設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: rbaggio74

[請教] 天龍 6700 配 B&W 702S2 推力問題

黃金玩家

Big_McIn 發表於 2021-4-9 13:42
買完後級再買合併就錯哂。
1. AV amp都是有前置,配後級(一般大力士)是推一些大型AV 座地喇叭(非804d3 ...

獲益良多,好似我終於明白了!

黃金玩家

SuperYat 發表於 2021-4-9 13:52
解釋得好好,唔該晒!
所以基本上係買左隻AV AMP跟住加隻有av bypass input的合併
想問下假設之後想再upg ...

應該就係咁喇,坐等高人高見!

黃金玩家

Big_McIn 發表於 2021-4-9 14:04
一玩就要有打算,永不聽音樂,不是流行曲咁,是古典或中樂,就揀對合自己口味前置,合併要批文的話就慢慢 ...

哈哈哈,都話練成此等神功後,『百毒不再侵』了,無下次 up 的機會了!

鉑金玩家

20萬喎
係就買晒地面7 隻 805D3
係皇帝位圍個圓形半徑 2-3m
要嚟睇都好
跟手買兩架8500, 一架用嚟解碼同推地面5隻
一架當後級推天花4粒加地面兩粒
再用埋咩bi amp
聽歌就9x9 AV amp 聲
但睇戲就條條聲都一至質素啦

黑鑽玩家

rbaggio74 發表於 2021-4-9 14:08
基本野就算了,電呀果D野,就真係唔敢想象了

駛得咁多錢買高檔次器材但唔搞電,可能發揮唔到它們應有的表現,會浪費左。
電是音響很重要的一環。
條水喉唔夠力唔乾淨,動態範圍可能唔夠,弱音可能少左

黃金玩家

Overnite007 發表於 2021-4-10 00:02
駛得咁多錢買高檔次器材但唔搞電,可能發揮唔到它們應有的表現,會浪費左。
電是音響很重要的一環。
條水 ...

其實大家所講的『獨立電』,是指由電錶箱裡,直接拖電線出尼,做一個新的插蘇位{當然會加上優質拖板,一插N}以供音響之用,是這樣嗎?

黑鑽玩家

rbaggio74 發表於 2021-4-10 10:59
其實大家所講的『獨立電』,是指由電錶箱裡,直接拖電線出尼,做一個新的插蘇位{當然會加上優質拖板,一 ...

大致係咁樣。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

想請教師兄市面上有av bypass的兩聲道合併擴音機選擇多唔多,如價錢在3-4萬內的有什麼推介?🙏

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

tonychoi 發表於 2021-4-10 13:29
想請教師兄市面上有av bypass的兩聲道合併擴音機選擇多唔多,如價錢在3-4萬內的有什麼推介?🙏 ...

Denon Luxman Yamaha
上price.com.hk 自己check

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

tonychoi 發表於 2021-4-10 13:29
想請教師兄市面上有av bypass的兩聲道合併擴音機選擇多唔多,如價錢在3-4萬內的有什麼推介?🙏 ...

accuphase e480 4萬中