設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[討論] Subwoofer 放窗枱問題

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-6 15:47
80Hz已經係我個人最底線
120Hz係衛星打機喇叭嘅玩法
而且已經失去買座地喇叭嘅意思

但無奈部av amp 唔夠力, 我以前用DENON AV AMP, 都有同樣問題
我今日試過把ONKYO 707 的CUT OUT FREQUENCY SET 80HZ, 90HZ, 100HZ, 發覺中置人聲係壓低左, 同埋無咁清
之後SET 返120HZ, 人聲出返黎, 仲聽返好多聲, 如演唱會歌手唱歌時的回音, 雖然前中置SET 左120HZ, 但SUBWOOFER SET 返80HZ, 可以減少WO...WO 聲

請問師兄, 我應唔應該調轉, 換AV AMP 先? 心目中有馬仔7015

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-7 11:55
但無奈部av amp 唔夠力, 我以前用DENON AV AMP, 都有同樣問題
我今日試過把ONKYO 707 的CUT OUT FREQUENC ...

e+d M 咁貴奇貨可居
先換有內置PEQ功能subwoofer先
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

白鑽玩家

juamac 發表於 2021-3-7 12:29
諗起呢遍野...

http://www.avbuzz.com/audio-video/200602/5100/index.htm

當年資訊不多
呢個巴士網對av洗腦非常成功
我自己由LD年代轉dvd
玩開座地喇叭及大單元
都迷途以為玩好dvd音效
一定要用旺角式書架喇叭
最好笑嗰張用手揸住音壓計
四邊指去度音壓
有型過周潤發揸槍造型
深入民間流落至今

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-7 12:08
e+d M 咁貴奇貨可居
先換有內置PEQ功能subwoofer先

明白了

請問師兄有無一D SIZE 細和有PRE EQ的SUBWOOFER 好介紹?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-7 12:51
當年資訊不多

我以前都有睇果個網
個版主話佢屋企套架生好過戲院, 當時真係笑左出黎
唔好話戲院, 一般DESIGN THEATRE, 都會有ASOUCTIC CONSULTANT, AV CONSULTANT 和 M &E CONSULTANT

ACOUSTIC CONSULTANT 係設計THEATRE 的音效, NOISE 和VIBRATION, AV CONSULTANT 係設計AV 器材, 而M&E CONSULTANT 就係比電和設計冷氣

THEATRE 的NC 好似係4O, 所以冷氣機會放起THEATRE 出面, 唔會好似普通OFFICE 咁放起天花, 減少冷氣機發生出黎果D NOISE 影響環境

而AV CONSULTANT 都會做SIMULATION, 睇下THEATRE 每個座位的人, 是否都可以得到相同的音效, 去減少坐邊個位的聲會好D, 邊個位的聲會差D

而最經典係玩影相玩到連家室都無埋, 有幾多個女人會咁大方, 唔介意自己另一伴去影靚模XDXDXD

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MDLP 發表於 2021-3-7 12:51
當年資訊不多

圖文都做得好靚真係睇到津津樂道, 嗰位洋人係旺角 喇叭 代表嚟喎信嫁。

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-7 13:42
我以前都有睇果個網
個版主話佢屋企套架生好過戲院, 當時真係笑左出黎
唔好話戲院, 一般DESIGN THEATRE,  ...

睇佢同乜嘢戲院比較
香港今時今日都仲有戲院
音效同幾百蚊一支生爸差唔多
其實90年代啲戲院用嘅主喇叭
比現代更高質及瘋狂好多
淨係隻高音單元唔計過號角咀
一隻都廿幾磅重

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-7 13:34
明白了

請問師兄有無一D SIZE 細和有PRE EQ的SUBWOOFER 好介紹?

水貨svs SB1000pro
要自己返嚟開背板改電壓

白鑽玩家

philippe 發表於 2021-3-7 14:03
圖文都做得好靚真係睇到津津樂道, 嗰位洋人係旺角 喇叭 代表嚟喎信嫁。 ...

所以今日都仲有人信個音壓計可以當風水羅更用