設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[討論] Subwoofer 放窗枱問題

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ronan 發表於 2021-3-4 23:04
我都聽人講過向地下打的sub 仔壓迫感會較強
但呢個kef 1000.2 sub 仔好攪笑,佢有得較music 和cinema

音樂為主既話,可以試下REL

https://rel.net/blog/speaker/704s2/?intended_use=music&room_size=small

官網建議B&W 704S2 配T/7i (正面8吋主動/ 下面10咐被動)

有位版友都用緊,好似佢咁放到SOFA旁應該幾好
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=317023&extra=page%3D2%26filter%3Dtypeid%26typeid%3D25

網上review 一般都話幾岩音樂:

利申: 岩岩由sunfire HRS-10 轉左 REL HT/1003 x2,的確係比較快,低音勁既歌係無咁boom,但明顯無潛得咁低。但力水充足 (例如電影fury既坦克炮聲仲大力過sunfire)
我係睇完呢個review,再睇價錢被吸引。
Amp: Denon AVC-X8500H  7.2.6
Front: Dali Oberon 5 /  Center: Oberon Vokal
Rear Side & Back:  Oberon 1
Front & Rear height:Oberon On-Wall/ Top middle: Oberon 1
Subwoofer: REL HT/1003 x2

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

ronan 發表於 2021-3-4 21:24
我套架生都好舊了,因為上左車無乜錢淨,而呢排又無得去旅行,所想玩返av, 但又無錢,唯有換住個sub 仔先 ...

玩音響要追求靚聲的話, 除左銀纸外, 環境配合同樣重要, 至於㰕生多少, 視乎閣下熱情而已😊

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-4 23:17
如果你真係用b&w 704s2 或kef r7
又淨係多數睇演唱會嘅話
你試下喺AVR喇叭系統內

因為地方有限,所以想搵d slim 的座地喇叭,我幾鐘意kef 的聲底,因為個高音好清好柔,分析力又高,睇演唱會果種live band 樂器聲feel 會好好,但好耐之前起fortress 聽過馬仔av amp + kef 座地喇叭,當時播twins cd ,但個情況就好似睇緊演唱會但無開subwoofer ,即120hz 以下的頻率無哂,只係得中高音,所以當時覺得kef 的低音好弱

幾個月前起樂富av life 聽過馬仔8015 av amp + b&w 802(唔記得個model, 要4萬幾蚊一對),當時只可以用普通黎型容,只係覺得人聲有少少暖,分析力唔高,低音打得又唔勁,我聽人講b&w 要用power amp 推先有出到勁的低音,但power amp 只係改善力水,同埋因為pre amp 和power amp 係分開左,interference 少左,所以分析力會好左,但加左power amp 可以改善低音又有少少保留,同埋要用幾萬蚊買部power amp ,為左對b&w 喇叭出到勁的低音,好似唔係咁值

我都有諗過elac fs247 ,但要成3 萬蚊一對,過唔到心理關口xdxdxd

我諗去到真係換av amp 和喇叭時,先去kef store 和b&w showroom 試先再諗

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

SimonChowHK 發表於 2021-3-5 00:03
音樂為主既話,可以試下REL

https://rel.net/blog/speaker/704s2/?intended_use=music&room_size=small

唔該師兄,我留意下先

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

rach 發表於 2021-3-5 09:07
玩音響要追求靚聲的話, 除左銀纸外, 環境配合同樣重要, 至於㰕生多少, 視乎閣下熱情而已😊 ...

我以前住公屋時,玩av 的地方有2000(w)x 2900(d)

依家新屋玩av 的地方只有1700(w) x 2300(d)

可能因為地方細左,部onkyo sr707 好似大聲左好多XDXDXD

之前睇樓,發覺好多樓都係眼鏡房設計,個廳勁細,有D 客廰仲離譜到係L 型,即係電視和SOFA 係唔可以對到正一正

我發覺如果兩房單位﹕起碼要500尺個客廳先夠大,希望日後有錢可以換樓,買間大D 的屋玩AV

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-5 19:52
因為地方有限,所以想搵d slim 的座地喇叭,我幾鐘意kef 的聲底,因為個高音好清好柔,分析力又高,睇演 ...

其實用AVM試完全不能作準
中間涉及EQ曲線調整及分頻點設定
根本上就冇可能聽到喇叭原本聲底

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Yoshiki2008 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

ronan 發表於 2021-3-4 23:06
好多謝師兄的意見,我weekend 試下把個sub 仔向前面打,睇下會唔會好d

如果我起個sub 仔和窗枱之間的位 ...

今日試過把個sub 仔向前面打,之後set  返去75db ,發覺音量都係好大,好肥

即sub 仔的音量會多過中置喇叭的聲音,wo....wo 聲,同埋當把個sub 仔向前面打時,低音潛得會無咁深

同埋原來當把個sub 仔向前面打,要把phase set  去0, 但如果向地下打,就要set 去180

我個客廳只係sofa 用布,沒有其他物料可以作吸音,當聽歌時,就算細聲聽歌,都會有種好大聲和刺耳的感覺,但如果拉左窗廉,就算開得大聲都唔會覺得嘈,同埋會聽多好多聲

可能窗廉吸左音,減少聲音起客廳入面refection ,唔怪得好一d 好細的地方如theatre 的av control room ,又或者一d  好細的hifi 舖,佢地會用吸音棉就係咁解

我可能馬死落地行,考慮返kef c62 ,放起圖中blue colour 個位置,但都係果句,c62 沒有隔音網保護,個低音單位好易有塵,好易比野整爛,同埋個單元一邊向kerb ,另一面向大門,所以都唔知效果係點

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-6 11:11
其實用AVM試完全不能作準
中間涉及EQ曲線調整及分頻點設定
根本上就冇可能聽到喇叭原本聲底 ...

其實我都好認同,前置喇叭係出底音,而超低音喇叭應該出返超低音,但無奈好多AV AMP 都係唔夠力,好難可以好似THX 的建議SET 80HZ

80HZ 打下先交比SUB 仔比,80HZ以上較比前置出

戲院喇叭用做PROJECT 的CROWN AMP 去推,一部AMP 推一個喇叭,所以一定好有力水,家用的POWER AMP 都未必做到呢個效果

所以好多時都要把AV AMP SET 120HZ ,去減低AV AMP 的力水,所以中置人聲會清一D ,大場面時唔會抄埋一碟

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-6 14:36
其實我都好認同,前置喇叭係出底音,而超低音喇叭應該出返超低音,但無奈好多AV AMP 都係唔夠力,好難可 ...

80Hz已經係我個人最底線
120Hz係衛星打機喇叭嘅玩法
而且已經失去買座地喇叭嘅意思

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
tony019002 + 10 + 10 認同到一個點呀
pac + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

MDLP 發表於 2021-3-6 15:47
80Hz已經係我個人最底線
120Hz係衛星打機喇叭嘅玩法
而且已經失去買座地喇叭嘅意思

真係如果座地只用到 120hz 不如唔好用座地
起碼唔cut 去 subwoofer 都要去到60hz -3db