設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[討論] Subwoofer 放窗枱問題

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

rach 發表於 2021-3-4 20:56
以師兄現時架生, 其實同我以前差唔多, 因為三邊牆関係, D聲好容易會聚左喺左手邊, 我會將十仔放在右前置 ...

我套架生都好舊了,因為上左車無乜錢淨,而呢排又無得去旅行,所想玩返av, 但又無錢,唯有換住個sub 仔先,下次有錢就換馬仔7015 + b&w 704s2 或kef r7

因為個窗枱兩邊都係玻璃窗,一邊係石屎牆,正如師兄所講有三邊包住個sub 仔,而個sub 仔又係向地下打,所以d 聲散唔到出去,同埋d 聲聚起個窗枱入面,所以boom

所以我依家諗住買個向前面打的sub 仔,理論上低頻只係向前面出,應該唔會聚起個窗枱入面?

如果放起個右置喇叭下面,會好阻地方,因為上車盤,地方好細.......

銀級玩家

ronan 發表於 2021-3-4 20:07
我以前住公屋時,個sub woofer 向地下打,唔會有boom 的問題

但上左車之後,如果把個sub woofer 放起窗 ...

細炮要靠d駐波先震撼

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ronan 發表於 2021-3-4 21:24
我套架生都好舊了,因為上左車無乜錢淨,而呢排又無得去旅行,所想玩返av, 但又無錢,唯有換住個sub 仔先 ...

試下打橫放隻kef 1000.2(下面墊一墊咕臣之類),單元向前面打。 睇下解唔解決到個問題先。  唔係買隻新既返黎一樣震玻璃

如果無改善到,試試諗下換位置,例如sofa旁或者汁下音響櫃既位。
Amp: Denon AVC-X8500H  7.2.6
Front: Dali Oberon 5 /  Center: Oberon Vokal
Rear Side & Back:  Oberon 1
Front & Rear height:Oberon On-Wall/ Top middle: Oberon 1
Subwoofer: REL HT/1003 x2

白鑽玩家

ronan 發表於 2021-3-4 20:13
我聽歌多,鐘意睇演唱會,所以想要d 低音去得快,收得快的sub woofer ,即類似商場function 時果d 喇叭, ...

我都係主要聽演唱會
老實講mk同音樂毫無關係

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

LamsonIsm@FB 發表於 2021-3-4 22:11
細炮要靠d駐波先震撼

我都聽人講過向地下打的sub 仔壓迫感會較強
但呢個kef 1000.2 sub 仔好攪笑,佢有得較music 和cinema

起music mode 的情況下,低音會去得較快,. 收得較快,但打得無力,潛得都唔深

而cinema 就潛得較深,但去得好慢, 收得好慢,如果睇演唱會, 低音會打到一pat pat ,亦都較易boom

我開頭都有諗過kef c62 放起窗枱,但對kef 的sub 仔印象痳痳,所以都係揀返sub 仔的大牌子算

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

SimonChowHK 發表於 2021-3-4 22:29
試下打橫放隻kef 1000.2(下面墊一墊咕臣之類),單元向前面打。 睇下解唔解決到個問題先。  唔係買隻新既 ...

好多謝師兄的意見,我weekend 試下把個sub 仔向前面打,睇下會唔會好d

如果我起個sub 仔和窗枱之間的位置放吸音棉,可唔可以減少低音聚起窗枱, 產生boom 的問題?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-3-4 22:50
我都係主要聽演唱會
老實講mk同音樂毫無關係

我都有諗過威力登micro vee ii
但d 人話書房就夠用........

白鑽玩家

如果你諗住之後換b&w 704s2 或kef r7
奶粉罐咁大隻嗰啲超低音你真係唔好諗

白鑽玩家

呢啲咁細隻超低音都係得一招
就係boom一個頻率

白鑽玩家

如果你真係用b&w 704s2 或kef r7
又淨係多數睇演唱會嘅話
你試下喺AVR喇叭系統內
none咗係sub仔試一排
不過如果要睇戲就唔好試