設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[請教] Crossover frequency 設定問題

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-23 12:28
玩80Hz將座地書架化
玩120Hz就直頭衛星化

其實我懷疑crossover frequency 80hz 令人聲變濛未必關amp 的力水事,會唔會係frequency response 問題?

因為戲院或商場function 的amp,佢地都有equilizer ,去make sure 返所有frequency 的gain 都係一樣

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

NM0101 發表於 2021-3-23 18:31
AV奶用緊ca前後級去推704s2,聽感都好似仲差少少野,只用馬仔7015就更加...... ...

我之前都起av life聽過馬仔8012 + b&w 702s2

當時覺得b&w 普普通通,但聽耐左就發覺b&w 可以把人聲和樂器聲分得好開,中音出返人聲,高音出返樂器聲,唔會好似kef 和mission 咁,人聲會偏高音,令到人聲同樂器聲走埋一齊

我諗我唔會考慮馬仔8015,因為如果講力水,8015 一定無power amp 咁好力水,講分析力,一定無cd player 粒dac 解得咁好

所以都係諗住7015 + power amp/integrated amp

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

ronan 發表於 2021-3-23 20:06
我之前都起av life聽過馬仔8012 + b&w 702s2

當時覺得b&w 普普通通,但聽耐左就發覺b&w 可以把人聲和樂 ...

加個後级就無咁濛, 至於出來音色啱唔啱心水又另一回事😙

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

rach 發表於 2021-3-23 20:13
加個後级就無咁濛, 至於出來音色啱唔啱心水又另一回事😙

其實我又唔介意把座地喇叭當作衛星喇叭咁玩,因為要部AMP 出120HZ-20KHZ 同埋80HZ-20KHZ ,一定係前者會較易控制,同埋好似m&k 呢d 電影專用牌子,佢地都係出喇叭仔多,好少m&k 喇叭的低音單元會大過6寸,同埋m&k 好似直頭無出座地喇叭

戲院用的喇叭,就算係後置喇叭都好,都有獨立的single channel crown amp 去推,所以力水一定足,同埋有EQUALIZER ,如果某個FREQUENCY 的RESPONSE 跌左,可以推返高個GAIN ,令到每個FREQUENCY 的GAIN 都係一樣,所以戲院個玩法同民用玩法跟無本得比XDXDXDXD

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

ronan 發表於 2021-3-23 20:27
其實我又唔介意把座地喇叭當作衛星喇叭咁玩,因為要部AMP 出120HZ-20KHZ 同埋80HZ-20KHZ ,一定係前者會 ...

放心, 依家新出AV amp通常都可以有幾個Setting, 多聲道睇戲時我cut 100hz, 2 ch聽歌時Cut 60hz, 很方便的😁

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-23 19:59
其實我懷疑crossover frequency 80hz 令人聲變濛未必關amp 的力水事,會唔會係frequency response 問題?
...

好難三言兩語講曬出嚟
sub仔音壓調得太高
或者分頻點調得太高
都有可能令到人聲變濛
sub仔音壓無論你
用耳仔聽、
用音壓計度、
AVM autoCal....
都有機會某個頻段在房間起谷
呃咗對耳仔、音壓計、AVM支咪

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-23 20:06

當時覺得b&w 普普通通,但聽耐左就發覺b&w 可以把人聲和樂 ...

power amp都唔會係方間av用嘅多聲道型號
驅動B&W並非全靠以力打力嘅方法
重中之重係逼得出B&W嘅特性

白鑽玩家

其實我又唔介意把座地喇叭當作衛星喇叭咁玩,因為要部AMP 出120HZ-20KHZ 同埋80HZ-20KHZ ,一定係前者會 ...

分120Hz已經令到低音嘅方向性迷失咗一半
另一半係已經現形露底

白鑽玩家

有啲廠明明做出來對喇叭唔好聲
就話自己係為電影而生
其實打機睇戲都有BGM
BGM對電影打機投入
同樣是非常重要的一環
同埋唔係間間廠都適用大單元
同埋用號角喇叭去出電影聲
唯有用多幾隻高音去搭救

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-23 19:53
咁要用幾多錢的power amp/integrated amp 先會夠力推b&w 704s2?

同埋我聽歌多,所以諗住買左馬仔7015 之 ...

你不如先砌一套兩聲道
以704s2做胆嘅2ch組合先
玩好之後
再以這套組合為基礎
去僭建一套multi channel
先可以知道過中巧妙
對音色有要求的話
就好似小丑學拋波咁樣
有兩個開始拋起
之後逐個加上去練習
冇得一步到位一拋就拋13個

評分