設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: rbaggio74

[請教] 天龍 6700 配 B&W 702S2 推力問題

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

rbaggio74 發表於 2021-4-9 11:51
又唔好講到【呃呃聲】咁難聽,人地都係搵食而已!!

做左幾十年人,都大概分得出『忠言』同『甜言』的吧 ...

1. 每個人屋企個 floor plan 都唔一樣,就算一樣有裝修同冇裝修個效果都唔會一樣,所以呢一樣野唔會有標準答案而且呢度唔係專業教人點裝修
2. 我只係睇咗幾頁冇深入去睇你到底想搞乜,但係只係玩 AV,前中置固定位,天空同環繞聲喇叭,冇得吹㗎真係要搵人度位,如果講兩野是旦放上個頭殼頂就冇問題咁你咪跟囉,呢樣野你係自學唔到,自己學得到嘅都係已經交咗好多學費,如果真係冇經驗的話,係要搵人搞
3. B&W showroom 成抽野 Denon + B&W series 7&8 擺晒喺度等你去試,打電話去試啦,人哋擺得出嚟就梗係set好晒位,影音分家,又講前後級,一時又老麥又MQA,如果淨係玩 2 CH AMP MA7200 + 部 Streamer 例如 Cary DMS 550 都差唔多8萬,仲未計買線已經貴過玩 AV 好多,AV 你要買嘅嘢咪就係只係睇你空間食到幾多隻喇叭同一部 AV AMP + Player 基本上諗來諗去就係咁多嘢, 你已經有喜好牌子基本上真係冇嘢需要再諗,邊個可以幫你諗到啲喇叭到底擺喺乜嘢位置先係正確呢
4. 洗錢基本上唔係重點,係你洗完想要啲乜嘢效果想點玩,而現在問題嘅重點係你知唔知道自己想玩乜,還原像真度立體感分析力空間感?

最後講一句,唔比較空間,你肯洗咗幾多錢,基本上咪有幾多錢嘅效果囉

黑鑽玩家

其實係咪會裝修先?係就又從頭再講𠺢la~🤭又獨立電又乜又物🤭

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小邪ktm + 10 + 10 講到2046!

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

rbaggio74 發表於 2021-4-9 11:56
我都問過一D『影音房』設計,你所講的『雙重門』,係好重要的,我想美觀D,可能會以『雙層玻璃』去做摺門 ...

https://ppfocus.com/hk/0/ho221f525.html

我講你條長走廊係好唔掂,唔將佢起道牆,係磚牆,非單板,仲要門重料實心,用雙灰板中間要加insulation,其他什麼摺門,玻璃門全No way。

以上link有黄金比例,高0.618,寬1,長1.618。

以4m 闊計,長就是6.472,高是2.472,即8.1呎,香港一般樓高,內地樓高的。

我講起牆前,未查資料的,寬無得加,用長度就,6.5m 就標準,無呃x你

乜都假,未搞掂此基本功,乜都唔使買。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

SuperYat 發表於 2021-4-9 11:59
想confirm下樓主依個諗法係岩定錯?因為我都係新手,又想睇戲又想聽歌,不過無咁多budget ...

買完後級再買合併就錯哂。
1. AV amp都是有前置,配後級(一般大力士)是推一些大型AV 座地喇叭(非804d3),以保AV amp力小不足短處,但選聽兩聲道音樂時,會覺得聲音狂野粗糙。
2.另類是選台優質合併附av bypass,av amp front L and front R接入合併的av bypass input,睇戲時,control 全由av amp做,合併選av bypass時,合併機前級就相等廢了,只作一台power amp用。但聽純兩聲道,就只開合併,選source input,例如cd,control全由合併做,av amp毋須開,此時玩合併的前級和後級,因為av amp前級非針對兩聲道設計,不會好聲,只求效果和趣味性。

評分

參與人數 3威望 +17 金錢 +17 收起 理由
tony019002 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
rbaggio74 + 4 + 4
SuperYat + 3 + 3 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

進階玩家

Big_McIn 發表於 2021-4-9 13:42
買完後級再買合併就錯哂。
1. AV amp都是有前置,配後級(一般大力士)是推一些大型AV 座地喇叭(非804d3 ...

解釋得好好,唔該晒!
所以基本上係買左隻AV AMP跟住加隻有av bypass input的合併
想問下假設之後想再upgrade聽歌既質素可以點樣做?將隻合併當前級再加隻後級?

黃金玩家

avsuperman 發表於 2021-4-9 12:07
如是退休,又負擔到,點解唔對自己好d,何況你講到最後中毒,當然買最好比自己。我退休時直頭重新裝修, ...

因為退休後無收入了,所以都要量力而為,在這裡發咁多,都係尼個原因!

鉑金玩家

SuperYat 發表於 2021-4-9 13:52
解釋得好好,唔該晒!
所以基本上係買左隻AV AMP跟住加隻有av bypass input的合併
想問下假設之後想再upg ...

一玩就要有打算,永不聽音樂,但要聽,不是流行曲咁,是古典或中樂,就揀對合自己口味前置,合併要批文的話就慢慢來,一入紙就要到位,免除後患。
再up相信要換樓了。
想再了解,去我在2009年發的主題帖睇。

黃金玩家

bbc701 發表於 2021-4-9 12:32
1. 每個人屋企個 floor plan 都唔一樣,就算一樣有裝修同冇裝修個效果都唔會一樣,所以呢一樣野唔會有標 ...

明白曬,謝謝師兄!

黃金玩家

PepperFish@FB 發表於 2021-4-9 12:49
其實係咪會裝修先?係就又從頭再講𠺢la~🤭又獨立電又乜又物🤭

基本野就算了,電呀果D野,就真係唔敢想象了

黃金玩家

Big_McIn 發表於 2021-4-9 13:24
https://ppfocus.com/hk/0/ho221f525.html

我講你條長走廊係好唔掂,唔將佢起道牆,係磚牆,非單板,仲 ...

好,睇完之後再向你請教!