設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[請教] Crossover frequency 設定問題

黑鑽玩家

應該係隻中置太細隻,夾硬出太低搞到啲聲變矇,雖然佢spec話出到80Hz,但呢個係佢極限,肯定出到都唔靚.一般來講喇叭單元最好有六吋或以上先可以正正常常出到80Hz,你可以試吓熄咗個中置,用主喇叭出對白,可能會清翻.

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-25 22:11
今日去開sogo
我老婆上咗21樓梯手袋
我去13樓av life行吓

我終於買左個m&k v8 sub 仔了, 起showroom 時, 個sub 仔係向牆身打, 可能始終係8 寸, 所以就算向牆身打低音都唔係潛得咁深, 但包圍感好好, 完全唔會知道個sub 仔起放起邊個位置, 而店員話呢個sub 仔唔會庶住人聲和樂器聲, 我開頭以為係crossover frequency setting 問題, 所以當時無理

呢排放假有時間試下, 個sub 仔係向住sofa 位置打, 雖然會有方向感, 知道個sub 仔係起個位置打出低音, 但我窗枱有窗廉和玻璃, 如果向牆身打可能會出現boom 或產生其實雜音
個sub 仔打的低音無想像中咁勁, 唔係想像中潛得咁快, 亦都唔係打得咁有力, 但就正如度員所講, 個sub 仔打出黎的低音唔會庶人聲和樂器聲,  (CROSSOVER FREQEUNCY =120HZ), 之後我我對陳年JBL northridge E30 的BI WIRE SET 返高音模式, 同埋把SUB 仔的音量CAL 返去75db, 發覺套器材睇演唱會時, 同之前分別好大, 至少有70% 唔同左, 主要係依家出人聲或高音的樂器聲時, 唔會比個sub 仔的低音庶左, 所以覺得對jbl 喇叭的分析力高左好多, 聽多左好多細緻的樂器聲, 同埋人聲甜左, 聽得返JBL KARAOKE 出人聲時的口水聲, 估唔到換個SUB 仔對成套器材影響會咁大, 好彩無理KEF C62, 因為本身用KEF SUB 仔, KEF SUB 仔打出黎的低音一PAT PAT, 庶哂人聲和樂器聲, 但依家入左M&K , 成套器材都唔同哂, 我依家都好滿意套器材, 因為我睇演唱會多, 睇演唱會要求無2 CHANNELS 要求咁高, 所以我黎緊都未必會換器材了XDXDXD

之前做過一單project, 個theatre 的AV CONSULTANT 係TOM LEE, 我當時問個AV ENGINEER 駛唔駛比獨立電源同埋CLEAN EARTH, 個AV ENGINEER 叫我比個630A TPN 刀制佢地就OKAY
個AV ENGINEER 仲話佢地DESIGN AV SYSTEM 前會做SIMULATION, 所以理論上坐邊個位置都好, 聽到的聲理論上都係一樣, 而個AV CONTROL ROOM 的EQUALIZER FREQUENCY 的GAIN 有高有低, 可能想推到每個FREQEUNCY 的GAIN 都係一樣呱

而另一單HOTEL PROJECT, 個BALLROOM 搵AV CONSULTANT DESIGN AV SYSTEM, 當時我比左12 個有獨立電源的13A 插座佢地, FOR 佢地RACK的POWER AMP, 每個插座都係用一條20A 的RCBO 去做protection, cable 就係2.5mm sq. LSOH cu. cable, 一個CIRCUIT 只拖一個插座,  但去到construction 時, 我見av contractor 只係用其中一個插座, 用一個schneider 的拖版插佢地部rack 的power amp...................當時見佢地用notebook 做calibration, d 低音係打得好有力, 直頭打到頂心頂肺, 但又唔會有種好嘈的感覺, 雖然係播緊音樂, 但埋身肉駁感係好好, 可能動態較高呱, 始終專業用同民用係兩個世界, 所以我都唔可以exepct m&k 的sub 仔可以做到果d 效果

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-4-3 15:31
我終於買左個m&k v8 sub 仔了, 起showroom 時, 個sub 仔係向牆身打, 可能始終係8 寸, 所以就算向牆身打低 ...

師兄有乜演唱會聽開可以推介

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-4-3 18:29
師兄有乜演唱會聽開可以推介

其實都係聽返大約十年前的bd, 如黃偉文, 鄭伊健beautiful life

我發覺英皇的bd 聲音較差,環球較好,英皇果d bd 聲音較沉,同埋得個嘈字,環球果d bd 清好多

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-4-13 22:11
其實都係聽返大約十年前的bd, 如黃偉文, 鄭伊健beautiful life

我發覺英皇的bd 聲音較差,環球較好,英 ...

中文碟計
Y文嗰隻錄音真係好嘢
英皇最近容祖兒嗰隻演唱會
真係聲畫俱佳
再早期啲adidas代完人隻烏鴉頭
至今冇辦法超越自己

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-4-13 22:21
中文碟計
Y文嗰隻錄音真係好嘢
英皇最近容祖兒嗰隻演唱會

除左y 記係好之外,陳慧嫻的Back To Priscilla Live, 雷仲得ThankYouConcert 2013 和鄭伊健的beautiful LIFE都唔錯

最近起taobao 買左隻容祖兒prefer crazy, 4bd 只係$95 人仔,雖然係老返,但發覺同以前容祖兒的bd 一樣(如容祖兒 Perfect 10 黃金十年演唱會, 容祖兒 Joey Yung - CONCERT NUMBER 6 ),人聲好濛,細聲聽唔清,大聲會覺得嘈

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-4-15 19:51
除左y 記係好之外,陳慧嫻的Back To Priscilla Live, 雷仲得ThankYouConcert 2013 和鄭伊健的beautiful L ...

唔方便講老翻

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
rach + 50 + 50 支持正版

查看全部評分

白鑽玩家

除左y 記係好之外,陳慧嫻的Back To Priscilla Live, 雷仲得ThankYouConcert 2013 和鄭伊健的beautiful L ...

可能係你隻番梘問題
我就覺得係示範級

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

(人聲好濛,細聲聽唔清,大聲會覺得嘈)通常聽到依啲case都係av amp吾夠力水,

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

AskaLung@FB 發表於 2021-4-16 09:00
(人聲好濛,細聲聽唔清,大聲會覺得嘈)通常聽到依啲case都係av amp吾夠力水, ...

但我睇其實唱片公司的碟無事,只有容祖兒的碟有呢個問題,其實林峰的Light Up My Live 和Heart Attack 都無呢個問題,而heart attack 的音質唔錯,高音又出,低音又打得勁
所以又未必係英王問題