網速問題。隨住網速越嚟越快,遲早都會好似音樂咁有「無損」電影串流。發燒友應該唔怕會無嘢玩嘅。

鉑金玩家

ncyaa 發表於 2021-8-17 21:29
依家啲新電視部部都有齊晒啲串流平台,連公公婆婆都識去netflix煲劇,影碟市場應該都會死得好快。大家睇吓 ...

我好想買部發燒級的4K碟機,但冇。
很認同最終會發展到無損聲軌的視頻串流,即媲美實體碟的碼率。

黃金玩家

allen89 發表於 2021-8-17 18:01
實碟又好,付款串流下載都可以是官方正版的,netflix, amazon, disney+又好重點是付費非盜版,版權商及電 ...

非常認同!無論咩質量都好,最緊要合法!只要係合法,睇DVD都值得尊重!如果睇老翻嘅,睇4K、Dolby Atmos都係不知所謂!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
allen89 + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

唔知咁樣算唔算係睇盜版呢

白鑽玩家

老五 發表於 2021-8-23 09:21
唔知咁樣算唔算係睇盜版呢

如正式參與咗美國或其他服務地區disney+用戶(美國地區付用戶月費us$7.99)觀看,咪同本地小部分netflix用戶以vpn跨區一樣咁。看串流正版重點向版權電影或電視串流供應商正式參加月費服務計劃,成為會員獲取觀賞權,vpn 只是網絡供應服務同電影串供應商非直接掛鉤,其他商務及用途也可。

你問的問題?disney+ 正式月費用戶屬正版,vpn 只屬另一間網絡公司收費服務,是兩間獨立公司經營不關連。等待到11月正式在香港推出便不用vpn。香港服務及月費詳情未公告。