設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sirob

[Apple TV+] Apple TV 電視app vs 新apple tv 4K vs blu-ray 4K

鉑金玩家

我覺得樓主要先考慮一下對影像音效等的質素要求
正如早年好多人都對MP3好滿意, 覺得無需要追求CD質素, 甚至乎我見仲有人買VCD返去睇 (當然係二手舊戲)
每個人都影音追求唔同, 有人追質素, 有人追方便, 有人追價錢
好多事情都無完美解決方法, 又要好又要方便又要平, 係呢刻為止都無
如果樓主覺得APPLE TV NETFLIX果D好足夠, 碟唔會對你有咩幫助 (除左多D花絮)

黃金玩家

再唔係嘅,樓主可以揀一套自己好鍾意嘅戲,然後買隻4K UHD碟返嚟,再花少少錢喺iTunes租看比較一下個分別,等自己覺得後者是否可以接受…… 咁日後可能係是但一樣,又或者係一啲極鍾意嘅片就買碟,其他嘅經iTunes

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

WilsonWong4@G 發表於 2021-8-6 09:17
再唔係嘅,樓主可以揀一套自己好鍾意嘅戲,然後買隻4K UHD碟返嚟,再花少少錢喺iTunes租看比較一下個分別, ...

系呀! 我都咁玩法 .
最近金剛大戰哥斯拉 碟 同apple tv分別
碟聲音有力好 Atmos動態 明顯
apple tv 聲音弱D 價錢平一半 收藏方便

黃金玩家

GARYKWONG@G 發表於 2021-8-6 12:00
系呀! 我都咁玩法 .
最近金剛大戰哥斯拉 碟 同apple tv分別
碟聲音有力好 Atmos動態 明顯

對我嚟講,收藏真係一個考慮…… 如果稍為鍾意嘅戲都買,除咗冇咁多位擺放之外,攞嚟睇都比較麻煩

專業玩家

WilsonWong4@G 發表於 2021-8-6 21:01
對我嚟講,收藏真係一個考慮…… 如果稍為鍾意嘅戲都買,除咗冇咁多位擺放之外,攞嚟睇都比較麻煩 ...

最多人做應該都係Down戲長睇長有其實都係上網搵BDMV、ISO原盤、REMUX,抄落黎自己個NAS度,一部平平地杰科G5300已經播到曬全部,又可以外掛字幕,apple tv/Netflix 4K每秒畫質都係得15-30Mbps,2K藍光已經係30-40mbps,4k最多去到100mpbs,仲未計音質DD+同TureHD atmos既分別。

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
allen89 + 5 侵權是違法,尊重知識產權

查看全部評分

白鑽玩家

LawrenceLo@FB 發表於 2021-8-11 22:11
最多人做應該都係Down戲長睇長有其實都係上網搵BDMV、ISO原盤、REMUX,抄落黎自己個NAS度,一部平平地杰 ...

其實有冇幻想下,城下玩正貨手袋女仕討論緊,有班老廟A貨用家想搭咀,班女仕如何反應? 大家也是玩手袋咁話,同嗜好添。係咪應該暢談甚歡?交流下玩袋經驗?   分別最大咪只是合法同非法兩詞,只有一字之差, 唔算多。發言前也留意下版規。

評分

參與人數 4威望 +76 金錢 +76 收起 理由
eddyyan + 6 + 6 認同到一個點呀
SingWong1@FB + 10 + 10 認同到一個點呀
tony019002 + 10 + 10 認同到一個點呀
rach + 50 + 50 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

allen89 發表於 2021-8-12 01:51
其實有冇幻想下,城下玩正貨手袋女仕討論緊,有班老廟A貨用家想搭咀,班女仕如何反應? 大家也是玩手袋咁 ...

同意到極!我覺得無論睇戲定係聽歌,咩嘢質素都唔係最重要,最重要係循合法途徑,對得住自己良心,對得住辛辛苦苦製作呢啲電影同音樂嘅人…… 如果經濟上唔容許自己咩戲都睇咩歌都聽嘅,可以選擇自己鍾意嘅至去消費,冇任何藉口!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

billyyau 發表於 2021-5-26 09:59
Confirm iTunes 買咗嘅戲,唔會因為下架而不能串流及下載。

我之前喺iTunes買咗危險人物,而家落咗架, ...

之前有台灣網友遇到的情況不同你的說法. 如果同電影公司合約完咗 到時無咗就無咗了
買Blu-ray又好UHD又好 都不是包永世 都會壞碟 會無機睇 何況你是靠人呢

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=482&t=5348828

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

stephentaxi 發表於 2021-8-14 21:20
之前有台灣網友遇到的情況不同你的說法. 如果同電影公司合約完咗 到時無咗就無咗了
買Blu-ray又好UHD又 ...

這個是我自己碰巧遇到的例子,其他就唔清楚了。
危險人物雖已下架,但我現在依然可下載。

專業玩家

我自己都買左部AppleTV 4K諗住大部份睇串流,好鍾意既先買碟,但睇慣左碟之後再睇返串流4K真係接受唔到,音效差太遠,而家幾乎睇返晒全碟,就算係blu-ray 1080p既碟出黎效果都好過AppleTV既串流4K DD+ Atmos