設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: rbaggio74

[請教] 天龍 6700 配 B&W 702S2 推力問題

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

rbaggio74 發表於 2021-4-8 14:29
高人高見...哈哈哈,我地尼D正式係一知半解,但求了左個心願...

所以,真係請大家多給意見! ...

首先睇你個plan,我已fail 佢。
5.1.6已說明後面擺唔到sb,仲响個天花佈六隻陣,No.
Sales話6700唔夠力推702,加台後級搞掂佢,呢個sales發夢,佢當兩聲道的前級無料到的。
跟住804d3,八皮幾,起碼都揾台頂班合併,金仔,老麥香港代理都堅,起碼都十萬八萬amp,前後級更好。
最後喇叭擺位,米又長方型廳打橫玩,喇叭後左右都要離牆,但玩AV又唔多正。
四面高低左右,又唔可以上硬地硬滿舖雲石地磚,呵呵呵!

白鑽玩家

其實702s2都唔平
喺AVlife見到個價都嚇一跳
而且702s2絕不比804d3易推

黑鑽玩家

rbaggio74 發表於 2021-4-8 14:28
理想中係 5.1.6

夠銀彈的話我會咁玩,前置702S2座地,後置707/606, 中置HTM6+AVC8500H+老麥2ch前級+老麥多聲後級。天花同十仔就交俾天龍推,其他就由老麥推。
我對牌子認識唔多,可能其他師兄有更好意見~

由於天花同十仔我唔多熟,呢方面就要靠其他師兄幫你了~

黃金玩家

Big_McIn 發表於 2021-4-8 14:43
首先睇你個plan,我已fail 佢。
5.1.6已說明後面擺唔到sb,仲响個天花佈六隻陣,No.
Sales話6700唔夠力推 ...

首先感謝師兄詳盡的指點,希望我無理解錯師兄的意見,有錯請糾正!

5.1.6已說明後面擺唔到sb,仲响個天花佈六隻陣--->>係咪意指我的地方唔夠位放 7.1.x 的 R/L surround back?其實我真係唔知的,地方絕對係夠的,因為沙發後面仲有大概10M左右先到牆身,我反而怕『無後牆』會對系統有影響。而我準備用『5.1.6』,因為我以為『天空喇叭』對整體效果更好。看師兄所指,原來『7.1.4』要比『5.1.6』帶來更好音效。
真的感謝你的意見,咁我就朝『7.1.4』方向去走吧!

No.
Sales話6700唔夠力推702,加台後級搞掂佢,呢個sales發夢,佢當兩聲道的前級無料到的。--->>尼點我同意,雖然我唔識,但聽落覺得有點問題,所以先在這裡發問!

跟住804d3,八皮幾,起碼都揾台頂班合併,金仔,老麥香港代理都堅,起碼都十萬八萬amp,前後級更好。--->>>這點我都好同意,金仔e650,老麥7200都係考慮之列,但想多聽聽『前/後』同『合併』兩方面的意見。

最後,喇叭位置方面應該唔成問題,我會參考一些教學圖示的!

黃金玩家

MDLP 發表於 2021-4-8 15:20
其實702s2都唔平
喺AVlife見到個價都嚇一跳
而且702s2絕不比804d3易推

網上睇過好多比對,都有相同說法。

所以,我先向『702』埋手!

黃金玩家

NM0101 發表於 2021-4-8 15:35
夠銀彈的話我會咁玩,前置702S2座地,後置707/606, 中置HTM6+AVC8500H+老麥2ch前級+老麥多聲後級。天花同 ...

老麥『多聲道』後級,這個很特別的意見,非常有興趣深入了解!

咁請問,這個『多聲道後級』,在作為2ch聽歌時,只用其『兩聲道』,咁同『真正』兩聲道 後級,又如何比較?

黑鑽玩家

rbaggio74 發表於 2021-4-8 16:25
首先感謝師兄詳盡的指點,希望我無理解錯師兄的意見,有錯請糾正!

5.1.6已說明後面擺唔到sb,仲响個天 ...

沙發後仲有10M先到牆😳

黑鑽玩家

rbaggio74 發表於 2021-4-8 16:28
老麥『多聲道』後級,這個很特別的意見,非常有興趣深入了解!

咁請問,這個『多聲道後級』,在作為2ch ...

以我個人所知,其實兩者冇任何分別,只是由2ch變成多條聲道,接駁方法亦同AV amp差唔多。原理就同2.0聲道進化成5.1聲道一樣,有些人睇戲時為求前後音色一置,就用上同一系列喇叭,廠方為求滿足呢班人,於是就發展出專為AV影音而用的多聲道後級。

但如果要比較的話,其實就好睇本身用邊款喇叭黎決定,因為後置用上更高階的話,玩法又會不同。

白鑽玩家

NM0101 發表於 2021-4-8 18:42
以我個人所知,其實兩者冇任何分別,只是由2ch變成多條聲道,接駁方法亦同AV amp差唔多。原理就同2.0聲道 ...

高級老麥有輸出牛

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2021-4-8 19:02
高級老麥有輸出牛

感謝師兄指教

財力有限,同時對老麥認識亦未夠深,所以只能提供一D皮毛意見

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
MDLP + 50 + 50 大家研究研究

查看全部評分