設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[請教] Crossover frequency 設定問題

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章76 榮譽貢獻勲章三星玩樂勲章

rach 發表於 2021-3-23 20:37
放心, 依家新出AV amp通常都可以有幾個Setting, 多聲道睇戲時我cut 100hz, 2 ch聽歌時Cut 60hz, 很方便的 ...

CHING
好奇一問
請問如果設定2ch playback時
將crossover設定成40hz
會唔會有問題?
謝謝解答!!!

speaker spec:

FREQUENCY RANGE
38Hz-50kHz (-6dB)

TYPICAL IN-ROOM BASS RESPONSE
30Hz (-6dB)

FREQUENCY RESPONSE
58Hz-28kHz (±3dB)

HARMONIC DISTORTION
<0.3% 130Hz-20kHz (90dB, 1m)

MAXIMUM OUTPUT
110dB

AMPLIFIER POWER
15-180W

NOMINAL IMPEDANCE
8Ohms (min.3.2Ohms)
Amp: DENON AVC-X4700H
Front: KEF R3
Center: KEF R2C
Surround: KEF Q300
Front Height + Surround Back: KEF Egg X 4

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

tony019002 發表於 2021-3-24 17:32
CHING
好奇一問
請問如果設定2ch playback時

我見過有位師兄玩5呎屏封喇叭, SW Set 40hz, 十分自然
2.1 SW主要是輔助角色, 彌補LR不足😉

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章76 榮譽貢獻勲章三星玩樂勲章

rach 發表於 2021-3-24 18:05
我見過有位師兄玩5呎屏封喇叭, SW Set 40hz, 十分自然
2.1 SW主要是輔助角色, 彌補LR不足😉 ...

原來有咁玩法,thx ching

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-23 22:26
好難三言兩語講曬出嚟
sub仔音壓調得太高
或者分頻點調得太高

好難三言兩語講曬出嚟
>>sub仔音壓調得太高
>>或者分頻點調得太高
>>都有可能令到人聲變濛

當我把av amp set 80hz, 90hz 或100hz ,無開sub woofer 仔,中置的人聲都係較濛和較細聲,唔係因為subwoofer 的分頻點set 得太高,令到subwoofer 出120hz 的聲音影庶左中置人聲和樂器聲,亦都唔係因為subwoofer 個gain set 得太高,而令到subwoofer 的聲庶左中人聲,因為正常情況下,subwoofer 仔的gain 都要cal 到75dB.

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-23 22:29
power amp都唔會係方間av用嘅多聲道型號
驅動B&W並非全靠以力打力嘅方法
重中之重係逼得出B&W嘅特性 ...

咁ELAC FS247 或KEF R5 會唔會較易推?

其實我覺得B&W 的聲音痳痳,無乜特式和個性,即唔會好似JBL/DYNAMIC AUDIO 咁爆得,又唔會好似FOCAL 咁人聲咁暖,又唔會好似DALI 的音高咁圓滑,又唔會好似kef 咁高分析力,只可以用普通黎型用,而B&W 個外型較傳統,所以我幾鐘意個外型,加上B&W 係大牌子,就算信唔過自己對耳,都信得過個牌子, 所以先揀B&W

但B&W 喇叭好似好煩,又要加POWER AMP 加呢樣加果樣,都未必發揮到B&W 效果,就好似如果用av amp 推b&w 會發揮唔到b&w 的低音,要加power amp 先發揮到b&w 低音,咁我就一定唔會為左追求b&w 個低音而花錢買power amp 了

其實我幾鐘意fs 247, 但因為成$3xxxx 一對,但如果fs 247 無b&w 咁難推,咁我可能考慮fs 247 算了,喇叭價錢係貴d ,但唔駛加power amp ,日後有錢先加integrated amp 都未遲

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-23 22:35
有啲廠明明做出來對喇叭唔好聲
就話自己係為電影而生
其實打機睇戲都有BGM

記得以前讀書時學過horn 喇叭的好處係擴散力高,efficiency 高(即易推, 高sensitivity)

但壞處係好metalic feel (即好大聲公feel),所以其實對於家庭影院黎講,因為空間細,真係未必需要用horn 喇叭,而用horn 喇叭又未必一定好聲

不過有個電影專用的喇叭牌子,雖然唔係用horn ,但都好metalic feel,正如師兄所講,電影係會有bgm ,但當睇demo 時,只要聽歌subwoofer 的爆炸聲,中置的人聲,而唔會好似戲院咁,有成對樂團起screen 後面演奏

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-23 22:40
你不如先砌一套兩聲道
以704s2做胆嘅2ch組合先
玩好之後

其實我又未必要咁高要求

我換馬仔7015 都係因為馬仔7015 有air play, 可以用iphone 駁7015 聽mp3,  XDXDXDXD

同埋我BUDGET 有限,唔可以一次過換AMP 和喇叭,所以都想換馬仔7015 先,睇下7015 配JBL 喇叭係點,再之後先換座地喇叭(我換座地喇叭係情意結,以前細過好想玩坐地喇叭,但無地方玩,就算上左車,玩AV 的地方都好細,只有1700(W) X 2300MM(D) ,所以要揀D SLIM 或小型的座地喇叭),再之後先加INTEGRATED AMP 聽歌

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-24 22:36
好難三言兩語講曬出嚟
>>sub仔音壓調得太高
>>或者分頻點調得太高

師兄你又有無試過
搵段純人聲文腸戲
聽真下你隻中置
行full range又是否無問題先?

另外subwoofer75dB點先?
你肯定你隻subwoofer條曲線在你家中是平直?
如果有個大駐波位或者有個頻率去到皇帝位被食
個所謂75dB音壓分頻點個接駁位就錯哂
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-24 22:50
咁ELAC FS247 或KEF R5 會唔會較易推?

其實我覺得B&W 的聲音痳痳,無乜特式和個性,即唔會好似JBL/DYNAM ...

師兄我同你以上牌子個見解
好似大家唔同平行宇宙咁
例如你話.....
ELAC FS247 或KEF R5 會唔會較易推?
FOCAL 咁人聲咁暖
kef 咁高分析力....

不過唔緊要
對喇叭感覺係好主觀

我自己就覺得Elac同Kef都唔易推
尤其是Elac最難推多數都係4ohm
而Kef同Focal都唔見得比B&W易推

揀喇叭唔係講個信字
一定要自己聽過
仲要係一聽鐘情種
同揀老婆一樣
唔會因為網友話試過幾好你就揀佢

喇叭有買貴無買錯
你就用佢一世
最唔應該左換右換
如果掌握唔到
點玩到佢應有把聲
一錯就錯哂全套系統

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-24 22:57
記得以前讀書時學過horn 喇叭的好處係擴散力高,efficiency 高(即易推, 高sensitivity)

但壞處係好metal ...

呢樣野師兄你又搞錯
家用號角並唔係加強擴散
而係控制有秩序擴散
不過當今識做及專科做號角及單元
都係果一兩間廠
其他d都有型無實