設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AVabc

[討論] 我發覺這裡有一個現象出現,就是貴機「實好過」平機的討論?

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

就是貴機「實好過」平機的討論?

我覺得係.
不過係咪同價錢成正比,我就覺得唔係,因為d廠商知道,買貴機嘅客, ...
bigpun1975 發表於 2010-3-13 14:35

唔只影音器材係咁,相機同好多消費品都係咁....!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得同牌子貴一級一定比平一級的好

但這只是一件工具,如何發揮就要看看你自己。

如比部波子比個新牌仔渣,係咪代表快過個的士佬?

但是冇可口非,在第一個表面感覺上,渣波子就等如勁同快,

而係AV上我覺得發揮才是重點,我聽過有一些朋友的2CH組合出黎效果比貴他組合5倍的更好,

是調教、夾線、時間、心機上的投放吧。

而相同條件同環境下同用家,同牌子貴機一定好過平機。

但是不同牌子下,貴機未必WIN到平機,因為變數好多,

如夾機夾線夾聲夾SETTING等等

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
qq1122yq + 4 我要的士佬!

查看全部評分

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

回AVABC及各大師兄,

小弟既AV資歷很淺, 聽過既組合唔算多, 自己又唔係好識得聽野...

但有一件事, 都幾深 ...
Jeff.C.Y 發表於 2010-3-13 14:46

大家其實係咪搞錯左d野.....請睇返樓主個標題...係話貴機係咪一定好過平機....如果又要包埋調教因素ga話跟本無得講...因為每個地方..環境都唔同...你無可能搵部4810擺係個20呎ga房度同部607擺係個200呎ga房嚟比...跟住話607好過4810喎...係咪先..如果樓主講得呢個問題就一定要假設係同一個環境同一個setting level之下去比....如果係咁你話607好定4810好

評分

參與人數 6威望 +17 收起 理由
matta722 + 4 good point
waicsl + 2 agree!離晒題! 唔知係咪有人想玩野??! ...
garyportia + 1 我很贊同
pepsiman + 3 講中晒point
Big_McIn + 4 我支持,重續未了...
pinkhung + 3 我很贊同

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我未聽過lexicon出到yamaha既左飛右飛既效果,
而亦見過anthem的hdmi支援差過日本仔機,
再加上很多鬼佬機 ...
AVabc 發表於 2010-3-13 14:11

Yamaha邊部左飛右飛先??? Z7?? Z7都唔係平啦.....況且Yamaha都做唔到鬼佬機個種爆炸力....都係各有優點者...跟本兩個牌子都唔同性格...

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

同一條件之下, 應該係貴好過平, 睇你捨唔捨得用多d錢去享受 / "煩惱"多幾%.
我自己親身經歷, 朋友屋企人部707唔好得過自己部606.

講真你用多左錢就實覺得係好左(心理上都係), 但係用多左錢之餘又睇唔到改善左幾多, 咪又係盞煩到自己............可能仲會自己呃自己添. 所以都係夠用就算住先~

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大家其實係咪搞錯左d野.....請睇返樓主個標題...係話貴機係咪一定好過平機....如果又要包埋調教因素ga話跟 ...
howin 發表於 2010-3-13 15:44

哈哈,呢個話題深入分柝之後,就覺得好鬼似係個渡停咗嘅延續,對howin兄講嘅嘢同我噚日假設嘅比試一樣,任何品評都必須背後有幾多assumptions。舉例來說:
1.假設在一間W:18'XL:24'XH:12'的試音室內;
2.擴音器、揚聲器和Sub仔都相同;e.g. Krell(Balanced Models) + B&W theatre series + Velodyn DD series;
3. BD player 就用大熱Oppo 83 SE;
4. 接線和喇叭線一樣;
5. 由第三者專家調校妥當;
6.其他細節都假設一樣;
好勒,戲玉就係
a. Cary Audio 11a + 11v VS Denon AVP-A1HDA (價錢Cary一套應該貴啲,但相差不遠)
b. Cary Audio 11a + 11V VS Onkyo 5507 (價錢Cary貴三/四倍左右)
碟源全是BD例如  Transformer II, 2012, Michael Jackson This is it.
有興趣者來品評罷!
品評範圍分:
1.音色
2.動態
3.環迴感
4.耐用性
5. 功能
6. 廠方支援 如Firmware update, Service
7. 品牌可靠性
8. 外形

這樣就體會到我先前話--「價錢相差幾多」的概念。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我唔知~~我只係知有錢好過無錢啫

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
waicsl + 3 好攪笑

查看全部評分

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我諗同牌子. 唔駛講啦. 一分錢一分貨.

至於唔同牌子, 就難講d. 大致上可以講話係. 因為大家定價好難差太遠. 始終大家都係耳仔收貨. 如果出1K既聲, 你賣10k, 一定無人會買.

當然如果價錢接近, 大家同level, 好似 40k vs 50k, 各有輸贏都唔奇, 因為hifi唔同人有唔同口味, 又要講配搭. 而且有d 牌子定價又可能比較進取 (低 C/P value).

所以如果你話貴一定好過平, 只可以話大致上來講係0岩. 不過, 亦唔一定, 會有例外. 好似我最近0係台北買對 Usher 520, 1.5k. 其實以聲講價, 可以賣4, 5K. 不過, 一來牌子唔出名, 二來台北賣得特別平, 所以呢對1.5k既speaker, 抽贏 4, 5k speaker一d都唔奇.

評分

參與人數 4威望 +6 收起 理由
smith14 + 1
sunnyt + 2 講得好,我估師兄唔係二手佬!哈哈 ...
hintel + 2
Big_McIn + 1 "Pingo"

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我諗同牌子. 唔駛講啦. 一分錢一分貨.

至於唔同牌子, 就難講d. 大致上可以講話係. 因為大家定價好難差太 ...
radhk 發表於 2010-3-14 08:32

"Bingo"

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章

一定貴嘢好過平嘢,唔係JMLab, Goldmud, Rolland------Benz, Ferrai仲唔收晒檔咩